Els corresponsals estrangers a Barcelona descobreixen la Catalan News Agency
L'ACN ha organitzat una reunió de treball per presentar el seu servei de notícies en anglès
L'ACN ha presentat aquest divendres als corresponsals estrangers ubicats a Barcelona el servei de notícies en anglès Catalan News Agency (CNA). Una desena de corresponsals de mitjans de França, Alemanya, Israel, Mèxic o el Regne Unit han assistit a un reunió de treball a la seu de l'ACN que tenia com a objectiu presentar el web de la CNA. Aquest nou servei vol explicar les principals notícies de l'actualitat catalana a un públic estranger, i la llengua escollida és l'anglès, per la seva importància en el món. Amb aquest servei de notícies l'ACN vol 'ser una veu de Catalunya al món', en paraules de Saül Gordillo, director de l'ACN.
Gordillo afegeix que 'la CNA vol explicar Catalunya a l'estranger des d'una òptica catalana, que la premsa estrangera pugui trobar reportatges i notícies en anglès de primera mà que reflecteixin la realitat catalana'. El servei de notícies disposa de tres parts: un diari digital que recull les principals notícies del dia, un bloc d'opinió anomenat 'Catalan Views' i un butlletí electrònic quinzenal. El bloc d'opinió és una tribuna oberta i plural en què les principals personalitats del país poden explicar la realitat del seu sector o expressar la seva opinió sobre un tema concret. El butlletí electrònic recollirà les deu o dotze notícies més destacades de la quinzena i s'enviarà a contactes d'institucions catalanes a l'estranger, com ara mitjans, empreses, promotors turístics o universitats.Henry de Laguérie, de la ràdio francesa Europe 1, considera el que el servei 'pot ser útil per a la gent de fora i periodistes que no coneixen bé el país'. 'M'agrada que per fi hi hagi algú que vulgui trencar fronteres mentals. Internacionalitzar Catalunya feia molta falta, hi ha vida més enllà de Madrid', ha declarat David Sastre, periodista de diferents publicacions periòdiques de Mèxic.
La CNA, una veu de Catalunya al món
El diari digital de la Catalan News Agency recull les principals notícies del dia i les reescriu en anglès, aportant claus d'interpretació per a un públic estranger i, per tant, no forçosament familiaritzat amb la quotidianitat catalana. La CNA posa èmfasi en les notícies econòmiques, culturals, socials i polítiques. A més a més, com l'ACN, treballa amb text, fotografia, vídeos i talls de so. Es pot consultar a www.catalannewsagency.com.
El bloc 'Catalan Views' pretén ser un tribuna d'opinió en què referents del país així com persones amb trajectòries interessants com ara joves catalans que treballen en organitzacions internacionals puguin donar a conèixer la pluralitat de la societat catalana, sobre quins temes es debat i la realitat del seu sector. Els líders polítics dels sis partits al Parlament de Catalunya ja hi han escrit, així com destacades personalitats del món de l'empresa, de les finances, dels agents socials i de la cultura com ara Salvador Alemany (president d'Abertis), Josep Lluís Bonet (president de Fira de Barcelona), Miquel Valls (president de la Cambra de Comerç i Navegació de Barcelona), Carme Ruscalleda (cuinera), Santi Santamaria (cuiner), Josep Maria Àlvarez (secretari general d'UGT de Catalunya) o Juan Rosell (president de Foment del Treball), entre molts altres. L'adreça del bloc d'opinió és www.catalanviews.com.
'L'opinió expressada pels autors no representa en cap cas la de l'ACN, que per definició no fa opinió, sinó que el paper de l'Agència és esdevenir una plataforma per fer arribar a l'estranger la realitat social del nostre país, amb tota la seva pluralitat', aclareix Gordillo.
Un servei públic
'L'Agència Catalana de Notícies és l'agència nacional de Catalunya i com a servei públic, en un moment de crisi econòmica i quan les relacions entre Catalunya i Espanya són àmpliament debatudes, creiem que havíem d'apostar per explicar Catalunya al món i fer-ho per tant en anglès', argumenta Saül Gordillo. La Catalan News Agency neix per tant per ajudar a la internacionalització de Catalunya des del periodisme. Vol ser una plataforma que expliqui el país al món, que en reflecteixi la realitat social, política, cultural i econòmica.