directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 14:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

L’AMB promou la innovació: Ideant noves formes d'alimentar la metròpoli

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Des de recuperar els excedents del Parc Agrari fins a aliments creats en impressores 3D, iniciatives per garantir l’alimentació a la població i evitar el malbaratament
Més de 80 experts i emprenedors es van reunir en la jornada metropolitana per explicar les seves estratègies en el sector agroalimentari.



Comparteix
   

 L’AMB va organitzar el passat 14 de desembre, de la mà de la Fundació Fòrum Ambiental, la jornada “Ecoinnovació en el sector agroalimentari: reptes i oportunitats per a la competitivitat econòmica metropolitana”.

Aquesta trobada ha servit per explorar les iniciatives més punteres pel que fa a la resolució dels problemes que afronta el territori metropolità en relació a les activitats agroalimentàries. Aquestes estratègies són fonamentals per a la millora de la salut, tant dels ciutadans com del medi ambient, a banda de contribuir al desenvolupament social i econòmic.

La jornada es va centrar a l'entorn a la presentació de l’estudi “Sector alimentario: tendencias en ecoinnovación”. L’informe, del quan l’AMB és la impulsora, conclou que la producció agrícola mundial s’ha triplicat entre 1960 i 2015 com a conseqüència de l’augment de població i la millora de la tecnologia, i que el sector de l’alimentació s’ha globalitzat i industrialitzat, incrementant-se el consum d’aliments processats, preparats i envasats. Per evitar els riscos que això comporta, és necessari que el sector adopti les dinàmiques de l’economia circular.

La problemàtica principal a nivell ambiental té diversos vessants:

·El sector agroalimentari és un gran consumidor de recursos: utilitza un terç de tota l’energia disponible a nivell mundial, i d’aquesta, només un 25% es destina a la producció d’aliments, sent la resta dedicada a processament, envasat i distribució. A més, un 85% de tota l’aigua dolça consumida per l’ésser humà és per al rec de conreus, i un 33% de tota la terra cultivada ho està de forma poc sostenible, causant unes pèrdues de 310.000 milions de dòlars anuals.
 
·Gran contribució al canvi climàtic: el 26% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle provenen del sector agroalimentari. Produir 1kg de carn de boví n’emet la mateixa quantitat que viatjar 257km en cotxe.
 
·Generació de residus: els aliments malbaratats a nivell mundial se situen en un 33% de la producció total, un 80% de les empreses alimentàries envasen els seus productes, augmentant així la producció de residus.

A banda, també està esdevenint un problema l’ús generalitzat de pesticides químics i antibiòtics, que acaben perjudicant la salut de l’ecosistema i de les persones.

Millorant la salut del planeta: idees innovadores

Durant la jornada es van exposar diverses iniciatives que ajuden a revertir la situació per mitjà de pràctiques sostenibles dins del territori metropolità.
Una d’elles és l’associació Espigoladors, dedicada a recuperar els excedents agrícoles que, per no complir amb els requeriments estètics, no es poden vendre als comerços convencionals, però són perfectament vàlids a nivell nutricional i gastronòmic. Aquests aliments, molts d’ells provinents del Parc Agrari del Baix Llobregat, són recollits i transformats en productes com melmelades i conserves vegetals, sota la marca Es Im-perfect. D’aquesta manera s’evita el malbaratament d’una gran quantitat d’aliments. L’associació també aporta un valor social, ja que una part dels aliments recuperats es destinen a entitats benèfiques, públiques i privades, de distribució d’aliments per a persones en situació vulnerable.

Un altre dels casos exposats és el de l’empresa Hemav. Impulsora de la denominada “agricultura de precisió”, ha aplicat les últimes tecnologies al conreu d’aliments. Mitjançant l’ús de drons, per exemple, és possible digitalitzar una parcel·la de cultiu, de manera que el productor té una radiografia constant de l’estat del camp, la qual cosa li permet regar i fertilitzar selectivament, estalviant una gran quantitat d’aigua al medi.

Encara un altre cas d’èxit és el de l’empresa Aquapioneers, que desenvolupa solucions per generar els aliments a la pròpia llar. Així, ha ideat un aquari i un petit hort que se serveixen l’un de l’altre per sobreviure; les plantes purifiquen l’aigua i els peixos, al seu torn, fertilitzen les plantes amb el seu rebuig.

Totes aquestes iniciatives i fins a 45 més han quedat plasmades a l’estudi impulsat per l’AMB, en la qual també hi figuren projectes de grans empreses com Nestlé i Danone. Així, des de noves tecnologies com la impressió de pasta amb impressores 3D per a fer-la més fàcilment empaquetable fins a la fabricació d’envasos d’aliments a partir del rebuig d’aquests propis aliments, formen part de les noves estratègies per assegurar, dins del territori metropolità, un desenvolupament tant social (assegurar una bona alimentació), com mediambiental (evitar l’excés en el consum d’energia i la generació de residus) com econòmic (fomentar la competitivitat del sector agroalimentari i evitar les grans pèrdues causades pel malbaratament).



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
mario fletxa barna
27 de desembre de 2017, 10.29 h

Un informe que ens remet a tenir confiança en el futur. Som un petit Gran País que si es pogués desenvolupar com és degut se'n beneficarien les regions menys afavorides. Com sempre Catalunya capdevantera.

PER LA REPÚBLICA! A FAVOR TAMBÉ D'UNA españa QUE ES NEGA A EVOLUCIONAR


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.