Manifestació multitudinària a València 'pels drets nacionals i socials'
El 9 d'octubre és 'un dia lúdic però també de preocupació per la situació econòmica, política i de llibertats del País Valencià', afirma Antoni Gisbert
Milers de valencians i de ciutadans d'arreu dels Països Catalans han marxat aquest dissabte a València sota el lema Pels drets nacionals i socials en la manifestació de la diada del País Valencià. Organitzada per la Comissió 9 d'octubre, que aplega una quinzena d'entitats, sindicats i partits d'esquerres i nacionalistes, han reclamat un canvi en les polítiques del govern valencià tot recordant la commemoració de l'entrada de Jaume I en la ciutat de València. El coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i portaveu de la Comissió, Antoni Gisbert, ha ressaltat que la manifestació d'aquest 9 d'octubre és 'un dia lúdic però també un dia de preocupació per la situació econòmica, política i de llibertats del País Valencià'.
La commemoració de l'entrada de Jaume I a la ciutat i el naixement del País Valencià, un 9 d'octubre de fa 772 anys, ha aplegat milers de persones en la tradicional marxa reivindicativa de la diada dels valencians. Les polítiques educatives envers la llengua adoptades pel govern valencià i les retallades socials a causa de la crisi han centrat les reivindicacions d'enguany, sense perdre de vista el reclam de drets nacionals que acompanya aquesta ja tradicional manifestació.Convocada per la Comissió 9 d'octubre, que integra una quinzena d'entitats, sindicats i partits polítics de l'esquerra i nacionalistes, la marxa ha sortit a les sis de la tarda de la plaça de Sant Agustí de València per finalitzar, hora i mitja més tard, en el carrer Navarro Reverter, on s'ha llegit un manifest.
En línies generals, la marxa ha transcorregut amb algun incident puntual com el que denuncia l'organització Endavant (OSAN) amb l'atac a la furgoneta que transportava l'equip de so de l'acte final de la manifestació per part d'una quinzena d'encaputxats. L'organització socialista d'alliberament nacional denuncia que la policia espanyola ha protegit la fugida dels provocadors i, en canvi, ha retingut dos militants de l'esquerra independentista, alliberats només un cop ha arribat el gruix de manifestants.
Al començament de la manifestació, el coordinador d'Acció Cultural del País Valencià i portaveu de la Comissió, Antoni Gisbert, ha valorat les paraules del president Camps en el discurs institucional, en el qual el cap de la Generalitat Valenciana ha demanat revifar l'eix econòmic de l'Estat en la connexió València-Madrid.
Gisbert ha remarcat la constatació 'del divorci de Camps amb la majoria de la societat valenciana, que li reclama més relacions amb Catalunya i més normalitat democràtica'. En opinió de la Comissió, cal 'treballar en favor de l'arc mediterrani mentre Camps impulsa una relació amb Madrid que és artificial i que no té base social ni econòmica'.
També als inicis de la marxa, el gerent de la federació d'entitats per la llengua, Escola Valenciana, Àngel Martí, ha lamentat la situació lingüística per la qual travessa el País Valencià que ha definit com 'a molt preocupant'. Martí ha avançat que 'mentre els drets nostres no estiguen a l'abast de tot el poble continuarem manifestant-nos per veure si la societat valenciana tira endavant i la situació canvia'.
Des d'Escola Valenciana s'alerta que 'la política del govern Camps vol enderrocar les línies en valencià que han costat 26 anys d'obrir' i llencen l'avís: ' no consentirem sota ningun precepte que el projecte se'n vaja avall'.
'Pels drets nacionals i socials'
Al final de la marxa, la militant de Joves d'Acció Cultural, Sònia Lozano, ha llegit un manifest centrat en 'les agressions a la llengua i als nostres drets lingüístics'. El text exigeix al govern valencià una millora en l'ensenyament en valencià amb l'augment de línies educatives i l'exigència del requisit lingüístic per accedir a l'administració pública.
El manifest insta a 'recuperar l'orgull que, com a valencians, hem de tenir per la nostra llengua, i aconseguir el seu ús normal al carrer, la qual cosa farà que amb ella acollim i li l'ensenyem als nouvinguts per construir un futur conjunt millor i més nostre'.
La situació econòmica i la reforma laboral que impulsa el govern espanyol també ha estat objecte de reflexió del manifest, que ha criticat les polítiques d'abaratiment dels acomiadaments, de precarietat laboral, de reducció de la protecció social als aturats i a la gent gran.
El text també ha repassat la situació del territori amb les problemàtiques del Cabanyal, la Punta o l'Horta de València amb projectes urbanístics que, segons el text, 'volen aconseguir que els nostres fills no coneguen cap paratge, cap construcció, que tinga més de 20 anys'.
La manifestació ha finalitzat amb un clam final a 'honorar als qui fa 772 anys ens van donar nova llengua, nova cultura i noves lleis les quals, superant els entrebancs, ens han facilitat haver arribat als nostres dies amb la consciència de poble '. El manifest insta a 'continuar lluitant per l'autodeterminació del nostre poble, per fer efectiu el nostre dret a decidir i ha conclòs amb el crit: 'Visca el País Valencià!'.