El think tank més influent d'Espanya defuig el discurs del Gobierno sobre Catalunya
El rei Felip VI n'és el president d'honor
Redacció| El think tank més influent d'Espanya defuig el discurs del Gobierno sobre Catalunya. En un informe actualitzat aquest gener, el Reial Institut Elcano reconeix que el procés està lluny d'acabar-se i que -de fet- pot allargar-se molt; per la qual cosa cal afrontar-lo políticament.
Així, per exemple, el document mostraria el seu acord amb fer alguna concessió als independentistes dins "un escenari extremadament plural i segmentat" després de les eleccions del passat desembre; en que -diuen- els partits sobiranistes van reafirmar la seva "fortalesa" i també "limitacions" per no assolir una majoria absoluta. "La crisi constitucional territorial és profunda i serà duradora", sentencien.
D'altra banda, defensen la possible reforma de la Constitució proposada pels socialistes i celebren que el PP no hagi tancat la porta a la proposta; ja que la modificació de la Carta Magna "podria ajudar a acomodar millor a aquella part de la població catalana desafecta del projecte constitucional espanyol".
L'informe també fa esment al referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre, apuntant que l'independentisme "ha trobat algunes simpaties internacionals, justificant-se en part en el que va passar en l'intent de referèndum de l'1 d'octubre". De fet, el Reial Institut Elcano acaba reconeixent molt subtilment que "s'hi van produir episodis violents per l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil". En aquest sentit, fa notar les diferències entre el cas català i l'escocès; apuntant al referèndum que es va acordar amb el Regne Unit i l'abisme existent entre les constitucions angleses i espanyola pel que fa a la sobirania. A més -segons diuen- Escòcia no és percebuda al Regne Unit de la mateixa manera que a Espanya Catalunya, sense la qual "el projecte nacional espanyol fracassaria".
Felip VI, president d'honor del think tank
El president executiu és Emilio Lamo de Espinosa, fill d'un antic dirigent falangista i germà d'un exministre d'UCD, que va tenir un càrrec com a director general d'Universitats durant el primer govern de Felipe González, i el director és Charles Powell. En el patronat, hi ha també figures importants de la banca i l'ÍBEX35 (BBVA, Santander o Repsol).