directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 12:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La comissió per modificar la Constitució espanyola descarta fins i tot una reforma federal

Hi han comparegut alts càrrecs d'institucions de l'Estat

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Redacció| Ja van dues sessions de l'anomenada comissió per a l'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic -o, el que és el mateix, per a reformar la Constitució- i sembla que el PSOE (que l'ha impulsat per adaptar-la al seu model federalista) no està rebent cap suport. Després de la compareixença dels pares de la Carta Magna la setmana passada, ahir mateix va celebrar-se el segon debat al Congrés, per on van tornar a passar exdirigents i alts càrrecs conservadors. 
José Manuel Romay Beccaría, en una imatge d'arxiu
José Manuel Romay Beccaría, en una imatge d'arxiu

Comparteix
   


Etiquetes
Al matí, van anar-hi el president del Consell d'Estat i extresorer del PP, José Manuel Romay Beccaría i el director general del Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals (que depèn del Ministeri de Soraya Sáenz de Santamaría), Benigno Pendás. A la tarda, el president de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Gregorio Izquierdo, i el del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), Cristóbal Torres, nomenats pel Gobierno. 

Els dos primers van mostrar-se obertament contraris a reformar la Constitució espanyola i -tot i que els dos últims van fer una compareixença molt més tècnica- el president del CIS va assegurar que la modificació o no de la Carta Magna no és una preocupació dels espanyols. Tot i no haver preguntat mai directament als ciutadans, Torres va defensar que la majoria estan satisfets amb l'actual model territorial de l'Estat. 

Al seu torn, el president del Consell d'Estat i extresorer del PP, José Manuel Romay Beccaría (que també és lletrat del Consell des de 1959, exdiputat autonòmic i nacional, exministre, exvicepresident de la Xunta i expresident de la Diputació de La Corunya) va referir-se a un informe que el seu organisme va emetre el 2006, a requeriment del Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, i que tracta el tema de les competències per dir que es trobava "fora de temps" en referència al cas català. La situació actual, per a ell, és "desgraciadament pitjor".  

Segons  Romay Beccaría, ara, hi ha qui pensa que cal "derogar" l'article de la Constitució espanyola que permet transferir competències a les comunitats i ell mateix va recomanar "limitar-lo". Així, pel que fa a la reforma de la Constitució, va plantejar "contemplar la possibilitat" de recentralitzar encara més l'Estat espanyol. En aquest sentit, també va voler desmuntar la tesi socialista que fia tot a aquesta modificació i va assegurar que "per si sola no servirà d'instrument que màgicament resolgui els problemes, almenys si paral·lelament no canvien, així mateix, certes actituds que porten a incomplir lleis i sentències o actuar de forma desafiant i deslleial" (puntant els independentistes). I tot i assegurar que l'acord polític és un "requisit previ" per reformar la Constitució, va afirmar que és "debatible" com d'ampli ha de ser i a quants partits ha d'incloure (de fet, en la comissió no hi participa cap formació independentista).

Pel que fa al director general del Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals, va presentar dues visions: com a lletrat, veu necessària una revisió de la Carta Magna, però no com a responsable polític, ja que veu perill que derivi en un referèndum sobre la seva validesa. A més, va rebutjar "contentar" els independentistes i "recuperar plantejaments que no són d'ara, com a nació de nacions o plurinacionalitat".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
19 de gener de 2018, 09.19 h



Que la reformin o que la deixin com està ..... Se m'enrefot........no la considero la meva.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
19 de gener de 2018, 08.03 h

#1







BEJOTA, RATA ADOCTRINADA PERLA GESTA-PP-O














Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
|| ||☆|| || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || ||☆|| || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Tot poble té dret a un estat on la seva llengua vernàcula sigui oficial en TOT l'estat.
18 de gener de 2018, 23.18 h



Calla, #1 bejota ignorant i cretí.

bejota = l'exemple més clar de que tots els PPancastellanistes són una colla de TARATS MENTALS, IMPRESENTABLEMENT IGNORANTS , QUE FARIEN PPENA SI NO ENS FESSIN RIURE pels freqüents RIDÍCULS GROTESCOS que ens ofereixen quan exhibeixen la seva increïble estuPPidesa !! !! !! !!


bejota = el cretí més obtús , mediocre, avorrit i analfabet d'aquest diari. Primerament va usar el nick bejota, després va canviar Lluís, però seguia escrivint aquel... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
bejota fletxa bcn
18 de gener de 2018, 20.37 h

El ‘procés’ provoca que los grandes gestores no se fíen de Cataluña y apuesten por asentarse en Madrid. Meliá admite que el “desastre” de la crisis catalana tendrá un impacto de 3 millones en sus cuentas. Labiana Pharmaceuticals y el líder en doblaje de películas se van de Cataluña. La estampida de las compañías engorda día tras día y hoy incluye casi 30 compañías.

N. B. LA BANCA HA DIT NI I, LA BANCA SEMPRE GUANYA. HE DIT I REPETIT QUE PASSARIA COM AL QUEBEC D'ON VAN MAR... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.