Per què l'advocat de Junqueras prefereix que el jutgi el Suprem abans que l'Audiència Nacional?
Andreu Van den Eynde ha demanat al Tribunal Suprem que acumuli la causa de l'Audiència Nacional, un jutjat molt menys garantista
L'advocat dels consellers d'ERC -entre ells, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras-, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i de la membre destituïda de la mesa del Parlament Anna Simó, Andreu Van den Eynde, ha demanat al Tribunal Suprem que acumuli la causa de l'Audiència Nacional contra el Govern cessat. En un escrit adreçat al jutge instructor Pablo Llanera, el lletrat considera que les querelles presentades davant el Suprem contra la Mesa del Parlament i davant l'Audiència Nacional contra el Govern destituït per l'aplicació del 155 són "pràcticament iguals" i que -per tant- hauria de portar-les el mateix òrgan judicial. Segons ell, que no sigui així genera "una distribució curiosa i, en tot cas, generadora d'indefensió".
Molts especialistes en dret penal coincideixen en que el Tribunal Suprem és un jutjat molt més garantista -que vetlla més pels drets de la persona investigada, és més raonable i equilibrat- que l’Audiència Nacional, que té una manera de treballar molt menys filtrada, on tot se val. En aquest sentit, més de 100 professors de dret penal de les universitats Carlos III de Madrid i la de Granada han escrit un manifest publicat per ElDiario.es contra la titular del jutjat central d'instrucció número 3 (Carmen Lamenla) en que han denunciat la seva "manca de mesura" i la "manipulació poques vegades vista en l''àmbit forense" que va demostrar en decretar presó incondicional tant pels presidents de l'ANC i Òmnium com als membres del Govern atribuint-los els delictes de rebel·lió i sedició. Nuet revela que el jutge del Suprem va desmarcar-se de Lamela: "Això no és l'Audiència Nacional"
Precisament ha estat ell, secretari tercer de la mesa del Parlament, que ha revelat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena es va desmarcar de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que la setmana passada va decretar presó incondicional per a vuit consellers. "Això no és l'Audiència Nacional i el que ha passat allà no té perquè passar aquí", va dir Llarena a l'inici de la sessió d'aquest dijous, segons ha explicat Nuet en una entrevista a Rac 1. Segons ell, el jutge del Suprem ha marcat un camí per "desescalar judicialment" i ha qualificat l'actitud de Llarena "d'impol·luta i amabilitat absoluta".
El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, també ha dubtat avui de les garanties processals -"no han estat evidents, més aviat el contrari"- que li ha aportat l'Audiència Nacional com a òrgan judicial. En un article al diari 'ARA' ha acusat la jutgessa Carmen Lamela d'haver decidit el seu ingrés a presó i el del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, "prèviament" a les seves compareixences per prestar declaració. "Tan clar ho tenia la jutgessa Lamela que va justificar la mesura més extrema, com és la presó incondicional, per dos supòsits de risc que el tinent fiscal de l'Audiència Nacional ni tan sols havia sol·licitat", ha escrit Sànchez, que també ha posat en entredit "la rapidesa" de la interlocutòria. Lamela va trigar menys d'una hora en decidir el destí dels líders de les entitats civils sobiranistes després de les seves declaracions.