directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 13:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PP torna a amenaçar amb recórrer la prohibició de les corrides de toros davant el TC espanyol

El Congrés rebutja declarar 'la fiesta nacional' bé d'interès cultural

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El portaveu del PP al Senat, Pío García Escudero, ha anunciat aquest dimecres que la seva formació està estudiant la possibilitat de presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional espanyol (TC) contra la decisió del Parlament de Catalunya de prohibir les corrides de toros. Escudero ha fet l'anunci en el debat d'una moció del PP per declarar la 'fiesta nacional' com a bé d'interès cultural. La iniciativa ha estat rebutjada amb 117 vots a favor (PP i UPN) i 129 en contra (PSOE, CiU, Entesa i PNB) i una abstenció. El PSOE ha acusat el PP de presentar la iniciativa per motius electorals, i CiU i Entesa han rebutjat de ple que la 'tortura' d'un animal pugui considerar-se un bé d'interès cultural.

Comparteix
   


Etiquetes
Gacía Escudero s'ha mostrat convençut que en el futur 'seguirem veient corrides de toros a Catalunya' i ha assegurat que hi ha 'molts elements' que fonamenten la presentació del recurs d'inconstitucionalitat contra la decisió del Parlament de Catalunya de prohibir les corrides a partir de l'1 de gener del 2012. 'Si algun dia aquests espectacles han de desaparèixer a Catalunya, que sigui de mort natural per falta d'afició, i no per una prohibició', ha dit.

Ha fet aquestes manifestacions en el tram final de la seva intervenció per defensar una moció del PP que pretenia reclamar al Ministeri de Cultura que declari la festa dels toros com a bé d'interès cultural, i que instava el govern espanyol a posar en marxa els mecanismes perquè la UNESCO els inclogui al seu llistat de Patrimoni Cultural Internacional. La moció ha estat rebutjada pel PSOE, l'Entesa, CiU i PNB, que han sumat 129 vots, mentre que el PP tan sols ha aconseguit afegir a la seva causa UPN i ha sumat 117 vots.

El portaveu dels populars ha defensat el valor 'cultural' i 'artístic' de la 'fiesta' i ha retret a CiU (tot i que va donar llibertat de vot) i ERC que votessin a favor de la prohibició dels toros a Catalunya i, en canvi, blindessin els correbous. ' Si jo fos toro de lidia preferiria mil vegades morir després de 20 minuts en una plaça abans que rebre una llarga agonia als correbous', ha dit abans de reptar les dues formacions a presentar iniciatives per a la prohibició de 'zoològics, els circs, la caça, la pesca, i les granges', on els animals també 'pateixen stress'.

El PSOE diu que és una moció electoralista

La iniciativa del PP ha topat amb l'oposició del PSOE que ha acusat els populars d'electoralisme per haver presentat la moció sabent que la perdrien i amb la mirada posada només a les eleccions a Catalunya. El senador del PSOE Roberto Lertxundi ha recordat a García Escudero que les competències sobre els toros són de les CCAA, i no del Ministeri de Cultura, i ha afirmat que el PP ha volgut 'fer soroll' i 'enganyar' els ciutadans amb una moció que, en ser rebutjada, acaba fent 'mal' a la pròpia 'fiesta'.

CiU i ERC diuen que la tortura no pot ser d'interès cultural

Els portaveus de CiU i l'Entesa han estat molt més contundents. Josep Maldonado (CiU) ha recordat que la festa dels toros 'està mancada d'ètica i de suport social' perquè els ciutadans rebutgen un espectacle que es basa en la 'tortura i mort d'un ésser viu que és obligat a participar-hi'. Segons Maldonado, les corrides de toros són una font d'incitació a la violència que no respecten els valors bàsics dels éssers vius i, a més, danyen enormement la imatge de l'Estat a l'exterior.

El portaveu de l'Entesa, Miquel Bofill, ha recordat que no es pot considerar com un bé d'interès cultural una festa que es basa en la 'tortura, l'agonia i l'execució pública' d'un animal. 'Potser els toros no tinguin els nostres referents culturals i imaginació a l'hora de patir, però són igual de sensibles al dolor', ha recordat Bofill en un debat encès on ha estat escridassat en diverses ocasions des de les bancades del PP.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
7 d'octubre de 2010, 11.48 h

Anirem al tribunal internacional que calgui i denunciarem al PP i tots els fatxes que calgui. Cultura?, es increible, tambe hi ha pintures amb fussellaments i d'altres barbaries i no son pas cultura.
Ara a sobre tenen la barra d'inventar-se una secta (vegana??) a la que hi fiquen a tots els animalistes i/o civics en general, tildant-nos de terroristes perillosos. Aquesta purria i escoria de l'humanitat no en te limits.
||*|||


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim fletxa PPCC
7 d'octubre de 2010, 10.44 h

Bé. si ho fan i imposen els toros serà una imposició i tot el món sabrà que els espanyols no només són un sàdics degenerats sinó que a sobre imposen a qui són molt mes cívics i avançats que ells aquest espectacle retrògrad i tercermundista.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
ANTON fletxa san jose
7 d'octubre de 2010, 00.46 h

No hombre no, que a los españoles lo que les preocupa es el paro y la crisis economica ¿o esto solo vale para catalunya?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Miquel fletxa Sabadell
6 d'octubre de 2010, 22.48 h

De que serveix,aprobar lleis al parlament catala ?
si despres,els nazis,so pasen pels ous,amb el seu tribunal


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
6 d'octubre de 2010, 20.52 h

Si d'això se'n diu "cultura".!?
http://www.youtube.com/watch?v=At4TI17844E
http://www.youtube.com/watch?v=YY5Q_uK36io&NR=1

I a sobre volen que la Unesco declari la salvatjada dels toros patrimoni nacional?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.