directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 15:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Raphael Minder: ''La lectura internacional que es fa del 21-D és que ha guanyat el bloc independentista''

"El nou Govern ha de decidir si vol recuperar les institucions o declarar la independència"

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Gerard Sesé @gerardsese | Raphael Minder és el corresponsal del New York Times per a tractar l'actualitat que envolta l'Estat espanyol i Portugal. Malgrat que treballa a Madrid, el periodista nord-americà viatja molt sovint a Catalunya i s'ha convertit en tot un expert en el procés. Fins i tot, va escriure el llibre "The Struggle for Catalonia" (La lluita per Catalunya), publicat per Hurst. Parlem amb ell sobre el resultat del 21-D. 
raphael minder
Rpahael Minder, corresponsal del NY Times a l'Estat i Portugal
© https://twitter.com/RaphaelMinder

Comparteix
   

Quina és la lectura internacional del resultat electoral del 21-D?
 
La lectura que es fa és en concepte "de blocs" (l'independentista i l'unionista) i no "de partits" perquè el govern que es va treure (amb el 155) era de coalició. Per tant, el bloc independentista és el que ha guanyat. Però també és cert que hi ha una segona lectura, en l'àmbit nacional espanyol, que és que hi ha hagut una victòria d'un partit unionista com a primera força i la devallada del partit del Gobierno, la caiguda del PP. Una lectura que tindrà més transcendència en futur tot i que Mariano Rajoy ja ha dit que unes eleccions autonòmiques no són unes generals.
 
La comunitat internacional s'ha pres aquestes eleccions com un plebiscit encobert?
 
La victòria dels independentistes està legitimada pels partits però no té res a veure amb un programa unilateral per a la independència. Vull dir que, en aquest sentit, la comunitat internacional o la Unió Europea no canviarà gens la postura i seguiran tractant a Mariano Rajoy com el seu únic interlocutor.
 
Llavors estem igual que abans?
 
Quasi. Estem gairabé al mateix punt que abans, cosa que és preocupant: mateixes dificultats per desencallar la situació i amb una societat més polaritzada perquè les opcions més moderades no han acomplert amb les expectatives i han obtingut un pitjor resultat.
 
I llavors, Europa no forçarà el final del 155? Podria provocar unes noves eleccions a Catalunya?
 
Ara hi ha dos temes, un d'ells és saber si es pot resoldre el conflicte territorial, que sóc pessimista. Però l'altre tema és la governabilitat de Catalunya. Els resultats per a la governabilitat a Catalunya són bons de cara els pactes i formar govern.
 
Però si fan un Govern i es manté el 155 i l'economia intervinguda, què es podrà fer?
 
És que tot això depèn del programa de govern que es presenti. No sabem qui el pot liderar i quin programa serà. El que s'ha volgut és que, d'alguna manera, el 155 hauria d'ajudar a moderar el discurs dels independentistes perquè es pot vendre la idea que si segueixen en el mateix camí, poden perdre-ho tot. Ara la pregunta és què es vol fer: "recuperar les institucions o declarar la independència?".




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
joddi fletxa Barcelona
26 de desembre de 2017, 13.32 h

#3
Tal com diu la dita, tens mes raó que un sant, però tu has sobrepassat a tots els sants junts amb la teva exposició.

És un del retrets i crítica que tinc que fer sobre la campanya electoral dels partits independèntistes. Que no van saber conectar amb la majoria dels nous catalans que van fugir de la miseria que tenien en aquella Espanya manipuladora i que van venir a Catalunya per tirar endavant la seva família i tenir un futur millor, que com s'ha comprovat la majoria d'ells ho van... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
joddi fletxa Barcelona
26 de desembre de 2017, 12.42 h

#1 Però tu que dius, acceptar el 155 es donar la raó als que l'han aplicat i a més de confirmar que aplicant la repressió i ma dura contra els catalans és l'únic que funciona.
Tenim que demostrar-lis tot el contrari, que per aquest camí no se soluciona res. Poden frenar-lo però el problema subsisteix i que l'única solució es el dialeg.

Demostrar-lis que la situació actual s'ha arribat precisament com a conseqüència de haver aplicat aquesta ma dura amb la finalitat d'aiguali la cul... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
mario fletxa barna
26 de desembre de 2017, 10.06 h

Doncs molt bé a DÉU siau! Comencem una nova etapa bíblica i Un Any d'incerteses d'ESPERANÇA EN NOSALTRES MATEIXOS. SOM I PER SER ENS VOLEM TOTS JUNTS PER AFRONTAR-HO:

VISCA LA REPÚBLICA! SOM-HI!


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
no fotem,a si? fletxa Catalunya
26 de desembre de 2017, 09.57 h

Acabar amb la idea de la independència per via del terrorisme d'estat en totes les seves formes, és l'oferta d'espanya, al diàleg demanat pel govern escollit de Catalunya, i com diu aquest sr., amb el suport de la UE, o sigui dels que tenen por de no cobrar els préstecs demanats per Rajoy, per cobrir els seus bankias i desfalcs diversos, si Catalunya no paga la festa corrupta i extractora de Rajoy. Ens deixen clar que amb "assumptes interns" ja estan llestos per parar la mà mentre ens apli... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
26 de desembre de 2017, 09.27 h



El PP "recomana" a la Arrimadas ENCARECIDAMENTE , que no li posi fàcil forma govern als nostres.....


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
magrab fletxa Barcelona
25 de desembre de 2017, 22.56 h

"el 155 hauria d'ajudar a moderar el discurs dels independentistes" - aquesta mateixa declaració és incendiaria - diu que el 155 te el fí de presionar els ciutadans a canviar les seves creençes? O sigui, en altres paraules, la repressió i la censura. I aquest és normal? No entenc aquest senyor. És més, encara no ha hagut un referèndum, com sap el percentatge d'indepes?


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.