directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 18:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas fixa l'objectiu de reduir l'atur a la meitat en quatre anys

Pronostica que Catalunya haurà de fer el seu camí 'sense comptar gaire' amb Espanya

Comentaris 31  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El president de CiU, Artur Mas, s'ha proposat aquest dilluns l'objectiu de reduir l'atur a la meitat en els propers quatre anys. Mas ha volgut deixar clar davant de més d'un miler d'empresaris que s'han congregat a l'auditori del Cercle Financer de La Caixa que aixecar l'economia serà la primera prioritat de CiU si aconsegueix governar després del 28-N. I això vol dir, a la pràctica, reduir la taxa d'atur a la meitat, perquè no es podrà dir que s'ha aixecat l'economia, ha dit, fins que el percentatge d'aturats catalans sigui d'un dígit i no de dos, com a l'actualitat. Mas ha fixat aquest objectiu el mateix dia que el president José Montilla ha signat el decret per dissoldre el Parlament.

Comparteix
   


Etiquetes
'Aixecar l'economia catalana, la primera prioritat'. Aquest és el títol que li ha donat Artur Mas a la conferència que ha pronunciat davant d'unes 1.200 persones a l'auditori del Cercle Financer de La Caixa, un auditori còmode entre els que es trobaven representants del món empresarial com el president de la Fira, Josep Lluís Bonet; el president de Banc Sabadell, Josep Oliu; Josep González (PIMEC); Antoni Esteve (Laboratoris Esteve); el president d'Unnim, Salvador Soley; el president d'Agbar, Àngel Simó, i el president d'Amrey Promociones Immobiliarias, Enric Reyna, entre d'altres.

Mas ha centrat la conferència en un únic objectiu: reduir l'atur a menys del 10%. El president de CiU ha posat un horitzó de quatre anys, tot i que ha admès que es tracta d'una fita difícil i no pot assegurar que ho aconseguirà. 'Però d'una forma o altra ens hem de mullar, i hem de situar això en un termini raonable', ha afegit.

I és que el candidat de CiU ha advertit que no es pot parlar d'aixecar l'economia catalana si no s'aconsegueix reduir la taxa d'atur a una xifra d'un sol dígit, perquè l'actual gairebé 18% suposa el doble del nivell d'atur de la UE i de tot el món desenvolupat. I això s'ha de fer, ha continuat, sense crear més dèficits amb l'exterior i amb un creixement sa.

Per aconseguir aquest gran objectiu, Mas ha dibuixat sis camps d'actuació: moderació fiscal, reforma de l'administració, millora de la circulació del diner, aprofundiment d'algunes reformes estructurals, factors claus de competitivitat (infraestructures, internacionalització i innovació) i educació.

Abans de desenvolupar-los, però, ha alertat d'una sèrie de grans dificultats, com són l'endeutament, els dèficits públics 'monstruosos i galopants', la vigilància exterior i el baix nivell de formació de la gent que porta molt de temps a l'atur.

En el marc fiscal, ha reiterat que CiU situarà els impostos allà on eren abans de les pujades del tripartit i del PSOE, eliminant a més l'impost de successions. En l'àmbit de l'administració, ha insistit en el seu compromís de reduir l'estructura política de la Generalitat entre un 20 i un 25%. Pel que fa a les reformes estructurals, ha advertit que les pensions s'han de reformar, però ha demanat prudència i una sensibilitat especial. Ha apostat per prioritzar les infraestructures necessàries per millorar la competitivitat catalana, i ha situat dues: el corredor mediterrani i la gestió dels aeroports.

Això sí, el líder convergent ha apuntat que per aixecar l'economia catalana, caldrà 'corresponsabilitat', és a dir, que s'impliqui la societat i no només el govern. 'O això ho aixequem entre tots, o no ho aixequem', ha avisat.

La divisió del tripartit
Totes aquestes reformes s'hauran de dur a terme, segons Mas, amb un bon govern a Catalunya, un govern 'fort, seriós i responsable'. En aquest punt, ha aprofitat per carregar contra el tripartit. 'El president Montilla convoca les eleccions l'endemà que dos partits del Govern es manifestin en contra del Quart Cinturó', s'ha queixat Mas, que ha considerat que estar en el govern 'té els seus codis de conducta i els seus peatges, i no es pot fer el que es vol', perquè és l'executiu qui dóna exemple a la societat.

