directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Imponent concert de 10.000 músics i cantaires a plaça Espanya en pro de la llibertat dels presos polítics

Acull un recital sense precedents per exigir l'alliberament dels 'Jordis' i els consellers destituïts i el retorn dels membres del Govern que són a Bèlgica

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

ACN | Uns 10.000 músics i cantaires voluntaris han omplert de música la plaça d'Espanya en un concert històric sense precedents a Barcelona impulsat per Òmnium Cultural i Músics per la Llibertat. Amb el recital s'ha volgut mostrar el compromís del món artístic en la defensa de les institucions catalanes i l'exigència perquè surtin de la presó Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i els vuit consellers destituïts, així com la tornada a Catalunya de Puigdemont, Serret, Puig, Comín i Ponsatí. "Fem de la nostra llibertat el nostre himne, fem de la música la nostra veu", ha estat el missatge que s'ha volgut donar en el concert on han sonat, entre d'altres, 'L'Estaca' de Llach, 'El Cant de la Senyera', de Lluís Millet amb lletra Joan Maragall, 'L'Himne de l'Alegria', de Beethoven o 'Els Segadors'.
Els 10.000 músics i cantaires omplen plaça Espanya
Els 10.000 músics i cantaires omplen plaça Espanya
© Júlia Pérez

Comparteix
   


Etiquetes
El repertori, de sis peces, volia combinar obres mundialment conegudes amb creacions d'autors catalans, com 'Sant Martí del Canigó', de Pau Casals o 'Viatge a Ítaca', de Llach. La batuta l'han portat sis prestigiosos directors musicals de la talla de Josep Ferrer, Josep Vila, Edmon Colomer, Antoni Alburquerque, Jordi Llobet i Salvador Brotons.
 
Fins dissabte s'havien inscrit en la iniciativa 9.952 participants, dels quals 6.284 eren cantaires i 3.668, músics. Pel que fa a la tipologia d'instruments, s'han comptabilitzat més de 700 guitarres, 520 violins, 470 saxos, 373 flautes travesseres, 277 clarinets i 216 violoncels.
 
Cares conegudes del món musical català també han volgut fer la seva aportació amb la seva presència del concert com és el cas del líder dels Sopa de Cabra, Gerard Quintana. Es dona el cas que ell i d'altres presents aquest diumenge van participar dissabte en el concert organitzat per l'ANC per recaptar fons per a la caixa de solidaritat, i que va omplir l'Estadi Lluís Companys amb 50.000 espectadors. 
 
El manifest llegit durant l'acte expressa el compromís dels participants per la defensa de les institucions catalanes i del dret a decidir. "Com a músics, creiem en els valors de la democràcia i la llibertat" indica. Davant l'actual situació els músics "ens hem sentit interpel·lats per la repressió i l'autoritarisme de l'estat espanyol". "Volem reafirmar el paper fonamental que han de tenir la música i la cultura en la societat del nostre país", expressen els adherits, mostrant el seu convenciment "del poder transformador del nostre art".
 
"Volem posar música al servei d'aquest moviment social massiu que fa una crida a la mobilització pacífica davant la rigidesa, intransigència i autoritarisme de l'Estat", prossegueix el manifest, que conclou amb el posicionament del col•lectiu en "la defensa del govern legítim de la Generalitat de Catalunya i les institucions catalanes". A més, els signants reclamen "la suspensió de l'article 155 de la Constitució i de la intervenció de l'Estat", "l'alliberament dels presos polítics" i "l'aturada de l'ofensiva judicial". 
 
"Defensem el dret d'autodeterminació"; tanca l'escritv. "Creiem que el poble català té el dret de decidir lliurement el seu futur i d'exercir plenament la seva sobirania", prossegueix. "Davant la repressió, avui diem més que mai: 'Fem de la nostra llibertat el nostre himne, fem de la música la nostra veu!", conclou el manifest. 
 
En declaracions als mitjans, Marcel Mauri ha volgut destacar l'èxit de la convocatòria tot i fer-se "en un fred matí de desembre". "Un acte que emociona i que dona molt de caliu", ha afegit, no sense denunciar la situació "d'injustícia i vergonya democràtica" actual. Ha recordat que que el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, el de l'ANC, Jordi Sànchez, el vicepresident Junqueras i set consellers més siguin a la presó i que Puigdemont i quatres consellers més són a Bèlgica. "Mentrestant, l'extrema dreta pot campar pels nostres carrers amb total impunitat"; ha lamentat.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1

Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.