directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

La Senyera tornarà a onejar al castell de Montjuïc en honor a Lluís Companys

La Comissió de la Dignitat la hissarà el proper 17 d'octubre per recordar el 70è aniversari de l'afusellament del president republicà

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

La Comissió de la Dignitat hissarà la senyera al castell de Montjuïc el proper 17 d'octubre en honor al president Lluís Companys, que l'any 1936 va fer el mateix per lliurar el castell a la ciutadania com a símbol. La bandera la va retirar llavors el règim franquista, i per això ara la Comissió la vol restituir de forma permanent per homenatjar Companys, coincidint amb el 70è aniversari de la seva mort al Fossar de Santa Eulàlia. Es tracta d'un dels actes que ha organitzat l'entitat per condemnar el seu afusellament i rememorar totes les persones que van ser represaliades pel franquisme. Dos dies abans, l'Església de Sant Agustí acollirà unes exèquies cíviques en honor a Companys, un acte que mai no se li havia dedicat.

Comparteix
   


Etiquetes
Un dia d'agost del 1936, el president Lluís Companys, acompanyat d'un grup de barcelonins, va pujar al castell de Montjuïc i va desplegar una enorme senyera al baluard de Santa Amàlia. D'aquesta manera, volia entregar de forma simbòlica el castell a la ciutadania. Es tracta d'un fet que, per a la Comissió de la Dignitat, va marcar l'inici de la 'municipalització' del castell. 'La referència a aquesta municipalització brilla per la seva absència' en la memòria històrica, ha dit el portaveu Toni Strubell, que ha afegit que els processos que s'han dut a terme per traspassar el castell a l'Ajuntament de Barcelona són en realitat la 'recuperació d'un fil històric que ve marcat ja pels anys 30'.

Senyera de forma permanent
Per això la Comissió de la Dignitat vol tornar a hissar la senyera de Companys, tot coincidint amb el 70è aniversari del seu afusellament al fossar de Santa Eulàlia del mateix castell de Montjuïc. El també portaveu de la Comissió de la Dignitat Josep Cruanyes ha reivindicat aquesta acció i ha dit que té un 'especial significat' perquè és un 'acte de restitució de la bandera que va hissar Lluís Companys' i que ha de ser un 'símbol de permanent homenatge'. Per tant, l'entitat pretén que la senyera onegi de forma permanent al castell. Actualment, des del traspàs a l'Ajuntament de Barcelona per part del govern espanyol, n'onegen quatre: l'europea, l'espanyola, la catalana i la barcelonina.

Exèquies cíviques
La hissada de la bandera catalana s'emmarca en una sèrie d'actes que organitza la Comissió de la Dignitat. Un dels més 'innovadors' serà la celebració d'unes exèquies civils a l'església de Sant Agustí el dia 15 d'octubre a les vuit del vespre. Es tracta d'un acte solemne, habitualment religiós però que en aquest cas serà de caràcter civil, i que mai no se li havia dedicat al president Companys. L'historiador Hilari Reguer llegirà un parlament per cloure l'acte, en el qual l'Orquestra de Cambra de l'Empordà i la coral Polifònica de Puig-reig interpretaran el Rèquiem de Mozart.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Miquel fletxa Sabadell
6 d'octubre de 2010, 22.32 h

Arribara el dia;cada cop menys llunya,que nomes onejara "LA SENYERA"
Aquest dia tindrem "LA LLIBERTAT"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Josep fletxa Barcelona
6 d'octubre de 2010, 19.21 h

No és per tocar els pebrots però la senyera ja hi és. No sé si permanentment però per la Mercè ja hi onejava. Les coses com són.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Manel fletxa Barcelona
6 d'octubre de 2010, 11.18 h

#1 Si, estaria bé, si no fos que ho fan pel petit detallet que l'estadi es diu, precisament LLUÍS COMPANYS.

Una altra cosa és que a tu no t'agradi, en aquest cas et recomano que t'hi posis fulles.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
6 d'octubre de 2010, 10.20 h

home, estaria bé que ho fes en honor a tots els catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.