directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 18:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Interior obligarà les elèctriques a participar en la direcció d'emergències

Les alertes meteorològiques als alcaldes se simplificaran

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les elèctriques deixaran de ser meres convidades a les reunions de coordinació d'emergències. Hi hauran d'assistir tant sí com no. Així ho estableix la reforma del Neucat (Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya) que el departament d'Interior té a punt perquè estigui operativa a finals d'octubre o principis de novembre. És una de les mesures que s'han pres després que la gran nevada del 8 de març deixés sense llum prop de mig milió de clients de les comarques de Girona. Interior farà més entenedores les alertes als ajuntaments i les concretarà en funció del territori. També s'enviaran, per primera vegada, missatges de veu als telèfons mòbils.
torre, electricitat, nevades, subministrament
Comparteix
   


Etiquetes
L'experiència de la nevada del 8 de març s'ha traduït en diversos canvis al pla Neucat. Un dels més destacats fa referència a la composició del comitè que es crea per coordinar les accions d'emergència quan s'activen plans de protecció civil. Des d'aquest hivern en endavant, si el director del pla ho considera oportú, les companyies elèctriques hauran d'assistir obligatòriament a les reunions del Comitè Tècnic de Seguiment del Risc, que és l'òrgan que informa el Consell Assessor i fa el seguiment del risc durant l'emergència.

Més que convidats

El secretari general d'Interior, Joan Boada, ha explicat a l'ACN que s'ha pres aquesta decisió perquè 'hi havia molta manca d'informació'. Segons Boada, l'obligatorietat s'ha establert al nou Neucat perquè fins ara se les convocava en qualitat de 'convidats', però 'la majoria no hi assistien'. Amb aquesta mesura, Interior pretén que 'formin part del nucli de direcció de l'emergència per poder prendre les decisions de manera molt més eficient'.

Catalunya va recuperar la normalitat 36 hores després de la gran nevada. L'únic servei que va trigar deu dies a restablir-se va ser el de l'electricitat. Prop de mig milió d'abonats es van quedar sense llum. El Govern va denunciar que Endesa li subministrava informació 'errònia' i 'previsions incomplertes que van augmentar el caos'. És per això que un mes després de la nevada, el departament d'Interior ja va anunciar que introduiria canvis en els plans d'emergències per tenir 'més control' sobre les companyies elèctriques en casos com aquell.

A banda de les elèctriques, el director del Pla d'emergència també tindrà autoritat per convocar les companyies de telecomunicacions, Ferrocarrils de la Generalitat, Renfe, ADIF, Agents Rurals, diputacions, Educació i la Direcció General d'Atenció Ciutadana.

Alertes meteorològiques

Les alertes meteorològiques en casos d'activació del Neucat seran més concretes, adaptades a cada territori i amb un llenguatge més planer. Fins ara, els avisos que s'enviaven als ajuntaments només tenien en compte la possibilitat que hi hagués precipitació de neu, però obviava la vulnerabilitat dels territoris afectats.

Interior també ha detectat que els missatges sms enviats als ajuntaments per alertar del perill són 'massa tècnics'. És per això que els avisos de nevades 'poc probable', 'probable' i 'molt probable' se substituiran per 'baix', 'mig' i 'alt'. Una altra de les novetats serà l'enviament de les alertes, també, via missatges de veu amb l'objectiu de fer-les 'més properes i comprensibles'.

Aquests canvis s'han fet tenint en compte les demandes que els ajuntaments, consells comarcals i entitats municipalistes van transmetre al conseller d'Interior i el secretari general en la ronda de contactes que van mantenir després del 8 de març. A partir d'aquest hivern, els avisos meteorològics seran específics per a cada territori i s'enviaran selectivament. 'No és el mateix que nevi cinc centímetres a Barcelona que a Ripoll', explica Boada. 'A Ripoll és habitual i hi estan acostumats, però a Barcelona és excepcional', afegeix.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.