directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 01:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

JxCat i ERC s'emplacen a seguir negociant a partir de demà

Les dues formacions es donen un cap de setmana de descans per rebaixar la tensió, després que els republicans reclamin temps per arribar a un "acord global"

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

ACN Barcelona .- Demà comença una setmana clau per a la política catalana. JxCat i ERC s'han emplaçat a seguir negociant a partir de dilluns, en una setmana que des de les dues formacions preveuen que serà "intensa". Divendres no hi va haver acord sobre la investidura, i JxCat va optar per registrar en solitari una proposta de modificació de la llei de Presidència per investir a distància el candidat, Carles Puigdemont. Al seu torn, i després de reunir dissabte el seu Consell Nacional, Esquerra reclama més temps per arribar a un "acord global". Mentrestant, la CUP espera que uns i altres presentin una proposta ja tancada per a poder-la valorar amb les seves bases. Fonts coneixedores de les negociacions expliquen a l'ACN que no hi ha hagut contactes formals entre JxCat i ERC aquest cap de setmana, un descans que consideren necessari per reprendre les converses demà mateix, després d'un final de setmana força tens.
© Blanca Blay

Comparteix
   


Etiquetes
Un president Puigdemont amb capacitat a l’exili
Des de la sala de màquines de JxCat sostenen que hi ha "pressa" per tancar acords, alhora que rebaixen la tibantor amb Esquerra, força evident divendres al vespre als passadissos del Parlament. La formació que lidera Puigdemont és optimista de cara a la setmana que ve, i aposta per reprendre les negociacions amb calma i serenor per trobar els acords necessaris per desllorigar la investidura. JxCat vol intentar investir el seu candidat com més aviat millor, i manté que l'únic pla passa per Puigdemont.
 
Un president a Sant Jaume de plena confiança de Puigdemont

Tot i això, algunes veus del grup admeten que en un moment o altre caldrà posar fil a l'agulla per decidir el nom del màxim responsable del Govern amb seu a Sant Jaume. Després que sonés el nom de la portaveu, Elsa Artadi -desmentit per ella mateixa-, com a presidenta des de Catalunya, fonts consultades afirmen que la directora de la campanya prefereix dedicar-se al grup parlamentari, almenys per ara.

Així, sona amb força el nom del conseller de Presidència i portaveu de l'executiu destituït, Jordi Turull, com també el del president del grup, Jordi Sànchez. Turull podria acceptar l'encàrrec -compta amb l'aval d'ERC i el PDeCAT-, però des de JxCat són conscients que caldria buscar-ne un nou relleu en cas que quedés inhabilitat els propers mesos. Pel que fa a l'expresident de l'ANC, el fet que estigui empresonat a Soto del Real -des de fa 118 dies- l'allunya de les travesses. A priori es descarta el nom del portaveu adjunt, Eduard Pujol.

Amb Junqueras a la presó, ERC té problemes a l’hora d’arribar a un acord  

Des d'Esquerra acceptarien un nom que permetés governar la Generalitat amb efectivitat i des del primer dia. El propi president del partit, Oriol Junqueras, va fer arribar un missatge per publicar a Twitter on assegurava que el millor "regal" que se li pot fer pels 100 dies que fa que està empresonat és constituir el nou Govern. Sigui com sigui, des d'ERC també són optimistes de cara a reprendre les converses a partir de dilluns amb l'objectiu de tancar acords "globals", tal i com va establir ahir la secretària general, Marta Rovira, en el Consell Nacional del partit.
 
"Puigdemont ha de manar"
 
Tot i aquest marge per rebaixar la tensió, dirigents d'ambdues forces polítiques han insistit en els seus missatges al llarg del cap de setmana. D'una banda, Artadi afirma en una entrevista a l''Ara' que els partits independentistes no estan "tan allunyats com per acabar en unes eleccions", a més de reiterar que en cap cas consideren que Puigdemont pugui ser un president "simbòlic" i prou. Així mateix, el portaveu parlamentari adjunt, Eduard Pujol, ha reblat en declaracions a Catalunya Ràdio que el candidat de JxCat "ha de fer de president i ha de manar" perquè "així ho van dir les urnes".

Rovira demana un acord global

Per la seva banda, Rovira ha tornat a demanar un acord "sòlid" que inclogui un debat d'investidura "efectiva", la legitimitat de Puigdemont a Brussel·les, un pla de legislatura al Parlament i al Govern i un acord de l'executiu. Durant el Consell Nacional del partit, la número dos dels republicans ha reclamat "unitat" i "fortalesa" a l'independentisme per desbloquejar les negociacions, i ha exigit "rigor" i "lleialtat" a JxCat -sense citar-los directament-, a més de demanar que l'entesa sigui "transparent", i rebutjar acords de "despatx".

Comín demana un govern fort a l’exterior

Així mateix, el conseller destituït Toni Comín ha proposat en una entrevista al 'FAQS' de TV3 que a Sant Jaume hi hagi un Govern "interior" que permeti aixecar el 155, i que tingui un "braç a l'exili", és a dir, a Brussel·les, que permeti "fer República" i complir amb els mandats de l'1-O i del 21-D.

L’ANC demana la investidura de Puigdemont i amenaça amb mobilitzacions

Un altre actor que ha dit la seva aquest cap de setmana és l'ANC. L'entitat ha insistit en investir Puigdemont, després de la reunió del seu Secretariat Nacional, dissabte a Igualada. L'Assemblea, doncs, reclama a les forces polítiques que s'investeixi de nou el president "legítim" de Catalunya i líder de JxCat, de forma "efectiva", i sense estar condicionats als "desacreditats" tribunals espanyols. A més, l'òrgan que dirigeix l'ANC avisa que prepararà mobilitzacions immediates en cas que no hi hagi acord per a la investidura de Puigdemont.
 
