Un grup d'economistes desmenteix els arguments econòmics del bloc del 155
Afirmen que s'han de tenir presents les bases estructurals que han caracteritzat el dinamisme socioeconòmic de Catalunya
Redacció | Set economistes catalans han fet públic un comunicat on desmenteixen els arguments sobre l'impacte econòmic durant el procés sobiranista que utilitzen C's, PPC i PSC per arremetre contra els independentistes. Sota el nom de 'Catalunya, una economia sòlida' afirmen que, malgrat les possibles ingerències de la situació política catalana a l'economia, aquesta és totalment robusta perquè "manté els trets fonamentals que l'han fet forta".
Els autors asseguren que ''totes les societats travessen al llarg de la seva història moments d'incertesa. El que les diferencia és la capacitat d'afrontar-los i els actius acumulats que permeten una estructura econòmica sòlida apta per assumir 'shocks' puntuals''.
En aquest sentit, l'economia catalana presenta unes fortaleses que són estructurals i reflecteixen una economia ''robusta'' que es concreten en indicadors positius en tot un ventall d'àmbits com inversions, producció, exportacions i demanda interna, entre d'altres, expliquen els economistes.
Model de creixement del PIB
Amb tot, afirmen que el patró de creixement del PIB català en els darrers temps ha estat molt equilibrat, quant a l'aportació de la demanda interna i de les exportacions i pel que fa a tots els sectors productius, els quals s'han beneficiat. A més, l'augment registrat per la productivitat denota un creixement sostenible de l'economia.
L'any 2017 el PIB de Catalunya creixerà a una taxa estimada mitja d'un 3,2%, mantenint la línia positiva del 2016 (3,5%), en el "quart any consecutiu de dinamisme, que ha estat superior a la mitjana de la zona euro i a la del conjunt d'Espanya", especifiquen els autors.
Teixit empresarial i laboral i sector exterior
Tot i els canvis de domicili social o fiscal d'empreses catalanes produïts en els darrers mesos, els set economistes destaquen el gran "múscul empresarial que tradicionalment i en l'actualitat mostra Catalunya".
La demografia empresarial va créixer, segons el Directori Central d'Empreses (DIRCE) de l'INE, un 2,1% el 2016, l'augment més gran des del 2008, i el nombre de societats mercantils ha experimentat, d'acord amb dades del Registre Mercantil, una pujada neta de 15.753 unitats en el període gener-octubre del 2017.
Des del punt de vista del mercat de treball, el balanç, diuen, és molt positiu, tot i que insuficient, en la recuperació de l'ocupació. Tanmateix, el descens de l'atur són fets evident des del 2013-2014 que es mantenen amb força durant el 2017.
Entre els ''enormes punts forts'' de l'economia catalana, els autors destaquen també la internacionalització, el teixit industrial i la confiança dels inversors internacionals ''que ha assolit xifres rècords des del 2015''.
Finançament i inversió públics
Tot l’anterior s’ha produït, sempre segons els autors, en un context de finançament i inversió pública reduïts i per sota del que correspondria pel nivell de l’economia catalana. Les obligacions de contenció de la despesa pública han condicionat les polítiques socials vinculades a l’Estat del Benestar i les actuacions en matèria d’infraestructures.
Els sotasignats del comunicat, que ho fan a títol personal, són Salvador Alemany, Carles Gasòliba, Joan Hortalà, Guillem López Casasnovas, Andreu Mas-Colell, Antoni Serra Ramoneda i Joan B. Casas.
Notícies relacionades
- Ultres de Blanquerna amenacen ERC a les portes d'Estremera 19.12.2017.
- Recta final: Així seran els últims mítings 19.12.2017.
- Iceta es veu president amb el suport de Cs, PPC i els Comuns 19.12.2017.
- Colau apostaria per l'abstenció dels Comuns per a investir a Iceta 19.12.2017.
- [Vídeo] ''No he sentit dir mai al famós constitucionalisme que no usarà la violència'' 19.12.2017.