Puigdemont anirà a la presó d'Estremera si és extradit
El govern cessat a Brussel·les declara davant del jutge belga
ACN/A.G | Carles Puigdemont i la resta de consellers que són a Brussel·les han de comparèixer aquest divendres davant del jutge belga que ha de decidir sobre l'ordre de detenció europea emesa per les autoritats espanyoles. Les defenses poden presentar un recurs i s'allargaria unes setmanes. Amb tot, la justícia belga ha demanat informació penitenciària i judicial a l'Audiència Nacional, que ha enviat un informe detallat sobre les condicions en què viuen els presos.
Imatge exterior del centre penitenciari d'Estremera, on han dormit set consellers destituïts
© Tània Tàpia
Comparteix
TweetEtiquetes
Entre d'altres, s'ha requerit a la jutge Carmen Lamela elements relacionats amb el sistema penitenciari espanyol, com ara el règim intern de les presons o en quins centres ingressarien els processats si són lliurats a les autoritats espanyoles, i detalls sobre fets continguts en l'ordre de detenció europea emesa.
En aquest sentit, si finalment, la justícia belga autoritza l'euroordre d'arrest, el president Carles Puigdemont i els dos consellers cessats per l'Estat, Toni Comín i Lluís Puig, anirien a la presó d'Estremera, segons el document que la justícia espanyola ha enviat a la belga, on estan ingressats la resta de consellers.
Pel que fa a les conselleres Clara Ponsatí i Meritxell Serret, anirien a un centre penitenciari de característiques similars també a Madrid, tot i que no s'especifica quin. Les conselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs són a la presó d'Alcalà Meco.
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha afirmat que Espanya és "un Estat de Dret des de fa molts anys" i que ningú a Europa els "donarà lliçons" sobre aquesta matèria. En aquest sentit ha subratllat que la divisió de poders és "una realitat" i és "exemplar", igual que a parer seu ho és la independència judicial.
Cel·la individual si la demana
El text enviat a la justícia belga especifica que "les circumstàncies" de la detenció del president i els consellers "respectarien escrupolosament" els convenis europeus i internacionals subscrits per Espanya.
En aquest sentit, es descriuen les característiques de la presó d'Estremera, Madrid VII, que responen, segons es diu, "al penitenciari més avançat". Explica que les cel·les tenen onze metres quadrats i que són pensades per encabir-hi dos presos.
També s'especifica que es podria "garantir" l'estança en una cel·la individual, tret de prescripció facultativa. Les cel·les inclouen una dutxa i un lavabo, amb separació física que garanteix la intimitat de l'intern. També disposen de connexió per a televisió.
Fins a 10 trucades setmanals
Pel que fa a les comunicacions, els interns poden comunicar-se 40 minuts a la setmana amb familiars i amics a través dels locutoris. Poden fer 10 trucades setmanals a familiars i amics. Tanmateix poden celebrar comunicacions íntimes amb els cònjuges amb durada mínima d'una hora i màxima de tres un cop al mes, i visites familiars i de convivència un cop al trimestre amb una durada màxima de sis hores.
En l'àmbit de la defensa legal, els interns tenen "garantit" el dret i poden accedir als advocats defensors, o expressament anomenats "en qualsevol moment" de la jornada regimental i per l'espai de temps "que necessitin".
Notícies relacionades
- Els consellers parlen des de Brussel·les abans que comenci el procés per decidir sobre la seva extradició 16.11.2017.
- Iceta dona la raó, sense voler-ho, a la via unilateral dels independentistes 16.11.2017.
- Serret assegura que el Govern no renuncia a "tirar endavant la construcció de la República Catalana" 16.11.2017.
- S'ha acabat el bròquil per a Barberà: abandona l'independentisme per concórrer a la llista de Catalunya en Comú 16.11.2017.
- Aquests són els tuits que el PSC ha esborrat sobre Duran i Unió 16.11.2017.
- Sànchez plega de l'ANC i crida a la unitat per al 21-D: "Som imbatibles, guanyarem" 16.11.2017.