directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 2 de maig de 2024 04:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La comissió per modificar la Constitució espanyola descarta fins i tot una reforma federal

Hi han comparegut alts càrrecs d'institucions de l'Estat

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Redacció| Ja van dues sessions de l'anomenada comissió per a l'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic -o, el que és el mateix, per a reformar la Constitució- i sembla que el PSOE (que l'ha impulsat per adaptar-la al seu model federalista) no està rebent cap suport. Després de la compareixença dels pares de la Carta Magna la setmana passada, ahir mateix va celebrar-se el segon debat al Congrés, per on van tornar a passar exdirigents i alts càrrecs conservadors. 
José Manuel Romay Beccaría, en una imatge d'arxiu
José Manuel Romay Beccaría, en una imatge d'arxiu

Comparteix
   


Etiquetes
Al matí, van anar-hi el president del Consell d'Estat i extresorer del PP, José Manuel Romay Beccaría i el director general del Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals (que depèn del Ministeri de Soraya Sáenz de Santamaría), Benigno Pendás. A la tarda, el president de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Gregorio Izquierdo, i el del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), Cristóbal Torres, nomenats pel Gobierno. 

Els dos primers van mostrar-se obertament contraris a reformar la Constitució espanyola i -tot i que els dos últims van fer una compareixença molt més tècnica- el president del CIS va assegurar que la modificació o no de la Carta Magna no és una preocupació dels espanyols. Tot i no haver preguntat mai directament als ciutadans, Torres va defensar que la majoria estan satisfets amb l'actual model territorial de l'Estat. 

Al seu torn, el president del Consell d'Estat i extresorer del PP, José Manuel Romay Beccaría (que també és lletrat del Consell des de 1959, exdiputat autonòmic i nacional, exministre, exvicepresident de la Xunta i expresident de la Diputació de La Corunya) va referir-se a un informe que el seu organisme va emetre el 2006, a requeriment del Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, i que tracta el tema de les competències per dir que es trobava "fora de temps" en referència al cas català. La situació actual, per a ell, és "desgraciadament pitjor".  

Segons  Romay Beccaría, ara, hi ha qui pensa que cal "derogar" l'article de la Constitució espanyola que permet transferir competències a les comunitats i ell mateix va recomanar "limitar-lo". Així, pel que fa a la reforma de la Constitució, va plantejar "contemplar la possibilitat" de recentralitzar encara més l'Estat espanyol. En aquest sentit, també va voler desmuntar la tesi socialista que fia tot a aquesta modificació i va assegurar que "per si sola no servirà d'instrument que màgicament resolgui els problemes, almenys si paral·lelament no canvien, així mateix, certes actituds que porten a incomplir lleis i sentències o actuar de forma desafiant i deslleial" (puntant els independentistes). I tot i assegurar que l'acord polític és un "requisit previ" per reformar la Constitució, va afirmar que és "debatible" com d'ampli ha de ser i a quants partits ha d'incloure (de fet, en la comissió no hi participa cap formació independentista).

Pel que fa al director general del Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals, va presentar dues visions: com a lletrat, veu necessària una revisió de la Carta Magna, però no com a responsable polític, ja que veu perill que derivi en un referèndum sobre la seva validesa. A més, va rebutjar "contentar" els independentistes i "recuperar plantejaments que no són d'ara, com a nació de nacions o plurinacionalitat".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
19 de gener de 2018, 09.19 h



Que la reformin o que la deixin com està ..... Se m'enrefot........no la considero la meva.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
19 de gener de 2018, 08.03 h

#1







BEJOTA, RATA ADOCTRINADA PERLA GESTA-PP-O














Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
|| ||☆|| || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || ||☆|| || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Tot poble té dret a un estat on la seva llengua vernàcula sigui oficial en TOT l'estat.
18 de gener de 2018, 23.18 h



Calla, #1 bejota ignorant i cretí.

bejota = l'exemple més clar de que tots els PPancastellanistes són una colla de TARATS MENTALS, IMPRESENTABLEMENT IGNORANTS , QUE FARIEN PPENA SI NO ENS FESSIN RIURE pels freqüents RIDÍCULS GROTESCOS que ens ofereixen quan exhibeixen la seva increïble estuPPidesa !! !! !! !!


bejota = el cretí més obtús , mediocre, avorrit i analfabet d'aquest diari. Primerament va usar el nick bejota, després va canviar Lluís, però seguia escrivint aquel... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
bejota fletxa bcn
18 de gener de 2018, 20.37 h

El ‘procés’ provoca que los grandes gestores no se fíen de Cataluña y apuesten por asentarse en Madrid. Meliá admite que el “desastre” de la crisis catalana tendrá un impacto de 3 millones en sus cuentas. Labiana Pharmaceuticals y el líder en doblaje de películas se van de Cataluña. La estampida de las compañías engorda día tras día y hoy incluye casi 30 compañías.

N. B. LA BANCA HA DIT NI I, LA BANCA SEMPRE GUANYA. HE DIT I REPETIT QUE PASSARIA COM AL QUEBEC D'ON VAN MAR... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.