directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 14:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Es efectes negatius del 155 a la vida dels catalans

En fem un repàs quan es compleixen 3 mesos de l'aplicació del cop d'Estat espanyol

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Gerard Sesé @gerardsese | Aquest dissabte es complien exactament 3 mesos de l'aplicació del cop d'Estat espanyol a la vida i les institucions de Catalunya, el mateix dia que el Parlament proclamava la República Catalana. Quins han estat els efectes d'aquest dèspota article que han afectat directament el dia a dia del Principat? Aquí us enumerem algunes conseqüències nefastes pels catalans. Ortiz distingeix la seva Falange d'altres i explica que la seva respecta el règim de llibertats, es diu autèntica en voler reivindicar la doctrina social de Primo de Rivera, vol estar inserida plenament en l'Espanya democràtica.
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
1- El Govern de Catalunya
 
El Govern sobirà de Catalunya ha estat cessat en bloc i ara depèn dels ministeris espanyols, governats per un partit residual al Principat. A més, després de les eleccions del 21-D, segons sembla, l'Estat no està d'acord amb què el president legítim Carles Puigdemont, continuï al càrrec i ha impugnat la seva elecció.
 
2- El Parlament de Catalunya
 
El parlament que acaba de començar la legislatura amb l'elecció de la Mesa i el president, Roger Torrent, podria quedar en un no res si els manté el 155. Cal recordar que mentre es mantingui vigent hi ha competències que estan cedides al Senat espanyol i tindrà un paper molt limitat, podent aprovar certes lleis.
 
3- Eleccions
 
El fet d'haver convocat eleccions això comporta que durant el període electoral sempre es paralitzen projectes i pagaments de proveïdors en període electoral.
 
4- Els Mossos d'Esquadra
 
Els Mossos d'Esquadra també han patit molt l'aplicació de l'article. Josep Lluís Trapero va ser cessat i relegat a un càrrec inferior. El ministeri d'Interior n'ha pres la direcció i tenen els agents molt controlats. A més, també en certes tasques han estat substituïts, directament, per a Polícia Nacional o Guardia Civil, com és el cas dels controls a les fronteres per intentar interceptar Carles Puigdemont.
 
5- Els funcionaris
 
Des del 155 s'han congelat una setantena de projectes paralitzats com la contractació de 200 professionals per a afers socials. I a més, per l'any que ve molts departaments, en paralitzar els pressupostos, quedaran sense diners. De seguida es van deixar notar els efectes a Ensenyament", sobretot pel que fa a oposicions.
 
6- El tercer sector i la cultura
 
L'Associació d'Actor i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Àlex Casanovas, va reconèixer que l'aplicació del 155 "provoca incertesa de cara a nous projectes, altres estan paralitzats perquè no tenim pressupost i hi ha gent a qui directament se li han anul·lat bolos". Els museus també s'han vist esquitxats quant als seus projectes, un dels que més ha patit, per exemple, ha estat l'Arts Santa Mònica arribant a cancel·lar, fins i tot, una exposició. La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya amb 35 federacions i més de 1.000 entitats ha estat de les que més han patit: la crisi i la situació política dels darrers mesos han posat en risc serveis i programes socials i, fins i tot, la viabilitat d'existència de moltes d'elles.
 
7- La premsa en català
 
Aquí podem parlar amb més coneixement de causa que en cap altra dels temes. En primera línia els efectes del 155 s'han notat directament i de manera molt contundent. De fet, el secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, va anunciar aquest que l'executiu espanyol "treballa intensament" per assolir una retallada de les subvencions del Govern als mitjans digitals catalans: "L'única subvenció que estem repassant és la subvenció a mitjans de comunicació en català", va dir.
 
8- La justícia

La justícia espanyola fa temps que pateix els mals de la manca de separació de poders. Des de l'aplicació del 155, el Gobierno ha acudit a ella en diverses ocasions; la darrera, per suspendre el ple d'investidura del president, Carles Puigdemont. El Tribunal Constitucional (TC) va adoptar aquest dissabte una mesura insòlita, una cautelar sobre el recurs del govern espanyol contra la investidura de Carles Puigdemont i ha suspès qualsevol sessió d'investidura "que no sigui presencial".  En aquest sentit, segons fonts del govern espanyol que ha citat La Sexta, la Moncloa ha reconegut que encara esperava més suport del Tribunal Constitucional.  
 
