directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 03:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC carrega contra PSC, PSOE i ICV per negar-se a promoure l'anul·lació del judici a Companys

Veu una 'vergonya democràtica' que 70 anys després 'encara no s'hagi restituit' la seva memòria

Comentaris 15  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha carregar aquest diumenge contra els seus socis del tripartit, PSC i ICV-EUiA, però també contra el PSOE, per haver-se 'resignat' i evitin promoure l'anul·lació del judici al qui va ser president de la Generalitat republicana, Lluís Companys, afusellat pels franquistes. Per Ridao és 'una vergonya democràtica' que 70 anys després del seu assassinat i més de 30 anys després de restablerta la democràcia, la memòria de Companys 'encara no s'hagi restituït' anul·lant el consell de guerra que el va sentenciar a mort. ERC tornarà a promoure una iniciativa legislativa al Congrés per forçar que la Llei de memòria històrica permeti l'anul·lació del judici a Companys.
Joan Tardà, Joan Ridao, ERC, paraigües
Comparteix
   


Etiquetes
En declaracions als periodistes després de participar en l'homenatge al president Lluís Companys i als republicans assassinats durant la Guerra Civil i el franquisme que s'ha fet aquest diumenge al Fossar de la Pedrera de Montjuïc, Ridao ha criticat que els seus socis del Govern i el PSOE es neguin a modificar la Llei de la memòria històrica per permetre la declaració de nul·litat del judici a Companys, assassinat el 15 d'octubre de 1940.

Si considera 'comprensible fins a cert punt que la dreta no vulgui recuperar la memòria', no ho és, ha dit, que els 'partits que es diuen d'esquerra com el PSOE, el PSC o ICV, avui per avui s'hagin resignat i no vulguin impulsar la recuperació de la memòria i sobretot la nul·litat del judici de Companys i de milers de represaliats del franquisme'.

'Quan s'apel·la a la reconciliació cal recordar que les ferides només tanquen i cauteritzen quan es netegen per dins. Si es tanquen malament, acostumen a supurar una i altra vegada, i això és el que passa amb la memòria de Companys i tanta altra gent', ha subratllat.

'És una vergonya democràtica que encara no s'hagi restituït la seva memòria de Companys amb l'anul·lació del judici' 70 anys després, ha asseverat Ridao. A més, ja ha deixat ben clar que per ERC, ni la 'il·legitimat' que recull la Llei de la Memòria ni la resolució del Fiscal General de l'Estat, Cándido Conde Pumpido, en què considera que el judici es pot considerar nul de ple dret només amb la llei -malgrat que rebutja la revisió de la sentència en considerar que no és vigent-, no tanquen la ferida per l'assassinat de Companys. I Ridao ja ha avisat que no quedarà tancada fins que l'Estat promogui i certifiqui l'anul·lació del consell de guerra que el va condemnar a mort.

Davant aquesta 'vergonya i indignitat democràrica', el també portaveu d'ERC al Congrés ha anunciat la seva intenció de tornar a presentar una iniciativa legislativa a la cambra baixa espanyola per modificar la Llei de la memòria històrica -que els republicans, que n'eren promotors, van acabar rebutjat després que se n'aigualís el contingut- de manera que permeti la revisió i anul·lació explícita dels judicis i les sentències del franquisme.

En l'acte d'homenatge a Companys i la resta de republicans assassinats pel franquisme hi ha assistit, a més de Ridao, el diputat al Congrés Joan Tardà, el secretari general de Cooperació de la Generalitat, Oriol Amorós, el diputat de CiU Joan Morell i diversos membres de l'Associació Pro-Memòria dels Immolats per la Llibertat de Catalunya, entre altres.

El president de l'Associació Pro-Memòria dels Immolats per la Llibertat de Catalunya, Pere Fortuny, ha carregat amb duresa també contra el Govern per haver acceptat com a bona una Llei de la memòria històrica que es limita a considerar 'il·legítims' els judicis sumaríssims del franquisme, però que no els anul·la.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#15
Quim fletxa PPCC
12 d'octubre de 2010, 02.56 h

#14 NO home no, és el teu pare que venia de fer de panxa negra i per dissimular és va barrejar amb els primers que va trobar perquè no l ´enxampessin. Graciosset!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
12 d'octubre de 2010, 01.06 h

A la foto surt el Dr Gadget!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
11 d'octubre de 2010, 20.38 h

A tots aquests convergents que pul·lulen com mosques per aquí, convindria fer-los recordar que amb els 23 anys de puta i corrupte majoria, anaven a fer la papallona i l'hipòcrita en retent homenatge cada 11 de setembre a Rafael Casanoves, a qui ells, els convergents, se'n refotien del què realment significa per a Catalunya aquell personatge, perquè ells, van estar donant suport al segon feixista més gran de la història d'ecspanya: 1er l'assassí i genocida de El Ferrol, i 2on, el que ens... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
ARA, ERC fletxa Badalona
11 d'octubre de 2010, 19.46 h

El vot de l'esquerra independentista nacional i republicana. ERC.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Ivan fletxa Avinyó
11 d'octubre de 2010, 17.52 h

#7 Si guanya CIU no només a l'amic Quim l'esperen anys molt durs, també a tots els que estimem de veritat Catalunya. Per sort per tu, ets de CIU i això de voler el millor per Catalunya és secundari a fer negocis amb el país.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Ivan fletxa Avinyó
11 d'octubre de 2010, 17.44 h

#9 entre aquest comentari i el que has deixat (cagat, millor dit) sobre la notícia de Montilla i el 12 d'Octubre ja has batut el rècord de parides escrites en només dos missatges. I per cert, Torracollons, mai un sobrenom havia estat tan ben triat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Miquel fletxa Sabadell
11 d'octubre de 2010, 15.49 h

ERC diu que es una vergonya que despres de 70 anys,no s-hagi restituit la memoria d'en
"COMPANYS"
Sabeu el que es la vergonya,els"VASALLS" d'ERC ?
Vosaltres despres de 70 anys,us heu venut a "EJPAÑA",per un plat de llenties
Miserables"UNIONISTES"
A qui voleu donar lliçons ?
Encara no us heu donat compte,que la pujada del 2002,fins a 21 diputats,va ser gracies a
gent independentista(de veritat)que abans no us votava,que eren vots prestats de l'INDEPENDENCIA"
El vostre discurs ja esta rovella... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Quim fletxa PPCC
11 d'octubre de 2010, 10.34 h

#7 No diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat, entre tant continua fent moltes hores extres i segueix llepant culs i tot el demés que els llepes als convergents i unionistes no sigués cas et tornis a quedar a la cua dels ex-llepes i a l´hora de repartir i els de la teva Ciu et tornin a deixar sense res de res. Verro més que Verro! ecccccccccccssssssssss.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
11 d'octubre de 2010, 10.21 h

#3 Nano, t'esperen uns anys mooolt durs!. I tot sembla indicar que seran molts, perqué Blanes és de Girona, i a Girona segurament no en sortireu cap.

Jo, de tu, començaria a visitar al psicòlec avants no sigui massa tard.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Rogerdeflor fletxa Sant Martí de Riudeperes
11 d'octubre de 2010, 10.01 h

Han vist els ullals del llop una mica tard ,no? bé ara ja està passat , només caldria entonar un mea culpa per salvar algun vot i poder fer coalició amb els independentistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.