Redacció | La incertesa si Carles Puigdemont podrà ser investit o no President de Catalunya es dissiparà en els pròxims dies. Però, quins seran els passos a seguir a partir d'ara?
En primer lloc, el nou president del Parlament, Roger Torrent, ha de proposar una data i un candidat per a la investidura. Ho farà, previsiblement, quan finalitzi la primera ronda de contactes que està mantenint aquests dies amb els diferents grups parlamentaris.
El temps vola. Torrent té un termini de 10 dies per fer una primera proposta. Així doncs, el primer intent per a celebrar el debat d'investidura hauria de tenir lloc abans del dia 31 de gener.
Vot telemàtic?
Aquests dies el debat també ha girat al voltant de la possibilitat de fer una votació i investidura telemàtiques. I aquí entra en joc el segon pas. En el moment que Torrent convoqui la investidura, la Mesa del Parlament no té l'obligació d'especificar com serà aquesta fins al mateix dia de la investidura.
Ara bé, el que sí que haurà de decidir la Mesa és si accepta o no el vot delegat dels tres diputats empresonats: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn; i els que estan exiliats a Brussel·les: Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín, Meritxell Serret i el mateix Carles Puigdemont.
El paper dels Comuns i les oportunitats de Puigdemont
Els Comuns podrien tenir un paper clau a l'hora de la votació. Si bé és cert que la Mesa té l'última paraula a l'hora d'acceptar els vots dels diputats empresonats i dels exiliats, les abstencions podrien ser determinants.
Si la Mesa accepta totes les delegacions de vot, la majoria independentista serà de 70 diputats. Si per contra només es permet que votin els que estan a la presó, sumarien un total de 65 vots. Mentre que si només els ho permeten als que estan a Brussel·les, passarien a tenir-ne 67.
Ara bé, què passaria si no els permetessin la delegació del vot ni a uns ni a altres? En aquest context, els independentistes sumarien un total de 62. En aquest cas, els comuns podrien fer trontollar la investidura. Ells han avisat que s'abstindran. I en aquest cas hipotètic, els contraris a la investidura de Carles Puigdemont i partidaris del 155 sumarien un total de 65 vots.
Cal recordar però que per a ser investit president de la Generalitat, Carles Puigdemont necessitarà obtenir la majoria absoluta que es troba als 68 vots. Si no s'hi arribés, se celebraria una nova votació només 48 hores després. I en aquest només seria necessària una majoria simple.
Què poden fer els unionistes?
Tal com explica El Español, quan la Mesa del Parlament arribi a un acord sobre la investidura telemàtica i sobre la delegació del vot, el Gobierno, Ciudadanos, PSC i el PP poden recórrer aquesta decisió davant del Tribunal Constitucional.
D'aquesta manera, aquest podria suspendre els efectes del ple de la investidura. Encara que no s'arribés a temps per tal de suspendre el ple, el TC també podria suspendre tot el que tingui lloc dins del Parlament, com ja s'ha fet en altres ocasions.
PUIGDEMONT ¿ VA A DINAMARCA O ES VOL ENTREGAR A LA JUSTICIA ESPAÑOLA JA ?
Ja que podria SER UNA ENTREGA Fen algu de TEATRE Algu de Comedia que de aixo SABE MUCHO .
JA ques RARO deixi un lloc segur per anar un EL PODRAN AGAFAR SEGUR , ¿ VOL QUEL AGAFI EL ESTAT ESPANYOL ? Pero fen veura que no es cap entrega quel agafen fen MÉS TEATRE
Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ...
Llegir-ne més
Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà
digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que
el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.