9- Economia
 
La intervenció econòmica va començar abans de l'aplicació del 155 mitjançant el ministeri d'Hisenda de la mà de Cristóbal Montoro. Les conseqüències directes als ciutadans, segons asseguren diferents economistes i experts, seran molt més notòries durant aquest any per a la falta d'aprovació de pressupostos. Moltes partides estaran congelades o, directament, no s'efectuaran. Un exemple, però, d'aquells que dolen i més afecten l'imaginari col·lectiu català és l'ofec econòmic de TV3. La televisió pública catalana no està renovant contractes i formats televisius o, directament, n'està cancel·lant per falta de pressupost.
 
10- Exteriors

S'han desmantellat totes les delegacions catalanes a l'exterior i s'han acomiadat els seus treballadors. Catalunya s'ha quedat sense veu al món. L'única seu no tancada va ser la de Brussel·les per a motius empresarials, al·legaven des de Madrid. Malgrat tot, van prohibir una reunió entre Carles Puigdemont i Roger Torrent.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#13
gintonic fletxa gintonic
30 de gener de 2018, 09.42 h

#12 borratxo


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
30 de gener de 2018, 06.20 h


A MI ME FORZARON A BESARLE EL CULO Y EL CHICHI A MI MADRE MIENTRAS MI PADRE SE COLABA EN EL MIO. LO CIERTO ES QUE LA COSA ME PRODUJO TAL PLACER QUE YO GEMIA DE GUSTO Y ME PASÉ DIAS ENTEROS PIDIENDO REPETIRLO, COSA A LA QUE MIS PADRES ACCEDIERON GENEROSAMENTE.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
29 de gener de 2018, 12.10 h

#9 Récord de visitas en el Pabellón de Tabarnia de FITUR 2018

https://tabarniatoday.com/record-visitas-pabellon-tabarnia-fitur-2018/


Un hombre fuerza a Junqueras a besar un brócoli

https://tabarniatoday.com/hombre-fuerza-junqueras-besar-brocoli/



JUA JUA JUA JUA JUA JUA JUA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Tariro fletxa Aqui
29 de gener de 2018, 10.41 h

Molta raó
Tot aixo es el que encara no han entes ni al gobierno, ni la rensa, ni la gent de les espanyes.
No ens importa res del que els passi.

A mes, ho ham dit sempre molt clar, A POR ELLOS i QUE SE VAYAN ¡¡¡¡


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
David fletxa Girona
29 de gener de 2018, 10.32 h

Però de debò es pensen que ens afecta? ni tant sols hi tenen presència a Catalunya i contínua essent el govern català qui mana i ara Roger Torrent. Em fa gràcia, creuen que en importa, ningú en fa cas del govern espanyol i el més trist és que insisteixen quan tothom passa d'ells i ni tant sols existiexen com a tal a Catalunya els espanolets


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Tariro fletxa Aqui
29 de gener de 2018, 10.04 h

Fa part d'un altra article que parla d'aixo.
http://www.directe.cat/noticia/711350/el-canvi-a-espanya-es-iu-negociant-amb-la-falange-per-obtenir-una-alcaldia-a-andalusia


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
29 de gener de 2018, 09.48 h

El preàmbul és inintel·ligible. De cop i volta apareix un tal Ortiz de la Falange que no se sap què té a veure amb la noticia. Algú es llegeix el que escriu abans de publicar-ho?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
29 de gener de 2018, 09.16 h

-ara que fa tres mesos. NO "es compleixen"


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Tariro fletxa Aqui
29 de gener de 2018, 09.11 h

¿Quan es donará comte el PSC y el comuns de la vergonya de govern que tenim?
¿Perque el PSOE no fa una mocio de censura?
¿Us ho dic?

Desde fa temps, l'unic argument que tenen es la de salvaguardar l'unitat d'España. No importen els drets socials, no importa respetar l'Estatut i els drets dels ciutadans, de les asociacions, etc.
No importa saltase les lleis a la torera. La Unidad Indivisible de la Nación Española.
Fora Llei de pobresa energetica. Fora qualsevol tipus d'avenç social.
Qui... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
29 de gener de 2018, 09.10 h

bejota > bcn

Marlene Wind: "El totalitarismo de es-patraña es similar al de Le Pen".



Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.