En la mateixa línia, ha assegurat que un futur govern de CiU serà un executiu 'de fets, de paraules i de paraula'. S'ha referit així a l'eslògan de José Montilla en la darrera campanya electoral.

Per tenir aquest govern fort i cohesionat, segons el líder de CiU, cal una gran majoria que eviti 'pactes complicadíssims' on dins dels governs hi hagi partits 'completament diversos', convertint l'executiu en un 'poti-poti que no serveix'. Per això, ha dit, ja hi ha el tripartit.

Pols Catalunya-Espanya
Un altre aspecte a tenir en compte, segons Mas, és que aquest camí per sortir de la crisi Catalunya l'haurà de fer en solitari, perquè amb l'estat espanyol 'no s'hi podrà comptar gaire'. Això no vol dir, ha aclarit, que Catalunya no s'hagi d'entendre amb Madrid mai més, però sí que cal deixar clar que els catalans aniran a defensar els seus interessos.

Mas ha subratllat que el catalanisme porta un segle intentant fer d'Espanya un estat plurinacional, però aquesta batalla no s'ha guanyat. Després de tants intents, ha dit, 'aquest tipus de relació s'ha de canviar', perquè no servirà de res 'entestar-se un cop més a intentar que Espanya es converteixi en allò que no vol ser'. 'Cent anys és temps suficient per adonar-se que aquest projecte té les limitacions que té', ha reblat.

El candidat de CiU ha opinat que ha arribat el moment que Catalunya no es dediqui només a respondre les preguntes que se li fan, sinó que pot fer-les. 'Quan Espanya es transformarà d'alguna manera que sigui atractiva per a Catalunya?', ha preguntat.

Si Catalunya no pot anar a transformar Espanya en un estat plurinacional, el que ha de fer és 'anar a defensar els seus interessos' i abandonar aquell 'sentit més èpic o líric de regenerar Espanya'.

I dins d'aquests interessos, ha situat el concert econòmic. L'ha situat com un objectiu difícil, però ha considerat que val la pena posar tota la carn a la graella, perquè no hi ha cap altra alternativa després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. Ha posat d'exemples altres fites aconseguides, com la supressió del servei militar i dels governadors civils. En aquest punt, ha opinat, a més, que seria bo que això s'acordés amb els dos partits d'àmbit estatal.

CiU i l'ordre públic
En resposta a una pregunta del públic, Mas ha opinat sobre els incidents que es van registrar a Barcelona el dia de la vaga general. El líder de CiU ha reconegut que se sent 'avergonyit' per les imatges dels violents, però ha assegurat que això no representa Catalunya ni la seva societat, que és 'tremendament tolerant' i no està integrada per 'cafres i vàndals'.

Un govern de CiU, ha dit, 'no deixarà passar ni una'. 'No ens tremolarà el pols i les cames perquè la policia democràtica pugui actuar de manera que l'ordre quedi restablert i la llibertat de la gent protegida', ha assegurat. I ha afegit que cap alt càrrec de CiU anirà a manifestar-se quan té la responsabilitat d'ocupar-se de l'ordre públic i de la seguretat, en referència a Joan Boada.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#31
5 d'octubre de 2010, 19.57 h

Aquest home, en Mas, és un urc, és un prepotent, és un cregut i per damunt de tot, és un mentider i coincideixo amb molts dels comentaris d'aquest fòrum. Avui encara en Puigcercós ho deia: CiU és un partit que mai ha tombat els pressupostos d'en sapatero, ni tant sols hi han presentat esmenes. És a dir de Montilla a Mas = 0. Això últim ho dic jo. El més fotut de tots, senyors meus, és que lamentablement i per desgràcia nostra, hi ha massa analfabets i altres no tant analfabets, per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
capsigrany fletxa riumors
5 d'octubre de 2010, 16.42 h

L'Huguet ni ha anat ni anira a la Xina a baixar-se el pantalons això ho faran altres com en Mas, Laporta,... Huguet ja ha presentat el decalec per sortir d ela crisi i es tot el contrari del que algu desinformat intencinadament vol fer creure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Lluís fletxa Girona
5 d'octubre de 2010, 16.02 h

