Benach aconsegueix que s'utilitzi el català als plens de l'organisme que agrupa les regions europees
La llengua catalana es podrà fer servir a a partir de 2011 de la mateixa manera que les altres oficials de la UE
El president del Parlament, Ernest Benach, ha aconseguit que la Conferència de Presidents de les Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE) hagi aprovat equiparar el proper 2011 el català a la resta de llengües de la Unió Europea durant els plens d'aquest organisme, que agrupa més de 70 presidents de parlaments de regions de la UE. Benach ha defensat davant l'assemblea, reunida a Trento, una esmena a l'article del reglament de la CALRE sobre l'ús de les llengües. La seva proposta diu que 'les llengües utilitzades durant les conferències de la CALRE són les que demanin les regions presents'. També ha proposat que els documents de treball vagin acompanyats d'una traducció a l'anglès.
Fins ara les llengües oficials de la CALRE eren l'espanyol, l'alemany, l'italià, el francès, el portuguès, el neerlandès i el suec. Només es podien fer servir les altres llengües si la conferència la presidia un president d'una regió amb llengua pròpia. Això va permetre fer servir la llengua catalana durant la presidència de Benach el 2005, que es va cloure amb una reunió del plenari al Parlament de Catalunya.A partir del 2011, a les reunions del plenari de la CALRE i en igualtat de condicions es podran fer servir totes les llengües que siguin oficials als respectius territoris. El nou reglament sobre l'ús de llengües manté que tots els documents oficials de la CALRE seran traduïts a totes les llengües de les regions membres.
La proposta de Benach sobre les llengües ha estat consensuada amb els parlaments de les regions de Flandes, de la comunitat francesa de Bèlgica i de Trento, i ha estat aprovada per 23 vots a favor, 10 en contra i 3 abstencions.
El president del Parlament ha afirmat que la CALRE continua apostant per la 'diversitat cultural i lingüística'. La defensa de les llengües regionals que no són estatals és per Catalunya 'un element bàsic i essencial', ha dit Benach. Al mateix temps, ha insistit a què una organització com la CALRE, que persegueix reforçar el paper de les regions, no pot permetre que hi puguin haver llengües de primera i de segona.