'Estupor' al Centre de Promoció de la Cultura Popular per la decisió de declarar festiu el dia de Sant Valentí
El director de l'ens, Ramon Fontdevila, titlla de 'postissa' la diada, que Hereu va declarar festiva a Barcelona
El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, es mostra sorprès per la decisió de Jordi Hereu de decretar festiu a Barcelona la diada de Sant Valentí de l'any vinent. 'Des d'una perspectiva de calendari tradicional, la proposta ha generat un cert estupor', reconeix a directe!cat. Creu que la decisió consolida 'una idea absolutament contemporània i mercantilista del dia dels enamorats, que precisament nosaltres ja el tenim encomanat a Sant Jordi', i ressalta que 'no té cap arrelament'. Si de cas, matisa, 'sí que en té per les campanyes publicitàries dels últims 25 anys, però aquí la gent ni es deixa notes, ni infla globus ni res... Les campanyes publicitàries com a molt t'inciten a comprar joies, pastissos... És una festa postissa'. El consistori barceloní estudia ara rectificar la decisió arran del rebuig generalitzat que ha provocat.
Fontdevila també ressalta que la festa dels enamorats als països anglosaxons té moltes dificultats per arrelar a Catalunya perquè competeix directament amb la diada de Sant Jordi, 'que també té el seu propi merxandising', fet que l'ha ajudat a aguantar bé la influència anglosaxona.
Tot amb tot, rebutja la premissa que la decisió d'Hereu fos malintencionada: 'Tinc dubtes sobre per què va triar aquesta data i sobre si es va fer un embolic amb el pont de Santa Eulàlia. Dubto que volgués construir un imaginari específic amb aquesta decisió.'
La idea originària del consistori barceloní no era malintencionada, creu Fontdevila, perquè 'la singularitat del 2011, en què molts dies de festa com la Diada o Nadal no seran de festa perquè ja cauran en diumenge, fa que molts ajuntaments hagin de trobar solucions per a situar els dos dies festius locals. Però segur que es pot triar un altre dia no tant peregrí, pactat amb el món escolar, les empreses o el comerç'.
'El calendari, que és una cosa viva i que cada any canvia, necessita algú que el vetlli. Que els ajuntament ho fiïn tot a la regidoria de Treball, sovint ens condueix a pífies. Segur que ni es van imaginar que la decisió portaria tanta cua', assevera.
Solució barcelonina
Fontdevila rebutja assenyalar quina altra data podria ser festiva a Barcelona durant el 2011: 'Ho deixo a mans de cada ajuntament. Que ho consultin amb el consell escolar i ho vinculin a la setmana blanca, potser. Segur que hi ha una solució barcelonina millor que la de Sant Valentí.'