directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 22:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Manifestació multitudinària a València 'pels drets nacionals i socials'

El 9 d'octubre és 'un dia lúdic però també de preocupació per la situació econòmica, política i de llibertats del País Valencià', afirma Antoni Gisbert

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

Milers de valencians i de ciutadans d'arreu dels Països Catalans han marxat aquest dissabte a València sota el lema Pels drets nacionals i socials en la manifestació de la diada del País Valencià. Organitzada per la Comissió 9 d'octubre, que aplega una quinzena d'entitats, sindicats i partits d'esquerres i nacionalistes, han reclamat un canvi en les polítiques del govern valencià tot recordant la commemoració de l'entrada de Jaume I en la ciutat de València. El coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i portaveu de la Comissió, Antoni Gisbert, ha ressaltat que la manifestació d'aquest 9 d'octubre és 'un dia lúdic però també un dia de preocupació per la situació econòmica, política i de llibertats del País Valencià'.
9 d'octubre, València, manifestació, ACPV, valencià
Comparteix
   


Etiquetes
La commemoració de l'entrada de Jaume I a la ciutat i el naixement del País Valencià, un 9 d'octubre de fa 772 anys, ha aplegat milers de persones en la tradicional marxa reivindicativa de la diada dels valencians. Les polítiques educatives envers la llengua adoptades pel govern valencià i les retallades socials a causa de la crisi han centrat les reivindicacions d'enguany, sense perdre de vista el reclam de drets nacionals que acompanya aquesta ja tradicional manifestació.

Convocada per la Comissió 9 d'octubre, que integra una quinzena d'entitats, sindicats i partits polítics de l'esquerra i nacionalistes, la marxa ha sortit a les sis de la tarda de la plaça de Sant Agustí de València per finalitzar, hora i mitja més tard, en el carrer Navarro Reverter, on s'ha llegit un manifest.

En línies generals, la marxa ha transcorregut amb algun incident puntual com el que denuncia l'organització Endavant (OSAN) amb l'atac a la furgoneta que transportava l'equip de so de l'acte final de la manifestació per part d'una quinzena d'encaputxats. L'organització socialista d'alliberament nacional denuncia que la policia espanyola ha protegit la fugida dels provocadors i, en canvi, ha retingut dos militants de l'esquerra independentista, alliberats només un cop ha arribat el gruix de manifestants.

Al començament de la manifestació, el coordinador d'Acció Cultural del País Valencià i portaveu de la Comissió, Antoni Gisbert, ha valorat les paraules del president Camps en el discurs institucional, en el qual el cap de la Generalitat Valenciana ha demanat revifar l'eix econòmic de l'Estat en la connexió València-Madrid.

Gisbert ha remarcat la constatació 'del divorci de Camps amb la majoria de la societat valenciana, que li reclama més relacions amb Catalunya i més normalitat democràtica'. En opinió de la Comissió, cal 'treballar en favor de l'arc mediterrani mentre Camps impulsa una relació amb Madrid que és artificial i que no té base social ni econòmica'.

També als inicis de la marxa, el gerent de la federació d'entitats per la llengua, Escola Valenciana, Àngel Martí, ha lamentat la situació lingüística per la qual travessa el País Valencià que ha definit com 'a molt preocupant'. Martí ha avançat que 'mentre els drets nostres no estiguen a l'abast de tot el poble continuarem manifestant-nos per veure si la societat valenciana tira endavant i la situació canvia'.

Des d'Escola Valenciana s'alerta que 'la política del govern Camps vol enderrocar les línies en valencià que han costat 26 anys d'obrir' i llencen l'avís: ' no consentirem sota ningun precepte que el projecte se'n vaja avall'.

'Pels drets nacionals i socials'
Al final de la marxa, la militant de Joves d'Acció Cultural, Sònia Lozano, ha llegit un manifest centrat en 'les agressions a la llengua i als nostres drets lingüístics'. El text exigeix al govern valencià una millora en l'ensenyament en valencià amb l'augment de línies educatives i l'exigència del requisit lingüístic per accedir a l'administració pública.

El manifest insta a 'recuperar l'orgull que, com a valencians, hem de tenir per la nostra llengua, i aconseguir el seu ús normal al carrer, la qual cosa farà que amb ella acollim i li l'ensenyem als nouvinguts per construir un futur conjunt millor i més nostre'.

La situació econòmica i la reforma laboral que impulsa el govern espanyol també ha estat objecte de reflexió del manifest, que ha criticat les polítiques d'abaratiment dels acomiadaments, de precarietat laboral, de reducció de la protecció social als aturats i a la gent gran.

El text també ha repassat la situació del territori amb les problemàtiques del Cabanyal, la Punta o l'Horta de València amb projectes urbanístics que, segons el text, 'volen aconseguir que els nostres fills no coneguen cap paratge, cap construcció, que tinga més de 20 anys'.

