Redacció | L'any 1936, el filòleg austríac Anton Sieberer va publicar el llibre "Katalonien genen Kastilien" (Catalunya contra Espanya), on parlava de les relacions entre Catalunya i L'Estat espanyol, posant l'èmfasi en el sentiment catalanista. En aquest sentit, deia que el catalanisme es tractava "del desig de llibertat ideal d'un poble que s'ha despertat, per al qual la seva ànima té més importància que el seu cos, que té als seus ulls com a guia valors immaterials: la seva llengua, la seva civilització, la seva història, el seu dret, la seva poesia". De fet, el mateix Vicens Vives va afirmar que aquesta era "la millor interpretació del moviment catalanista".
L'autor se centra en la qüestió catalana i el seu encaix dins d'Espanya, a la que dedica 17 dels 29 capítols. De fet, l'obra formava part de la llista de llibres prohibits durant el III Reich i Sieberer va haver de fugir als Estats Units, tal com recull l'anàlisi de l'Institut d'Estudis Catalans.
Sobre Catalunya, Sieberer afirmava que era la "província perifèrica" més important i més rica perquè s'havia industrialitzat -a diferència de gran part de la resta d'Espanya- al mateix ritme d'Europa, i exigia una administració autonòmica d'ampli abast. Els catalans, assegurava, lluiten "pel reconeixement del dret al lliure desenvolupament de llur personalitat nacional".
I, més endavant, escrivia: "La coronació de l'aspiració a la independència política nascuda del desenvolupament econòmic ha estat la formació d'una consciència nacional basada en la història de l'edat mitjana... la condició preliminar més important del nou patriotisme català és l'existència d'una llengua pròpia".
Víctima de l'explotació fiscal
Entre altres coses, l'autor afirmava que Catalunya treballava per a mantenir la resta de províncies. Així doncs, sostenia que una quarta part dels ingressos fiscals obtinguts per l'Estat Espanyol provenien de Catalunya i l'Estat només gastava a Catalunya menys del 10% del pressupost estatal.
Com a exemple cita la partida del Pressupost de 1933 destinat a ports. Afirma que hi havia consignats 8 milions per a Sevilla, més de 4 milions per a Cadis, 4 milions per a Bilbao i només 300.000 pessetes per al port de Barcelona, que representava el 40% de la duana marítima espanyola. Tot i això, afirmava que el catalanisme no era una qüestió purament econòmica.
Incapacitats d'Espanya
Siebeber veia en els castellans la seva "incapacitat per a conviure en comunitat sincera amb els seus germans que tenien els mateixos drets que ells", la seva incapacitat per considerar que els ideals i les peculiaritats dels altres tenen els mateixos drets que els seus.
Tanmateix, afirmava que "l'hipercentralisme de Castella és el que la va afeblir" i compara el seu ideal polític amb "un cap fet d'or sobre una estàtua d'argila".
Nacionalisme democràtic i llengua catalana
"Castella és autocràtica, Catalunya és democràtica" sentenciava l'autor, que observava com l'esperit català era antidogmàtic, i creia que havia de continuar essent-ho. "La força del moviment català resideix justament en aquesta amalgamació dels esforços per la independència nacional amb l'esperit europeu i els ideals humanitaris admesos arreu", assegurava.
Tanmateix, Sieberer explicava la lluita per la recuperació de la llengua catalana i la renovació pedagògica portada a terme pel catalanisme. I anunciava que l'objectiu era fer del català la llengua de casa, de l'escola, dels tribunals, dels diaris, l'art i ciència.
Al final del llibre, l'autor vaticina: "Catalunya pot ser conquerida, però no convertida" i "sigui quin sigui el desenllaç de la lluita, no sembla pas que el calvari d'Espanya hagi d'acabar amb la guerra civil".
Me remirat els comentaris i són de tres parells d'ous... #1 Tu t'has begut el cervell, la GC es una GC Espanyola, s'ha de ser egocentic per pensar que era contra Catalunya... No va tenir res a veure els intents anuals de ensorrar la mal anomenada república, la trentena llarga de morts a cada elecció que hi havia (anuals degut a la inestabilitat política). Dir el que dius és de tros d'ase. #2 Si ho fan, els s'en riuran. Dir que Catalunya era democràtica es no saber sobre Estat Català, el ... Llegir més
No us entenc.
He llegit "Katalonien gegen Kastilien"
PER UN COP ESTÀ FORMULAT CORRECTAMENT!!!
i traduiu incomprensiblement:
... contra Espanya"
Com és possible fer una rucada així i perdre una possibilitat
de fer un bon article???
Mira que sou brètols, manipuladors i poca vergonya.
"El filòleg austríac Anton Sieberer va publicar el llibre "Katalonien genen Kastilien" (Catalunya contra Espanya)"
No home no, Kastilien significa CASTELLA, NO ESPANYA, ESPANYA s'escriu SPANIEN i ho sap algú que no parla ni gota d'alemany... Només cal visitar el traductor de Google; o es que és feixista i ja no val?
Aneu a pastar fang feixistas de merda! Catalunya és Espanya i Espanya no és pas castella! Ser nacionalista ÉS DE FEIXIS... Llegir més
#7 No pots respectar ni tan sols un pensament que hi havia en els any 30?? Tan de mal us fa llegir aquestes paraules? Ara digues, si la gent de fora ho veu així, com creus que ho veiem els que ho patim des de dins? Vosaltres, els del 155, només voleu fer mal al catalanisme i crec que en el fons del vostre petit cor hi ha encara un petit racó on hi trobaràs la raó i sabeu que nosaltres, sí nosaltres els catalans que volem ser un país lliure, la tenim però no voleu acceptar-ho perquè us ... Llegir més
EL FILÒLEG HO SAP, CATALUNYA ÉS DEMOCRÀTICA DE SEGLES DRETS I CONSTITUCIONS VIGENTS DEL XII AL XVIII, INSPIRADES EN LES ASSEMBLES DE PAU I TREVA DEL XI,, CASTELLA, "DONDCE HAYA REYES NO MANDAN LEYES", S'ESPANTATS PELS CATALANS TENIEN PARITAT DE DRETS AMB EL REI, NO PODIEN NI PODEN ENTENDRE, DE DRETS DEL POBLE,. CAP GUERRA DE CATALUNYA CONTRA ESPANYA, PERNNES D'ESPANYA CONTRA CATALUNYA, ON DESTACA EL PRIMER BOBÓ, EL TERRORISTA, A FOC I MATA DEGOLLA, OCUPÀ TOTA LA CONFEDERACIÓ CATALANA AMB ... Llegir més
La insurrecció militar feixista del 1936 que Franco va liderar , després dels mafiosos "accidents" aeris dels seus competidors, els generals Emilio Mola i José Sanjurjo , va ser un dels episodis més vergonyosos del segle XX
Però l'aspecte que, inspirat per aquest article, ara volia tractar és el de la famosa "batalla de l'Ebre".
Per tal de "treure pressió" a Madrid, que estava essent atacada per l'exèrcit dels facciosos, l'exèrcit roig comandat pel coronel Juan Modesto -un c... Llegir més
Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ...
Llegir-ne més
Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà
digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que
el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.