#28 Si, a mi també m'agrada comparar els ous amb les castanyes. I no, no cal que m'expliquis res si no ho consideres oportú, pots estar tranquil.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Jordi-80 fletxa València
5 d'octubre de 2010, 14.08 h

#27 No he parlat de racisme, sinó que he fet una comparació entre dos temes DIFERENTS. Si no poses atenció en llegir 4 línies no val la pena explicar-te res. He comparat el fet de trobar-se amb l'allau de productes xinesos amb el fet de trobar-se amb l'allau migratori. Simplement volia remarcar la desinformació que tenim davant de fenòmens socio-econòmics nous i com ens deixem manipular. Mirem la superfície mentre els responsables i interessats estan amagats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Lluis fletxa Girona
5 d'octubre de 2010, 13.36 h

#24 Tens raó, l'economia de mercat es basa en la qualitat i el preu, en la economia global es produeixen les deslocalitzacions per què l'única cosa que no s'ha globalitzat són els sindicats, si aquests defensesin els drets dels treballadors arreu, ja no iguals, però si drets similars, s'igualaien costos de forma que ja no seria tant rentable anar a produir allà, de la mateixa manera que a base de formació i inversió també podries igualar qualitats. I Jordi, això no es demagogia ni rac... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Rogerdeflor fletxa Sant Martí de Riudeperes
5 d'octubre de 2010, 12.50 h

Però que dius Jordi, jo no vaig contra cap inmigrant. Estàs confonent parametres. Jo estic parlant d'economia global per solucionar problemes globals. No dels pobres xinesos que els envien aqui sense cap tipus de formació a fer de mercenaris comercials. T'equivoques , les empreses occidentals van a la Xina per què no poden competir treballant des d'Occident. No van a la Xina a imposar la seva llei. Coneixes algú d'aquí que treballi a la xina? has parlat amb algun xinès que treballi pe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Jordi-80 fletxa València
5 d'octubre de 2010, 12.36 h

El teu llenguatge és igual al xenòfob que li tira la culpa de tot als immigrants. Clar que la immigració és un problema, però la culpa és de l'oligarquia que els porta ací, per als seus interessos, i contra ells cal actuar, no anar com un curt de gambals a estomacar estrangers. Igual amb els productes xinesos. Vinga, fes la guerra contra Xina però no toques per a res a aquells que es pixen al damunt teu!

Quanta demagògia producte de l'analfabetisme polític!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Rogerdeflor fletxa Sant Martí de Riudeperes
5 d'octubre de 2010, 12.34 h

Jordi,
Independència: totalment d'acord, és el punt de sortida. L'altre és que en una economia global les lleis del mercat han de ser globals. No hi hacap altre solució.
La resta és picar pedra, i moltes coses ja es fan . Però en l'economia de mercat , mana el mercat i el mercat és la qualitat i el preu. Així doncs si vas coix d'alguna de les dues, no hi tens res a fer per molt que fagis politica d'inversió en tecnologia i formació, diversificació industrial i econòmica, polítique... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Rogerdeflor fletxa Sant Martí de Riudeperes
5 d'octubre de 2010, 12.24 h

Jordi la cançoneta dels nens fent les NIKE per culpa d'en Michael Jordan ja no cola. Si si, ara és l'Oligarquia d'occident la culpable. I També fan les lleis Xineses i com no, posen als governants que ells volen i per això Xina compra el deute de USA. Vés a Rac 1 que segur que t'agafen de tertulià.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Manel fletxa Barcelona
5 d'octubre de 2010, 12.20 h

#19 Em sembla que em fiques en un debat que tenies amb algú altre. Per cert, és "jugular", no "iogular".

Parlant de la Xina, crec que passarà com en altres casos similars abans (estat espanyol, Amèrica del Sud, Europa de l'Est, etc.): mentre els cost de la mà d'obra surti a compte, hi haurà deslocalitzacions.

No obstant, ara mateix, pel que conec, ja hi ha empresaris que tornen de la Xina perquè els costos i, sobretot, TEMPS, de transport ja no compensen l'estalvi en mà d'obra. De t... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.