Treballadors públics denuncien l'acarnissament del 155 amb el català
Alguns dels decrets i lleis tombats per l'article de la Constitució són fonamentals per la normalització de la llengua
M.B| "Ha desaparegut el decret en que es demana explícitament el domini de la llengua catalana com a requisit fonamental i, ara, no hi ha res que impedeixi que qualsevol persona amb titulació d'ensenyament i sense aquest domini es pugui presentar a unes oposicions d'ensenyament". Amb aquestes paraules ha denunciat Mercè Lorente, representant de la JPDI per la Intersindical - CSC i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, un dels impactes de l'aplicació del 155 en l'ensenyament i els drets lingüístics. "Hem tornat 30 anys enrere", ha lamentat, referint-se a l'època en que s'incorporava el personal educatiu i després "ja se'ls deixava anys per aprendre". Amb tot, ha posat de manifest que serà difícil actuar per resoldre-ho en unes oposicions "demanades per la gent des de fa tant de temps".
Pel que fa al dia a dia de l'administració, "acostumada a funcionar amb una llengua" i que ara ha de traduir al castellà molts dels documents que genera, la lingüista ha recomanat "externalitzar les traduccions i passar la factura al Ministeri". D'altra banda, ha destacat que el 155 intenta, sobretot, "reduir les eines de comunicació" i ha recordat que dels 200 càrrecs cessats per l'Estat espanyol, aproximadament la tercera part tenen a veure amb tasques de comunicació: "un dels atacs més clars es fa a la visibilitat de la institució".
Lorente també ha parlat de com afecta l'usurpació de l'autogovern català a les universitats públiques, amb la intervenció dels seus comptes, i ha apuntat directament el "col·laboracionisme" de les entitats bancàries, "sense les quals no podrien fer-ho". També ha instat les universitats del país -segons ha dit, totes excepte la Universitat de Girona presenten "un afany de normalitat"- a mobilitzar-se.
Manca de sentit d'Estat
D'altra banda, ha criticat: "amb el Govern cessat, el Parlament dissolt i eleccions convocades, com s’explica i justifica ara el155 i la intervenció econòmica si no és per castigar i humiliar?" i ha denunciat la indefensió jurídica de la Generalitat per defensar les institucions. A l'acte també han participat Clara Díez, de l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) i Roser Palol de l'Intersindical-CSC.