directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 14:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

#CATALUNYAusurpada doble fletxa

Treballadors públics denuncien l'acarnissament del 155 amb el català

Alguns dels decrets i lleis tombats per l'article de la Constitució són fonamentals per la normalització de la llengua

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

M.B| "Ha desaparegut el decret en que es demana explícitament el domini de la llengua catalana com a requisit fonamental i, ara,  no hi ha res que impedeixi que qualsevol persona amb titulació d'ensenyament i sense aquest domini es pugui presentar a unes oposicions d'ensenyament". Amb aquestes paraules ha denunciat Mercè Lorente, representant de la JPDI per la Intersindical - CSC i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, un dels impactes de l'aplicació del 155 en l'ensenyament i els drets lingüístics. "Hem tornat 30 anys enrere", ha lamentat, referint-se a l'època en que s'incorporava el personal educatiu i després "ja se'ls deixava anys per aprendre". Amb tot, ha posat de manifest que serà difícil actuar per resoldre-ho en unes oposicions "demanades per la gent des de fa tant de temps". 
Mercè Lorente parla durant l'acte a la UPF
Mercè Lorente parla durant l'acte a la UPF
© M.B.

Comparteix
   


Etiquetes
Durant la seva intervenció en l'acte "Defensant la República! Plantant cara al 155!" celebrat aquest dijous a la Universitat Pompeu Fabra i organitzat per Intersindical-CSC, Lorente ha denunciat el "trencament" de la normalització pel que fa a la presència de la llengua catalana a l’administració per l'aplicació de l'article de la Constitució. De fet, ha manifestat que alguns dels decrets i lleis "tombats" per l'aplicació del 155 són "fonamentals per la normalització de la llengua" i -d'altra banda- ha recordat que "el 155 ha reforçat les actituds feixistes", en referència a l'augment d'agressions físiques a persones "per parlar català". 

Pel que fa al dia a dia de l'administració, "acostumada a funcionar amb una llengua" i que ara ha de traduir al castellà molts dels documents que genera, la lingüista ha recomanat "externalitzar les traduccions i passar la  factura al Ministeri". D'altra banda, ha destacat que el 155 intenta, sobretot, "reduir les eines de comunicació" i ha recordat que dels 200 càrrecs cessats per l'Estat espanyol, aproximadament la tercera part tenen a veure amb tasques de comunicació: "un dels atacs més clars es fa a la visibilitat de la institució".  

Lorente també ha parlat de com afecta l'usurpació de l'autogovern català a les universitats públiques, amb la intervenció dels seus comptes, i ha apuntat directament el "col·laboracionisme" de les entitats bancàries, "sense les quals no podrien fer-ho". També ha instat les universitats del país -segons ha dit, totes excepte la Universitat de Girona presenten "un afany de normalitat"- a mobilitzar-se. 

Manca de sentit d'Estat
 
En nom de ServidorsCAT, ha parlat l'exprofessor de dret administratiu de la UPF i fundador del Col·lectiu Praga (juristes pel dret a decidir), Xavier Bernadí. "Ens manca sentit d'Estat, perquè fa més de 300 anys que no ens deixen comportar-nos com a tal, però com a servidors públics hem trobat a faltar dignitat institucional, reaccionar com a Estat", ha afirmat per marcar el camí de cara a les eleccions del 21-D. En aquest sentit, Bernadí ha aclarit que tot i que la feina principal de ServidorsCAT "és ara", "quan tinguem un nou govern encara farà falta": "quan patirem de veritat serà l’any que ve", ha sentenciat.  I és que, ha assegurat que no accepten el discurs d'una intervenció suau i que "la Generalitat només havia funcionat pitjor quan no existia". "Hi ha tres grups pel que fa a la intervenció: uns als que no diuen gairebé res, uns extremament vigilats -com Exteriors, Interior o el CTTI- i un majoritari de vigilància mitjana" que afecta i alenteix totes les tasques ordinàries, segons ha explicat. 

D'altra banda, ha criticat: "amb el Govern cessat, el Parlament dissolt i eleccions convocades, com s’explica i justifica ara el155 i la intervenció econòmica si no és per castigar i humiliar?" i ha denunciat la indefensió jurídica de la Generalitat per defensar les institucions. A l'acte també han participat Clara Díez, de l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) i Roser Palol de l'Intersindical-CSC. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
dd fletxa bcn
1 de desembre de 2017, 13.20 h

A les oposicions a ensenyament , almenys formalment : Es pot presentar qualsevol persona sense títol o certificat, però llavors ha de passar una prova eliminatòria de català (i d'espanyol), com sempre fins ara.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
1 de desembre de 2017, 11.39 h

Eres unaun srtaque rottenmeier


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
30 de novembre de 2017, 18.52 h

Estic segur de que a partir d'ara, tots serem més curosos en utilitzar el català amb més puresa de locució i d'escriptura. Encara ens hauràn fet un favor... Es que fins ara hi ha castellanades molt greus en el llenguatge habitual que es fa servir traduït loteralment del castellà : hi ha que fer no és correcte sino S'HA DE FER o CAL FER - tampoc no ho és dir : quan abans o quan abans millor, sino QUAN MES AVIAT I SEGUEIXEN DIENT-NE MÈS CADA DIA. SORT QUE aixó ens fa remoure els bude... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.