directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 14:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Demanen la intervenció d'Europa davant el cas omís del Gobierno a la sentència del Castor

Exigeixen que retiri l'ordre per seguir cobrant l'any que ve a la factura del gas pel fallit magatzem

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN| La plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i l'Ajuntament d'Alcanar han exigit al Ministeri d'Energia que suspengui l'ordre publicada al BOE, aquest dimecres, i que es va autoritzar l'endemà de la sentència del TC, que autoritza a seguir cobrant als consumidors de gas la part que correspondria per al 2018 de la factura del Castor, una cobrament que l'alt tribunal considera inconstitucional. Per pressionar perquè es compleixi la resolució del TC, la plataforma escriurà al Banc Europeu d'Inversions (BEI), a la defensora del Poble Europeu, a la Comissió de Peticions i al Parlament Europeu, així com a tots els grups europarlamentaris. També es farà arribar la petició al Síndic de Greuges i a les organitzacions de drets dels consumidors. "Un govern seriós i responsable ha d'exigir la devolució dels diners i demanar disculpes", ha reclamat la portaveu Cristina Reverter.
Els portaveus de la plataforma del Sénia, Cristina Reverter i Evelio Montfort
Els portaveus de la plataforma del Sénia, Cristina Reverter i Evelio Montfort
© Anna Ferràs

Comparteix
   


Etiquetes
Per altra banda, l'alcalde d'Alcanar, el republicà Alfons Montserrat, ha apuntat que el grup d'ERC al Congrés demanarà la compareixença del ministre d'Energia, Álvaro Nadal, perquè justifiqui el motiu pel qual no s'han suspès els cànons i peatges del Castor per al 2018 un cop coneguda la sentencia del Tribunal Constitucional i perquè detalli com es resoldrà el retorn dels diners que ja s'han pagat.
 
Tant la plataforma del Sénia com l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, han instat al govern espanyol a complir amb la resolució del TC. Des del consistori canareu s'ha remarcat que les formes en política "són importants" i per això, Montserrat ha insistit en què el procediment, "accelerat i inapropiat", "va sostreure del debat polític la tramitació de la indemnització" del Castor, donant a entendre que s'afavorien "determinats grups de poder". "En lloc de beneficiar a qui els vota beneficien a qui els paga les campanyes electorals", ha dit el portaveu de la plataforma del Sénia, Evelio Montfort, amb una irònica butlleta de loteria amb la xifra exacta que l'ordre ministerial preveu que es pagui l'any que ve pel Castor. 
 
Per aquest motiu també, Montserrat ha reclamat que no hi hagi un "doble raser" a l'hora d'aplicar les sentències del Constitucional de manera rigorosa i estricta. "Confiem en el govern central que, sobretot a Catalunya, s'ha cansat de dir i repetir que la llei està per complir-la i estem segurs que ho faran i que ho esmenaran", ha apuntat l'alcalde. L'alcalde d'Alcanar ha demanat l'anul·lació de la ordre dels peatges del sistema gasista de 2018 i que es rescabalin els diners que s'han pagat des de 2015, amb els interessos i despeses que ha suposat pagar a Escal UGS a través d'un crèdit sufragat per Enagás. "Això no deixa de posar en evidència la mala regulació del sector energètic que és un dels factors claus de competitivitat per ales empreses", ha apuntat. "És un bon exemple de com es fan de malament les coses", ha afegit. 
 
L'anul·lació del pagament de 80,66 milions d'euros al 2018, a través de la factura del gas, és també la primera petició que ha fet al govern de l'Estat la plataforma en Defensa de les Terres de l'Ebre. La portaveu Cristina Reverter, ha exigit a l'executiu "serietat" i "la mateix urgència" en el retorn dels diners" que van tenir per pagar-los a l'ex concessionària del Castor. "Hem de dir clar que s'han anteposat els interessos privats als generals, utilitzant un instrument normatiu d'urgència sobre el qual no es podia presentar recurs administratiu - per ser un reial decret llei- i que ha estat parcialment anul·lat pel TC", ha apuntat Reverter. 
 
Aixecant la veu a Europa

La plataforma senienca ha avançat que la Defensora del Poble Europeu els ha traslladat la resposta de la reclamació que fa anys van presentar al BEI i que insta al Parlament Europeu a fer "les gestions" oportunes per impedir que se segueixi pagant pel Castor i perquè es rescabali tots els imports pagats. 
 
Amb tot, la qüestió és pot dilatar en el temps amb la presentació de recursos i contra-recursos. "Si és inconstitucional, no hi ha volta de fulla, s'han de tornar els diners. El que no entenem ara precisament és que hi hagi una ordre posterior els sentència que avali el pagament d'aquesta quantia -80,66 MEUR per al 2018- i per això ho farem arribar als diferents partits i a la Generalitat per veure quins mecanismes ho podrien evitar", ha explicat la portaveu de la plataforma. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
raul virgili fletxa torredembarra
29 de desembre de 2017, 08.56 h

El partit pePPero español i el govern que representa és el més incomplidor de tota l´UE.

Potser ja seria hora que s´instituís aquesta distinció, premiant-ho amb un objecte físic digne de ser reconegut internacionalment. Crec que una tifa de bronze seria prou representativa per a ser reconeguda dins de l´àmbit mundial.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Cacumen fletxa Palma
29 de desembre de 2017, 08.39 h

Jo diria que certa gent, com Matas, n´Urdangarín, Florentino Pérez, Bárcenas i d´altres, són de mel i sucre i escàpols de la justícia perquè saben coses de la Família Reial... El Rei els correspon posant-se al costat dels violents feixistes!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
29 de desembre de 2017, 07.53 h





No se de que s'estranya la gent, es la mafia de la Gurtel amb el seu Tribunal Prostitucional al
servei de la GestaPPo, que continua robant cada any 16.000.000€ als catalans.




Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
28 de desembre de 2017, 20.42 h

O sigui que, el govern immaculat del PP espanyol desobeeix el seu TC, que tothom a d'acatar el que se li acudeixi, i continua pagant el Castor?


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.