La manifestació ha finalitzat amb un clam final a 'honorar als qui fa 772 anys ens van donar nova llengua, nova cultura i noves lleis les quals, superant els entrebancs, ens han facilitat haver arribat als nostres dies amb la consciència de poble '. El manifest insta a 'continuar lluitant per l'autodeterminació del nostre poble, per fer efectiu el nostre dret a decidir i ha conclòs amb el crit: 'Visca el País Valencià!'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
14 d'octubre de 2010, 22.09 h

SOM I SEREM UNA PUTA MERDA. LA MANIPULACIO DE L'HISTORIA PER PART DE LA CLASE POLITICA CATALANA, " ES EL TIMO DEL TOCOMOCHO MAS GRANDE QUE JAMAS UNOS DIRIGENTES HAN PODIDIO HACER A UN INEPTO, INCAUTO E IGNORANTE CIUDADANIA".
ESPAÑA VIVE Y VIVA ESPAÑA, 500 MILLONES DE HISPANO HABLANTES, 100 MILLONES MAS COMO SEGUNDA LENGUA Y 50 MILLONES DE ESTUDIANTES DE ESTE IDIOMA. CREO QUE LO TENEIS UN POCO MAL "SALTACABRAS AGARRADO EN CIRCULO DE DOMINGO CON CALCETIN ROJO PUESTO EN LA CABEZA". ja,ja,ja,ja,... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
11 d'octubre de 2010, 15.42 h

Es clar que havent eliminat tres imperis culturals pre colombins, més un futimer de tribus amb les seves identitats, imposant llengua i religió abans de fer-ho funcionar econòmicament, explotació, esclavisme, per donar com a resultant més de mig continent pobre, però això sí, saben el idioma del imperio i per això ja deuen tenir guanyat el cel, perquè una altra cosa el castellà no serveix per res. Ja puc anar a parlar castellà a Europa, a les universitats, en fòrums econòmics, o a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Som i serem! fletxa Tordera
11 d'octubre de 2010, 00.25 h

Visca el País valencià, i visquin els Països catalans!! I De xusma blavera de merda com en Capdevila, sobra; pèro a tot arreu. Caradecul, perquè no et poses "José maría", ja que ets tan españolito? Mira, ets tan estúpid i maleducat que segur que ni els espanyols t`aguanten. I si no t`agrada que Catalunya vagi cap a l`independència, doncs et fots, feixista fastigós. Segur que vius a un cau amargat i ressentit amb tot el que tens alrededor. De totes maneres, gràcies a pallassos com... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
10 d'octubre de 2010, 22.36 h

#1 He consultat el càs del camarada Capdecony alm un amic psiquiatra i ell ho té molt clar:és una síndrome d'odi cap a la figura paterna,probablement aquest excrement caní tingué un pare catalanista i autoritari i una mare sense personalitat,per això en els seus discursos d'odi sempre vexa les figures paternes,probablement fou motiu de burles i vexacions per part de la seva colla,segurament xarnegos de l'extrarradi barcel.loni pel fet de parlar català o de tenir arrels catalanoparlants ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
10 d'octubre de 2010, 14.00 h

Amb fatxes blaveros com aquest Capdevila és encara més fàcil que Catalunya s'independitzi.
Aquest mediocre és igual que el Tribunal Constitucional: necessita dir mil cops el mateix en el mateix text, perquè estan cagats de por. Saben que la cultura catalana algun dia serà lliure de debò.
Capdevila: I què els milions que parlin castellà? Jo parlo anglès i no em fa falta dir la gent que el parla.
Prefereixo ser original abans que ser el típic miserable incult com tu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
forsaken fletxa Ontinyent
10 d'octubre de 2010, 13.16 h

Capdevila, para ja d'escriure en puto ecspanyol.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordi-80 fletxa València
10 d'octubre de 2010, 12.32 h

El fet que a la vesprada València s'ompli de Senyeres i estelades és una victòria en tota regla que Espanya no pot pair. Una Senyera a València (sense blau) fa més por a Espanya que 40 estelades a Barcelona.

El problema és el mateix que a Barcelona amb la mani independentista de juliol: a BCN tota eixa expressió social indepdendentista no es tradueix en indepedentisme polític. I a València, eixa manifestació de milers de persones no es tradueix en valencianisme polític.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
pasbort fletxa Vila-real
10 d'octubre de 2010, 10.16 h

Igualico, igualico que ens temps franquistes...CENSURA en canal 9 dels actes dels xiquets i també de la MANIFESTACIO, encara que SI que van tancar la CENSURA a TV-3 el suficien espai per a que sí ens donesin les notícies....per quan també enviarem a ............polítics a pastar fanc i RECLAMAREM LA INDEPENDENCIA? m´estranya que encara queden ments suficiens clares (totes deuen d´estar abotardades de TANT NO PENSAR....)en fí deu d´èsser tan agradable això de parlar igual que l´AMO b... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
MENGANO fletxa Barcelona
10 d'octubre de 2010, 08.08 h

Capdevila, et recordo que aquí es parla en CRISTIÀ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.