directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 20:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Xifren en 7.700 els símbols franquistes que encara queden a Catalunya

La Generalitat aconsella la substitució o retirada de plaques d'habitatge o de carrers i places

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Memorial Democràtic de la Generalitat ha censat 3.647 símbols franquistes a tot Catalunya que es sumen als prop de 4.000 que va compatibilitzar l'Ajuntament de Barcelona. En total, queden a Catalunya 7.700 símbols falangistes, la major part plaques d'habitatge (93%), però també hi ha 41 rètols de carrers i places, 38 monuments, 26 creus i 20 gravats o relleus vinculats directament al franquisme. A més d'identificar els símbols, el Memorial ha encarregat un informe amb criteris generals i recomanacions d'actuació, que aconsella la substitució de totes les plaques d'habitatge, la retirada de les plaques de carrers o places i de tots els relleus amb l'àliga imperial. També s'ha habilitat un mapa online que permet veure sobre el terreny els símbols franquistes que queden al Principat.
simbol franquista franco aguila
Comparteix
   


Etiquetes
El cens de simbologia, elaborat pel Memorial a través d'universitats de tot el país, és el primer que rastreja tot Catalunya excepte Barcelona ciutat. De fet, el més extens fins ara era el que havia elaborat el consistori de la capital catalana. El nou catàleg localitza 3.647 mostres de simbologia franquista, que s'ha de sumar a les prop de 4.000 plaques d'habitatge que queden a Barcelona.

El 93% dels símbols són plaques d'habitatge, però també hi ha 41 rètols de carrers i places, 38 monuments, 26 creus i 20 gravats o relleus vinculats directament al franquisme. El cens s'ha realitzat tots els municipis de més de 10.000 habitants i totes les capitals de comarca. S'han estudiat 185 municipis seleccionats segons criteris geogràfics, demogràfics i d'interès històric. Han participat la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Girona (UdG), la de Lleida (UdL) i la Rovira i Virgili (URV). També ha col·laborat ADIGSA, que ha participat en el finançament, i ajuntaments, arxius comarcals i municipals i entitats de tot el país.

Les demarcacions amb més simbologia franquista són Barcelona (1.372 i les 4.000 plaques d'habitatge) i Girona (969). Les segueixen Lleida, amb 544; Camp de Tarragona, amb 478; Terres de l'Ebre, amb 143, Catalunya central, amb 123, i Alt Pirineu i Aran, amb 18. Sense comptar les plaques d'habitatge, els municipis amb més monuments, relleus i gravats són Gandesa, Lleida, Tortosa, Banyoles i Figueres.

A més d'identificar els símbols franquistes, la Generalitat ha encarregat a un grup d'experts un informe amb criteris generals i recomanacions d'actuació, que aconsella la substitució de totes les plaques d'habitatge, l'eliminació de totes les plaques de carrers i places, la de tots els relleus amb l'àliga imperial i la retirada o en alguns casos la senyalització dels monuments amb simbologia franquista.

La Generalitat facilitarà les actuacions als ajuntaments a través de la convocatòria d'ajuts a la recuperació del patrimoni memorial, mentre Adigsa ajuda les comunitats de propietaris que volen retirar gratuïtament les seves plaques d'habitatge amb el jou i les fletxes o altres símbols franquistes.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
1 d'octubre de 2010, 18.05 h

I per què la Generalitat no aconsella la substitució o retirada de les banderes espanyoles dels seus edificis?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Quim fletxa PPC
1 d'octubre de 2010, 00.54 h

Vergonya! Com es nota que encara hi ha molts fills de puta ocupant càrrecs importants i mantenint viu el franquisme quan haurien d´estar tancats a la presó pels seus crims. Espero que com a mínim quan la palmin se´n vagin directament a l´infern. Jo ja tinc el cava en fresc i els coets a punt per quan la palmi el fraga que quan va morir el franco encara era massa petit i ho vull celebrar com cal i es mereixen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
__Confidencial__ fletxa Montevideo
30 de setembre de 2010, 19.05 h

ESPANYA = RÈGIM POLÍTIC DEFICITÀRI on CATALANS i BASCOS són considerats una SUB-raça.
L'INDEPENDÈNCIA ÉS UNA URGÈNCIA DEMOCRÀTICA en el si dels DRETS HUMANS.

VISCA CATALUNYA LLIURE //*//


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.