directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 17:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Cercle d'Economia també dóna per liquidat l'estat de les autonomies

'A Catalunya hi ha un malestar estès i una idea creixent de tracte injust per part d’Espanya', afirma la junta de l'entitat en un comunicat

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

'A Catalunya hi ha un malestar estès i una idea creixent de tracte injust per part d’Espanya, tant econòmic com en la manca de reconeixement de les seves legítimes aspiracions, que llasten el progrés del país. Tot plegat fa augmentar el distanciament d’una part important de la ciutadania catalana respecte la resta d’Espanya, fent créixer la mútua desafecció en uns moments en què tots plegats estem afrontant una crisi econòmica de gran rellevància i profund impacte.' Així de contundent es mostra la junta del Cercle d'Economia en un comunicat (pdf) fet públic avui en què opina sobre les eleccions del 28-N i l'etapa que s'obrirà just l'endemà.
L'entitat, que agrupa l'elit empresarial, emprenedora i economista del país, també constata que aquesta nova etapa serà necessàriament diferent a l'actual, bàsicament perquè creu que l'estat autonòmic ha fet fallida: 'Després de més de 30 anys de funcionament, l’Estat de les Autonomies comença a mostrar clares limitacions per encaixar les aspiracions d’algunes de les seves Comunitats Autònomes, com ara s’ha constatat en el cas de Catalunya.'

Ara bé, per sortir d'aquest atzucac, el Cercle d'Economia no proposa pas cap via sobiranista, sinó que advoca per refer el pacte constitucional 'que afavoreixi, entre altres qüestions necessitades d’actualització, un millor encaix de Catalunya amb Espanya, i aporti estabilitat institucional a les properes dècades', alhora que s'oposa frontalment a qualsevol partit que vulgui continuar practicant l'estratègia del peix al cove: 'Ha passat prou temps com per ja abandonar els ajustaments de mirada curta, habitualment promoguts per la necessitat de conformar majories parlamentàries.'

L'entitat proposa quines tres mesures ajudarien a refer el pacte Catalunya-Espanya. En primer lloc, demana 'als grans partits espanyols' que 'abordin aquesta transcendental qüestió amb una visió de llarg termini, allunyada d’instints electoralistes immediats i d’actuacions que pretenen, essencialment, la conquesta i preservació del poder'.

També aposta perquè la Constitució espanyola sigui 'un marc dinàmic al servei de la convivència dels ciutadans espanyols. No com un marc que, en si mateix, sacralitzi el que fa més de 30 anys representava l’aposta per la moderació i el bon sentit en les circumstàncies d’aquell moment'. Alhora, també demana que el text es revisi i s'adapti a l'actualitat, perquè 'després de tant temps de bon servei, la pervivència de l’esperit constitucional aconsella certes actualitzacions per tal de donar adequada resposta a nous requeriments d’una societat més complexa'.

En última instància, el Cercle es dirigeix a 'la societat catalana', que 'ha de configurar una posició comuna tan majoritària com sigui possible que, superant el desencís del fallit procés de l’Estatut, perfili la proposta d’un model concret de conformació de l’Estat. No es tractaria de tornar a assumir el risc d’una nova frustració amb la redacció d’un nou Estatut, sinó de mirar més enllà i dissenyar un marc relacional capaç de restablir progressivament la mútua confiança amb Espanya, per tal de fer front als grans reptes que es deriven de la crisi econòmica i del nou paper de Catalunya, Espanya i Europa en un món marcat pel canvi permanent.'

Acord amb Espanya
L'entitat conclou el seu comunicat amb la reflexió que 'l’acord institucional amb Espanya' ajudarà a 'sortir tots més forts de l’atzucac on ara ens trobem' i demana que aquest debat sigui present durant la campanya electoral: 'La propera legislatura obre una nova oportunitat que no s’hauria de perdre i que ja hauria d’intuir-se en aquesta imminent campanya electoral'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
7 d'octubre de 2010, 11.39 h

#1 Molt trist i molt penos. Tu i els teus esteu vius i amb necesitats vitals, per tant encara que sigui per una questio de supervivencia basica hauries de votar per allo que et permeti viure-hi amb dignitat i amb futur pels teus.
Si tothom penses com tu no en tindriem cap esperança. LAMENTABLE. Potser ets un carca i el que vols es aixo, en aquest cas, encara mes lamentable.
Visca Catalunya Lliure||*||


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
7 d'octubre de 2010, 02.34 h

#1 El dia de la Llibertat sereu molts els desertors que direu adeu desde la frontera del Matarranya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Guerau fletxa València
6 d'octubre de 2010, 21.49 h

UNA VEGADA MÉS ELS CASTELLANS ENS HAN PRES EL PÈL DURANT ELS 3O ANYS DE POSTFRANQUISME ESPANYOL. ARA PERÒ, LA INNOCÈNCIA CATALANA NO TÉ LÍMITS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
6 d'octubre de 2010, 20.17 h

ya era hora els i a sonat el despertaferro o veun ya abon estara el negoci de futur independencia


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
6 d'octubre de 2010, 19.51 h

Benvolguts amics del Cercle d'Economia, benvinguts al Club!! M'emociona llegir comunicats com el que vostès acaben de redactar. Siguem clars però. Vostès són intel.ligents. Les persones del Cercle Català de Negocis (CCN) també. Fa anys que el CCN s'atipa de voltar per tot el país explicant amb dades REALS que el pitjor negoci que pot fer un català és continuar essent espanyol. Però vostès del seu tracte amb Espanya n'han fet negoci, i això no és dolent, no està pas prohibit, però... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
borinot fletxa Barcelona
6 d'octubre de 2010, 15.35 h

Això que diuen de "un millor encaix de Catalunya amb Espanya" actualment és còmic. Aquesta insistència en encaixar amb una Espanya que no vol de cap manera, és humiliant, de vassalls i a més impossible.
Però si tenim en compte que el círculo de Economía era fa poc temps un grup pràcticament fatxa, la progressió ha estat important.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
JORDI fletxa BCN
6 d'octubre de 2010, 15.32 h

srs del Cercle, no busquin més encaixos ja, la sentència del TC liquida qualsevol intent d'anar més enllà. Vostès com a persones intel·ligents sabent, pq han vist els informes del CCN, que la millor relació per les empreses catalanes, amb españa i el món, és la independència. No tinguin por, destinarem tant cales com faci falta per millor la imatge de CAtalunya a españa i ajudar les empreses que puguin patir boicot, però srs, com a persones savies que són A HORES D'ARA JA SABENT Q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Manel fletxa Barcelona
6 d'octubre de 2010, 15.30 h

Sembla que aviat els únics que encara NO veuran clar que només queda la independència, seran els de CiU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
6 d'octubre de 2010, 14.35 h

fixeu-vos si els catalans estem farts de tot plegat què, quan toqui, no hi anirem a votar ni la mitat dels que som, jo el primer. Adéu Espanya i Adeu Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 25
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.