La resposta de l'Estat a la compareixença del President Puigdemont des de Brussel·les no s'ha fet esperar. La jutge Carmen Lamela -que va enviar a presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fa unes setmanes- l'ha citat a declarar en qualitat d'investigat a l'Audiència Nacional el proper 2 de novembre a les 9 del matí. Lamela ha admès a tràmit la querella presentada ahir per la Fiscalia General de l'Estat en que s'acusa Puigdemont dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, després que el President hagi manifestat públicament la seva intenció de no tornar a Catalunya fins que no tingui garanties.
L'Audiència Nacional també ha citat els consellers a declarar. Els 13 membres del Govern i el mateix president estan citats per dijous i divendres per declaració i vista posterior. La magistrada valorarà si cal aplicar mesures cautelars i els fixa una fiança de 6.207.450 euros que hauran de dipositar en tres dies o sinó es passarà a embargar els seus béns. Aquests dies també aniran a declarar al Tribunal Suprem la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i els membres de la Mesa.
El delicte de rebel·lió és el que presenta penes de presó més altes de la querella, ja que pot suposar un empresonament de fins a 30 anys, tot i que el Codi Penal diu que aquest delicte ha d'implicar violència.
Puigdemont podria evitar l'extradició des de Bèlgica encara que no demani asil
L'experta en llei d'asil i refugi Nele Verbrugghe, de l'Institut de Drets Humans de la Universitat de Lovaina, afirma en una entrevista amb l'ACN que en cas d'una ordre de detenció europea el president Carles Puigdemont podria evitar amb "litigis" l'extradició des de Bèlgica encara que no demani asil o que aquest se li negui. "Podria evitar ser lliurat a la justícia espanyola per aquests processos legals", diu Verbrugghe. Amb tot, l'experta recorda que la via de demanar asil, descartada ara per ara per Puigdemont, també podria obrir la porta a evitar una extradició si es produeix una ordre de detenció europea mentre resideix a Bèlgica. "Hi ha poques vies per no lliurar una persona al seu país d'origen si és requerit pel jutge d'aquest estat membre", explica l'experta, que apunta que aquest pot ser el motiu pel qual un procés d'asil "pot ser interessant" per a Puigdemont. "Si simplement es trasllada a Bèlgica com a ciutadà europeu, el país podria lliurar-lo fàcilment a Espanya", avisa. Amb tot, matisa l'experta, el procediment d'asil i el de l'ordre de detenció europea "van per separat" i és per això que es podria arribar a impedir l'extradició.
"És important entendre que el sistema d'ordre de detenció europea ha substituït els procediments tradicionals d'extradició entre estats membres de la UE i això significa que el lliurament d'una persona per part d'un estat a un altre sol ser automàtic", comenta Verbrugghe. També implica que hi ha un procés judicial simplificat entre els estats membres i que el braç executiu "no interfereix" en el procés. És en aquest context que l'experta apunta la via de l'asil. Amb tot, indica, el marge d'èxit d'acceptar una sol·licitud d'asil "és molt petit", ja que la persecució criminal es refereix només a violacions "molt serioses" de drets humans bàsics i només arribaria a aquest mínim si els càrrecs són "desproporcionats, excessius o discriminatoris".
Habitualment, explica Verbrugghe, la persecució criminal no és considerada persecució en el sentit que ho recull la Convenció del Refugiat. Recorda, en aquest sentit, que el Comissionat General de Bèlgica va dir dilluns que el nombre de casos en què ciutadans de la UE han rebut asil són gairebé zero i que no té coneixement de cap cas en els darrers deu anys. "Per tant, ara per ara sembla més aviat poc realista que Puigdemont pugui rebre asil en cas de sol·licitar-lo", afirma. "La situació a Catalunya és tan excepcional que es fa difícil preveure quin seria el resultat d'una petició d'asil", afegeix.
#7 ANC, OMNIUM, AMI, ERC, CDC SUMATE, Y TODA LA JAURIA NAZIONALISTA CONVOCAN UNA VIGILIA Y A LLEVAR PENSAMIENTOS (son flores NAZIS) A LA TUMBA DEL OTRO PRESIDENTE GOLPISTA LUISITO COMPANYS PARA LLORAR EN RECUERDO DE LA REPUBLICA CATALANA PROCLAMADA EL 27 DE OCTUBRE Y QUE DURO, MAS O MENOS, TRES HORAS.
Què és la Separació de Poders i per què és tan important.
Un Estat de Dret té tres funcions principals.
En primer lloc crear les lleis per les quals es va a regir aquest Estat.
En segon lloc, governar el país d'acord a aquestes lleis.
I en tercer lloc vigilar que tothom sense excepció, compleix aquestes lleis que s'han creat.
Les tres funcions són essencials.
Les lleis s'han de dissenyar de manera que respectin l'Estat de Dret, perquè si no és així, ja no estaríem davant d'un Est... Llegir més
Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ...
Llegir-ne més
Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà
digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que
el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.