directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 07:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

RTVE podrà espiar els seus periodistes

Aprova una norma que permet a la direcció llegir els correus dels treballadors

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Redacció | Nou escàndol a RTVE. La corporació de la radiotelevisió pública de l'Estat ha aprovat una norma que permet a la direcció accedir als correus i mòbils dels treballadors. Una directiva que alimenta la polèmica de RTVE després de les múltiples denúncies per casos de censura i manipulació informativa, i que han augmentat amb el cas català. Ara, la corporació de RTVE no només podrà controlar la informació, sinó, també podrà espiar els seus periodistes, fet que podria xocar de front amb el secret professional de protecció de fonts.
Segons informa Vertele en exclusiva, la corporació de RTVE ha aprovat una "Norma sobre ús segur dels sistemes d'informació" que avalaria la supervisió de la direcció en els correus i dispositius dels seus treballadors a través dels equips informàtics de la corporació. Una clara intromissió en les comunicacions dels periodistes.
 
L'entitat ha elaborat aquesta normativa, que entraria en vigor el 15 de Febrer, i s'escuda en el "risc dels ciberatacs dels últims temps i la necessitat de protegir els arxius i serveis informàtics de RTVE".
 
En el llistat d'articles que contempla la norma, el més conflictiu és el número vuit, on s'especifica que "la direcció podrà controlar si es fa un ús responsable i correcte dels mitjans i recursos posats a disposició dels treballadors, incloent-hi la supervisió de l'ús del correu electrònic i d'accés a internet durant la jornada laboral".

On queda el secret professional?

El punt més polèmic és, sens dubte, que aquest nou reglament xoca amb els drets dels treballadors, que en aquest cas són periodistes. En aquest sentit, s'estaria vulnerant el secret professional de protecció de fonts i el dret a llibertat d'informació, tal com apunta Vertele. 
 
En declaracions al diari citat, el director legal de la Plataforma en Defensa de la Llibertat de la Informació, Carlos Sánchez Almeida, avisa que aquesta norma "compromet molt seriosament el secret de fonts perquè si els responsables poden saber amb qui parla" el periodista, desapareix, de facto, la reserva de la font.

Tanmateix, apunta que es veu molt compromesa la llibertat i el dret d'informació perquè es deixa als periodistes sense la "privacitat necessària que ha d'existir per interrelacionar-se amb les seves fonts".

La redacció de RTVE, commocionada
 
El Consell d'Informatius de TVE s'ha manifestat en contra, segons informa Vertele, i ha demanat un aclariment al Consell d'Administració perquè considera que pot vulnerar el secret professional. Seguidament, s'han sumat els Consells d'Informatius de RNE i Interactiva, que han assegurat que la iniciativa amenaça a un dels pilars de la llibertat de premsa.
 
Precisament, els tres Consells d'Informatius de RTVE alerten que la normativa afecta directament a la privacitat de les denúncies sobre males praxis informatives que els hi puguin enviar qualsevol treballador, tal com recull Infolibre. 
 
Marc legal: el Tribunal d'Estrasburg

D'altra banda, Almeida explica que aquesta norma neix després d'una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, que va limitar el poder de les empreses per revisar les comunicacions dels seus treballadors.
 
La sentència estableix que l'empresa només podrà revisar les comunicacions si es comunca als treballadors amb antelació. Per això, Almeida adverteix que aquesta disposició podria complir els requisits perquè amb la seva publicació a la intranet s'està "avisant" als periodistes.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.