directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 10:27 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'esquerra abertzale demana a la banda un final de la violència 'permanent i verificable'

En un manifest signat a Guernica, diverses formacions polítiques volen també que el govern derogui la Llei de partits

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L’esquerra abertzale ha demanat aquest dissabte a la banda terrorista ETA que declari l’aturada de la violència de manera ‘permanent, unilateral i verificable’. En el manifest, que s’ha signat a la simbòlica localitat de Guernica, es destaca la reclamació que la organització terrorista doti d’irreversibilitat el cessament de les accions armades que van anunciar fa poc més de dues setmanes. Aquesta petició, plantejada per la formació Aralar, evidencia, segons fonts de la negociació, que el món de Batasuna ‘té presa la decisió de demanar el final definitiu de la violència a Euskadi’.

Comparteix
   


Etiquetes
La declaració ha sorgit d'un esborrany d'Eusko Alkartasuna i Batasuna, un embrió que ha anat incorporant aportacions fetes per nombroses organitzacions polítiques, sindicals i socials del país. És el cas d’Aralar, de qui ha estat acceptada la seva petició d’incloure en el text la demanda de cessament definitiu de la violència.

El document, que porta per nom ‘Acuerdo para un escenario de paz y soluciones democráticas’ es basa en diverses pilars:

Aturada de la violència: es reclama la declaració d’un alto al foc permanent, unilateral i verificable per la comunitat internacional com expressió de voluntat per un abandó definitiu de les armes.

Víctimes: En el manifest s’hi reflexa la voluntat de ‘reparació, reconciliació i reconeixement de totes les víctimes d’ETA.

Diàleg: La negociació pels acords polítics serà patrimoni exclusiu dels agents polítics, sindicals i socials. Es regiran pels sis ‘principis Mitchell’ que es van utilitzar a Irlanda del Nord per tancar el conflicte entre l'IRA i el govern britànic.

Cas omís del govern espanyol
En el manifest, que no ha estat signat pel Partit Nacionalista Basc (PNB), també es demana que l’executiu de Zapatero derogui la Llei de partits perquè totes les formacions polítiques puguin concórrer a les eleccions en igualtat de condicions. El govern estatal però farà cas omís a les peticions de l’esquerra abertzale i demanarà en els propers dies una tramitació urgent de la reforma de la llei per arraconar les formacions i eviti, d’aquesta manera, que puguin participar en les eleccions municipals previstes pel proper mes de maig.







Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.