directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 22:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La Generalitat recorda en un llibre que va rebre els traspassos d'aeroports i justícia durant la II República

Saura lamenta l'actitud de l'Estat per fer traspassos: 'Sembla que els traguem un queixal'

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El govern de la Generalitat ha presentat aquest dimecres el llibre 'El traspàs de serveis de l'Estat a la Generalitat', que recopila tots els traspassos aconseguits des de 1933 fins a aquest 2010. En total, es recullen els 221 acords adoptats, així com també les constitucions de 1931 i 1978 i els estatuts del 1932, el 1979 i el 2006. En el llibre es fa palès que la Generalitat va rebre durant la II República traspassos en matèries com els aeroports, els ports o l'administració de justícia, que ara l'Estat espanyol es nega a deixar anar. El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha lamentat la 'recança' dels governs espanyols a l'hora de fer traspassos a Catalunya. 'Sembla que els traguem un queixal', ha constatat.
llibre, generalitat, traspassos
Comparteix
   


Etiquetes
La publicació aplega en un únic volum la informació jurídica més rellevant generada al voltant dels traspassos de serveis de l'Estat a la Generalitat en diverses etapes històriques. Inclou, així, les constitucions de 1931 i 1978, i els estatuts de 1932, 1979 i 2006, aquest últim amb les referències a la sentència del Tribunal Constitucional (TC). Posteriorment, es reprodueix el text de tots els acords de traspàs aprovats en les diverses etapes històriques, 221 acords adoptats entre el gener de 1933 i el primer semestre de 2010.

Segons es desprèn del llibre, Catalunya és la comunitat amb més traspassos des de 1979 fins ara, un total de 183, seguida de Galícia, amb 154, Andalusia, amb 151, i el País Valencià, amb 131.

Entre el llistat d'acords de traspassos es pot comprovar com en la II República Catalunya va rebre traspassos de matèries com l'administració de justícia, la policia, la seguretat, les presons, els aeroports, els ports, la sanitat interior i les hisendes locals i provincials. La Generalitat ha recuperat algunes d'aquestes competències a partir de 1979, però altres estan al mig de la discussió política, com ara la justícia o la gestió dels aeroports.

En el llibre, per exemple, es pot llegir el decret pel qual la Generalitat va rebre el traspàs d'aviació civil, o com un altre decret traspassa la Guàrdia Civil, que passaria a dependre del conseller de Governació. Posteriorment, un altre decret estableix el cos de les Esquadres de Catalunya, el que defineix com a 'antic cos dels Mossos d'Esquadra'.

La Guerra Civil va truncar aquests traspassos perquè el franquisme va derogar l'Estatut. L'any 1977 es van tornar a fer 7 traspassos i entre 1979 i 2010 se n'han acordat 176.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha assegurat que el llibre demostra 'la història de reivindicació' de l'autogovern de Catalunya, al mateix que ha lamentat la 'recança' dels governs espanyols. Segons el conseller, cada cop que s'aconsegueix un traspàs 'sembla que els estiguem traient un queixal'. 'La seva actitud habitual és la de posar les màximes dificultats, i si no ho poden evitar, dilaten en el temps i miren de diluir el contingut', ha lamentat.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
7 d'octubre de 2010, 18.45 h

Sr. Saura, m'haurà de perdonar, però és que amb les seves paraules no fa més que provocar els ciutadans.
Segons aquest article, Vostè ha dit: (SIC) "Segons el conseller, cada cop que s'aconsegueix un traspàs 'sembla que els estiguem traient un queixal". Llavors si Vostè opina així, jo no puc estar-me'n de dir-li que és un pallús i un titella, perquè veient què ens està fent i provocant l'espanya que esmenta, havent d'anar contínuament a pidolar, Vostè encara vol anar de bracet am... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC
7 d'octubre de 2010, 10.37 h

http://ves.cat/akWK

Com més aviat marxem d´aquesta merda d´estat que anomenen espanya millor per a tots. Visca ERC i Visca Catalunya Lliure!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.