Kosovo ja té Constitució i aquesta respecta la minoria sèrbia
El text està inspirat en la Constitució d'EUA
El Parlament de la ex província sèrbia de Kosovo, que va proclamar unilateralment la seva independència el 17 de febrer, va aprovar ahir la seva nova Constitució, la qual entrarà en vigor el 15 de juny pròxim. ‘Aquest és el dia més important des de la declaració de la independència el 17 de febrer’, va recalcar el president Fatmir Sejdiu, qui va assegurar que ‘la Constitució durà A Kosovo a un nou nivell de democràcia’, va indicar l'agència de notícies alemanya DPA. Per la seva banda, el primer ministre kosovar, Hashim Thaci, va assenyalar que ‘la Constitució és de tots els ciutadans, independentment del seu origen ètnic’ i va agregar que d'aquesta manera s'ha decidit ‘seguir el camí dels països democràtics i lliures’.
El Parlament va ser l'encarregat d'avalar la Carta Magna, després de proclamar-se la independència al febrer passat.‘És un dia molt important perquè durà al país a un nou nivell de democràcia’, ha dit el president.
En contra del desig de Belgrad, recolzat per Moscou, Pristina va declarar unilateralment la seva independència de Sèrbia el 17 de febrer, però a pesar que encara no té el reconeixement de Nacions Unides, potències occidentals com Regne Unit, França i Estats Units van reconèixer al nou Estat. En aquest sentit, Thaci va indicar que ‘amb el suport dels països més poderosos del món (...) la nova realitat de Kosovo contarà amb un major suport’.
La Constitució s'adequa a les propostes presentades en el seu moment pel mediador d'ONU per a Kosovo, l'expresident finlandès Martti Ahtisaari, que estableixen que la construcció de l'Estat kosovar ha de realitzar-se sota la supervisió de la Unió Europea. Segons va explicar Sedjiu en el seu discurs, la Constitució atorga amplis drets a totes les minories ètniques, especialment als serbis; el 90% de la població de Kosovo és d'origen albanès, mentre que la resta es divideix entre serbis, goranis, arumans i urcs.