Mas fixa l'objectiu de reduir l'atur a la meitat en quatre anys
Pronostica que Catalunya haurà de fer el seu camí 'sense comptar gaire' amb Espanya
El president de CiU, Artur Mas, s'ha proposat aquest dilluns l'objectiu de reduir l'atur a la meitat en els propers quatre anys. Mas ha volgut deixar clar davant de més d'un miler d'empresaris que s'han congregat a l'auditori del Cercle Financer de La Caixa que aixecar l'economia serà la primera prioritat de CiU si aconsegueix governar després del 28-N. I això vol dir, a la pràctica, reduir la taxa d'atur a la meitat, perquè no es podrà dir que s'ha aixecat l'economia, ha dit, fins que el percentatge d'aturats catalans sigui d'un dígit i no de dos, com a l'actualitat. Mas ha fixat aquest objectiu el mateix dia que el president José Montilla ha signat el decret per dissoldre el Parlament.
'Aixecar l'economia catalana, la primera prioritat'. Aquest és el títol que li ha donat Artur Mas a la conferència que ha pronunciat davant d'unes 1.200 persones a l'auditori del Cercle Financer de La Caixa, un auditori còmode entre els que es trobaven representants del món empresarial com el president de la Fira, Josep Lluís Bonet; el president de Banc Sabadell, Josep Oliu; Josep González (PIMEC); Antoni Esteve (Laboratoris Esteve); el president d'Unnim, Salvador Soley; el president d'Agbar, Àngel Simó, i el president d'Amrey Promociones Immobiliarias, Enric Reyna, entre d'altres.Mas ha centrat la conferència en un únic objectiu: reduir l'atur a menys del 10%. El president de CiU ha posat un horitzó de quatre anys, tot i que ha admès que es tracta d'una fita difícil i no pot assegurar que ho aconseguirà. 'Però d'una forma o altra ens hem de mullar, i hem de situar això en un termini raonable', ha afegit.
I és que el candidat de CiU ha advertit que no es pot parlar d'aixecar l'economia catalana si no s'aconsegueix reduir la taxa d'atur a una xifra d'un sol dígit, perquè l'actual gairebé 18% suposa el doble del nivell d'atur de la UE i de tot el món desenvolupat. I això s'ha de fer, ha continuat, sense crear més dèficits amb l'exterior i amb un creixement sa.
Per aconseguir aquest gran objectiu, Mas ha dibuixat sis camps d'actuació: moderació fiscal, reforma de l'administració, millora de la circulació del diner, aprofundiment d'algunes reformes estructurals, factors claus de competitivitat (infraestructures, internacionalització i innovació) i educació.
Abans de desenvolupar-los, però, ha alertat d'una sèrie de grans dificultats, com són l'endeutament, els dèficits públics 'monstruosos i galopants', la vigilància exterior i el baix nivell de formació de la gent que porta molt de temps a l'atur.
En el marc fiscal, ha reiterat que CiU situarà els impostos allà on eren abans de les pujades del tripartit i del PSOE, eliminant a més l'impost de successions. En l'àmbit de l'administració, ha insistit en el seu compromís de reduir l'estructura política de la Generalitat entre un 20 i un 25%. Pel que fa a les reformes estructurals, ha advertit que les pensions s'han de reformar, però ha demanat prudència i una sensibilitat especial. Ha apostat per prioritzar les infraestructures necessàries per millorar la competitivitat catalana, i ha situat dues: el corredor mediterrani i la gestió dels aeroports.
Això sí, el líder convergent ha apuntat que per aixecar l'economia catalana, caldrà 'corresponsabilitat', és a dir, que s'impliqui la societat i no només el govern. 'O això ho aixequem entre tots, o no ho aixequem', ha avisat.
La divisió del tripartit
Totes aquestes reformes s'hauran de dur a terme, segons Mas, amb un bon govern a Catalunya, un govern 'fort, seriós i responsable'. En aquest punt, ha aprofitat per carregar contra el tripartit. 'El president Montilla convoca les eleccions l'endemà que dos partits del Govern es manifestin en contra del Quart Cinturó', s'ha queixat Mas, que ha considerat que estar en el govern 'té els seus codis de conducta i els seus peatges, i no es pot fer el que es vol', perquè és l'executiu qui dóna exemple a la societat.
En la mateixa línia, ha assegurat que un futur govern de CiU serà un executiu 'de fets, de paraules i de paraula'. S'ha referit així a l'eslògan de José Montilla en la darrera campanya electoral.
Per tenir aquest govern fort i cohesionat, segons el líder de CiU, cal una gran majoria que eviti 'pactes complicadíssims' on dins dels governs hi hagi partits 'completament diversos', convertint l'executiu en un 'poti-poti que no serveix'. Per això, ha dit, ja hi ha el tripartit.
Pols Catalunya-Espanya
Un altre aspecte a tenir en compte, segons Mas, és que aquest camí per sortir de la crisi Catalunya l'haurà de fer en solitari, perquè amb l'estat espanyol 'no s'hi podrà comptar gaire'. Això no vol dir, ha aclarit, que Catalunya no s'hagi d'entendre amb Madrid mai més, però sí que cal deixar clar que els catalans aniran a defensar els seus interessos.
Mas ha subratllat que el catalanisme porta un segle intentant fer d'Espanya un estat plurinacional, però aquesta batalla no s'ha guanyat. Després de tants intents, ha dit, 'aquest tipus de relació s'ha de canviar', perquè no servirà de res 'entestar-se un cop més a intentar que Espanya es converteixi en allò que no vol ser'. 'Cent anys és temps suficient per adonar-se que aquest projecte té les limitacions que té', ha reblat.
El candidat de CiU ha opinat que ha arribat el moment que Catalunya no es dediqui només a respondre les preguntes que se li fan, sinó que pot fer-les. 'Quan Espanya es transformarà d'alguna manera que sigui atractiva per a Catalunya?', ha preguntat.
Si Catalunya no pot anar a transformar Espanya en un estat plurinacional, el que ha de fer és 'anar a defensar els seus interessos' i abandonar aquell 'sentit més èpic o líric de regenerar Espanya'.
I dins d'aquests interessos, ha situat el concert econòmic. L'ha situat com un objectiu difícil, però ha considerat que val la pena posar tota la carn a la graella, perquè no hi ha cap altra alternativa després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. Ha posat d'exemples altres fites aconseguides, com la supressió del servei militar i dels governadors civils. En aquest punt, ha opinat, a més, que seria bo que això s'acordés amb els dos partits d'àmbit estatal.
CiU i l'ordre públic
En resposta a una pregunta del públic, Mas ha opinat sobre els incidents que es van registrar a Barcelona el dia de la vaga general. El líder de CiU ha reconegut que se sent 'avergonyit' per les imatges dels violents, però ha assegurat que això no representa Catalunya ni la seva societat, que és 'tremendament tolerant' i no està integrada per 'cafres i vàndals'.
Un govern de CiU, ha dit, 'no deixarà passar ni una'. 'No ens tremolarà el pols i les cames perquè la policia democràtica pugui actuar de manera que l'ordre quedi restablert i la llibertat de la gent protegida', ha assegurat. I ha afegit que cap alt càrrec de CiU anirà a manifestar-se quan té la responsabilitat d'ocupar-se de l'ordre públic i de la seguretat, en referència a Joan Boada.