directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 11:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El republicanisme treballa per fer una fórmula guanyadora: Investidura simbòlica, Govern efectiu

L’episodi viscut durant la sessió d’investidura ajornada exigeix una estratègia conjunta

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

ANÀLISI - @JoanSole_ | El republicanisme tanca files, les últimes 48 hores han tensat, per enèsima vegada, les cordes que uneixen els tres partits que avui representen la República.
Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Fóra bo poder afirmar amb rotunditat que les escenes que s'han reproduït des que el president del Parlament, Roger Torrent, va decidir ajornar la sessió d'investidura no es repetiran. Però la cronologia d'aquests últims set anys ens ensenyen que cal deixar a un costat el, ara tan mencionat, "pensament màgic". Segurament es tornaran a estomacar, en públic i en privat, es reservaran estratègies partidistes per conquerir l'hegemonia del moviment i, per què no, repetir la desídia amb la qual les conselleries no van preparar les estructures d'Estat.
 
El xoc actual entre l'estratègia de Junts per Catalunya i ERC rau en el simbolisme de recuperar la legitimitat del Govern i en fer possible un executiu efectiu. La manca de comunicació entre les dues formacions no ha permès veure que el projecte d'uns i altres són complementaris. La raó d'investir Puigdemont no rau en el fet que és Puigdemont, és perquè representa una institució, la presidència, que fou cessada il·legítimament per l'Estat. Del simbolisme no viu la política, ho sabem pel 9-N, l'1-O i el 27-O. Votacions i declaracions d'independència que no han tingut el recorregut que es va fer creure que tindrien. Ara, però, ja és una qüestió de dignitat després de tantes humiliacions.
 
L'origen del problema, no en el sentit pejoratiu que se li pot donar a la paraula, és que hi ha qui interpreta que la investidura de Puigdemont és la investidura d'un candidat d'un partit. El desllorigador de la qüestió és que hi ha una simbologia, la de la presidència, que representa a tots els republicans i pot anar acompanyada del "realisme" que ERC tant demana en les hores que vivim. El republicanisme es mereix, després de tantes cites amb les urnes, que la presidència recuperi la legitimitat que l'Estat li va privar. El republicanisme es mereix que es constitueixi un Govern efectiu. El republicanisme es mereix, en definitiva, que el simbolisme sigui concret i no permanent amb resultats efímers.
 
Tots els problemes que s'han produït en les últimes 48 hores són per culpa de la manca de comunicació i transparència, un fet que neix, bàsicament, perquè l'executiu que va fer la República no va remar en una direcció. És compatible una sessió d'investidura simbòlica i una presidència amb un govern efectiu. Com fer-ho? Diàleg, comprensió i cedir. Perquè coneixen la fórmula, només cal fer un pas endavant per dur-la a terme.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
2 de febrer de 2018, 10.55 h


#2 Tu, Tallaferro sembla que no ho vulguis entendre. Unir-nos, dius? Sí, però no pas com sempre sota una presidència dels convergents que l'hau cagada tantes vegades i heu engegat a fer punyetes el procés amb la vostra corrupció i la vostra incompetència.

Vosaltres sou molt hipòcrites, voleu que ens unim PERO SEMPRE QUE MANEU VOSALTRES.

Ja n'estem farts que feu malbé el procés. És hora que feu un pas al costat i deixeu que qui fa molts més anys que es independent que no vosaltres... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
1 de febrer de 2018, 09.42 h

Tan costa unir-se pel que tots prediquem que volem, LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA.

QUAN SIGUEM INDEPENDENTS, LLAVORS CADA PARTIT, ERC, CUP, I JUNTS PEL SI, QUE FACIN EL QUE VULGUIN, PERÒ NO ANAR UNITS ARA, ÉS TIRAR PER LA BORDA TANTS I TANTS ESFORÇOS, PATIMENTS, I TANTES I TANTES ALTRES COSES.

QUE L'AFANY DE PODER NO FACI QUE ENTREGUEM L'ÀNIMA AL DIBALE DELS PARTITS QUE VOLEN MATAR CATALUNYA, PSOE, PP I C'S.

EN AQUESTS MOMENTS, CAL REFLEXIONAR RÀPID, I UNIR-NOS MÉS FORT PER FER LA ENV... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1

Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.