Proposició de llei i proposta de resolució
 
JxCat demana que la seva proposició de llei de modificació de la norma 13/20008 de la Presidència de la Generalitat i del Govern -que va registrar divendres- es tramiti per lectura única, que s'admeti a tràmit i es qualifiqui amb caràcter d’urgència. JxCat també reclama que es convoqui una sessió plenària per a votar la proposició. El text vol que s'afegeixi un nou paràgraf en l'article 4.2: "En cas d'absència, malaltia o impediment del candidat o candidata en el moment de presentar el programa de govern i sol·licitar la confiança del Ple del Parlament, aquest podrà autoritzar, per majoria absoluta, la celebració del debat d'investidura sense la presència o sense la intervenció del candidat o candidata".
 
I afegeix que, en aquest cas, la presentació del programa i la sol·licitud de confiança de la cambra es podrà fer "per escrit o per qualsevol altre mitjà previst en el Reglament". "La votació que denegui l'autorització prevista en aquest paràgraf equivaldrà a una votació d'investidura als efectes de l'apartat 6è d'aquest article", conclou.
 
Queda pendent la negociació amb ERC per a una proposta de resolució política que reconegui la legitimitat de Puigdemont i del Govern previ a l'aplicació de l'article 155. L'entesa per aquesta proposta de resolució podria arribar al llarg de la setmana que ve, segons fonts de les negociacions consultades.
 
Reforma del reglament
 
Per altra banda, JxCat va registrar dijous una petició a la Mesa perquè activi la comissió de la reforma del reglament de la cambra. Aquest òrgan parlamentari i la Junta de Portaveus hauran de valorar la petició. La comissió de la reforma del reglament és legislativa, és a dir, formaria part del grup de comissions que només es poden crear un cop s'ha format el Govern, però no està vinculada a l'executiu, tal i com han explicat a l'ACN fonts de JxCat, després d'haver consultats els lletrats del Parlament.
 
La formació independentista sosté que la comissió del reglament no podria quedar vetada pel 155 precisament perquè, tot i tenir rang legislatiu, no està relacionada amb el Govern, de manera que ja es pot activar, en tenir un caràcter "permanent". Al seu torn, el PSC va registrar divendres un escrit a la Mesa perquè faci precisament el contrari, és a dir, no accepti la constitució d'aquesta comissió perquè és legislativa.
 
La Mesa haurà de posicionar-se dimarts -en sessió ordinària- sobre la proposició de modificació de la llei de Presidència i del Govern, i sobre la petició per a activar la comissió de reforma del reglament del Parlament, així com la demanda del PSC de no constituir-la. A priori, la Junta de Portaveus no es reuneix fins el dimarts 20 de febrer.
 
Més declaracions al Suprem, la repressió segueix
 
A la setmana "intensa" de negociacions s'hi sumaran les declaracions -davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena- de diversos dirigents investigats en la causa oberta ampliada contra el Govern i els 'Jordis'. La primera citada és l'expresidenta del grup parlamentari de la CUP Mireia Boya, que ho farà dimecres 14 de febrer. L'altre dilluns, dia 19, serà el torn de la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i de la pròpia Rovira.
 
L'endemà, dimarts 20, ho faran l'expresident de la Generalitat i del PDeCAT, Artur Mas, i la també expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras. Finalment, el dia 21 serà el torn d'Anna Gabriel, després que Llarena acceptés la petició de la defensa de l'exdiputada de la CUP, que tenia la citació fixada inicialment per al dia 14, com Boya.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
mario fletxa barna
12 de febrer de 2018, 11.11 h

No ens confunguem, és un diàleg no un negoci, CAPITI?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
12 de febrer de 2018, 10.47 h

ALERTA MARTA ROVIRA, NO XERRIS NOMÉS ENLLÇANT FRASES QUE SON TÒPICS. CAL QUE ES PARLI PLANER I CLAR I NO REFUGIAR-SE AMB TÒPICS QUE COM MOLT BÉ SAPS, NOMÉS ÉS PER AMAGAR EL CAP A SOTA L'ALA, O PERQUÈ NO SE SAP QUÈ DIR.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
12 de febrer de 2018, 10.44 h

SORT TENIM DE PUIGDEMONT, QUE NO AFLUIXA I VEU CLAR EL CAMÍ A SEGUIR PER ACONSEGUIR LA INDEPENDÈNCIA, DONCS ERC JA S'HAURIA SOTMÉS A RAJOY.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
11 de febrer de 2018, 21.39 h

#1

El fill de la estanquera.......,ja brama.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
11 de febrer de 2018, 20.00 h

#1




ESTANQUERA !!!




HO HO HO GO HO HO HO HO HO HO HO HO












Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
11 de febrer de 2018, 19.58 h

#1





O ES DE "CAÑAS Y BARRO ?




HO HO HO HO HO HL HO HO HO HO HO HO HO HO HO HO











Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
11 de febrer de 2018, 19.56 h

#1




CON EL CARETO DE ESTANQUERA, SE TE VE, EL PLUMERO, CULO DE SANDIA








Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
11 de febrer de 2018, 19.07 h

Puchi llama aa Junqueras

Jua jua


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.