directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 03:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'1 d'octubre comença a omplir la nomenclatura de Catalunya

Ahir Girona oficilitzava el canvi de nom a la plaça Espanya

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

Gerard Sesé @gerardsese | Girona ja té plaça de l'U d'Octubre del 2017 i ha esborrat la Constitució de nomenclàtor de la ciutat. El ple municipal ha aprovat fer efectiu el canvi i rebatejar l'espai del Mercadal per majoria absoluta, amb els vots a favor de l'equip de govern, ERC i la CUP. Però hi ha altres poblacions que, o ja han aprovat el canvi oficialment, es preparen per a fer-ho o ja hi ha alguna iniciativa ciutadana per aconseguir-ho. 
plaça, 1 octubre
Pla mig d'esquena d'un veí enfilat a l'escala que neteja el nou cartell de la plaça '1 d'octubre' que acaba de recol·locar a la façana del CAP de Cappont aquest dissabte 2 de desembre del 2017
© ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Girona, un fet
 
L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha convocat la reunió d'urgència i ha portat la proposta al ple. A favor hi havia CiU, ERC i la CUP i en contra el PPC, Cs i el PSC. Abans de la votació, Madrenas ha pres la paraula per subratllar que "la Constitució no és democràcia i ha perdut tota legitimitat", perquè en el seu nom hi ha "exiliats, represaliats i s'ha aplicat el 155". Unes 600 persones han seguit el ple des de la plaça del Vi. Sobretot partidaris, però també opositors a la mesura.
 
Mont-Roig del Camp, per condemnar la repressió
 
El ple de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp (Baix Camp) va aprovar pocs dies després del referèndum modificar el nom del camí de les Arenes pel de carrer de l'1 d'Octubre, en el seu tram urbà. El canvi de topònim, aprovat per la majoria del plenari, s'ha justificat com un acte "per condemnar la repressió policial viscuda" durant la jornada del referèndum d'autodeterminació a la vila.
 
Jorba, uns dels primers
 
Jorba va ser un dels primers municipis de Catalunya a tenir un carrer dedicat a l'1 d'octubre. El ple municipal ho va aprovar el 26 d'octubre del 2017 per unanimitat amb els 5 regidors d'ERC i un regidor del PDeCAT, batejar com Carrer 1 d'octubre el vial que separa la benzinera i el supermercat i restaurant del Bon Àrea. L'alcalde del municipi, David Sánchez, va explicar que es farà alguna intervenció per posar el nom del carrer "que vol recordar no només el referèndum, sinó també l'actitud que va tenir la gent, de coratge, valentia i ganes d'expressar-se democràticament".
 
El Vendrell, un carrer
 
El carrer General Prim serà rebatejat com a carrer del Primer d'Octubre. Així ho va decidir l'Ajuntament del Vendrell al ple ordinari de l'octubre passat i es va donar un marge de 3 mesos per implementar-ho. Era una proposta de Som Poble, que va exposar Ruben Suan i es va aprovar amb els suports d'ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit Josep Marrasé. Els grups municipals del PP, Sí Es Pot i el PSC es van abstenir mentre que van votar en contra PxC i Ciutadans.
 
Acte solemne a Tortosa
 
L'Ajuntament de Tortosa va inaugurar a finals de gener el canvi de nom de la plaça Joaquim Bau pel de plaça 1 d'Octubre, una decisió presa sense vots en contra al ple del passat octubre. Més enllà dels ferits i la repressió policial, la plaça vol recordar la unitat i l'afirmació nacional que va suposar la celebració del referèndum.
 
Sant Julià de Ramis, inauguració amb exigències
 
L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis també va ser dels primers a rebatejar una plaça amb el nom d'1 d'octubre. Va ser en un ple extraordinari on també es va aprovar per unanimitat la condemna a la "brutalitat policial de l'Estat a Catalunya". Es va acordar que la plaça de davant del pavelló passi a anomenar-se 'Plaça de l'1 d'Octubre'.
 
Vilanova, també
 
El ple de l'Ajuntament vilanoví va aprovar a finals del novembre passat una moció per posar el nom d'1 d'octubre la plaça de les Casernes o una plaça equivalent pel que fa a importància i situació. A més, es va demanar que aquest canvi es fes sense dilacions i en el menor temps possible. La proposta va ser aprovada amb els vots a favor del govern (CiU-PSC), la CUP, ERC, Som VNG i els no adscrits David Montes i Ariadna Llorens. Van rebutjar-la, C'S, el PP i Carmen Reina. La moció era iniciativa del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Vilanova i la Geltrú
 
Palau d'Anglesola va més enllà
 
L'Ajuntament del Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) va aprovar en el seu últim ple de l'any 2017, el 27 de desembre, canviar el nom de la plaça d'Espanya pel de plaça 1 d'Octubre i el de l'avinguda del Poal pel d'avinguda de la Pau, a més de posar nom a dues places que encara no en tenien: una es dirà plaça d'Independència i l'altra plaça de la República.
 
Puigcerdà, en camí
 
Un veí de Puigcerdà ha engegat una actuació per a canviar de nom del carrer Espanya, un dels més importants del centre històric, ja que és a la pràctica el segon carrer major per a 1 d'Octubre. Francesc Mayor ha dut a terme una recollida de signatures de suport a una demanda a l'Ajuntament que en tan sols dues hores va superar les 900 adhesions.
 
Olot, ho estudien
 
A l'avinguda dels Reis Catòlics hi viuen més de 150 veïns i hi ha desenes de comerços instal·lats en els 650 metres que té la via podria passar-se a dir-se carrer 1 d'Octubre. En ser un carrer tan concorregut, l'ajuntament vol estudiar la proposta feta des d'Esquerra Republicana i tenir en compte totes les variants. "Necessitem pensar-ho una mica, no pel valor de l'1 d'octubre, sinó perquè quan canvies el nom a un carrer, s'afecta la vida de molts ciutadans", explica l'alcalde d'Olot, Mia Corominas.
 
Berga ho demana
 
El carrer de la caserna de la Guàrdia Civil de Berga podria passar a dir-se carrer 1 d'Octubre. Aquesta és la proposta que el grup municipal d'Esquerra Republicana (ERC) i les Joventuts d'Esquerra al Berguedà (JERC) portaran al ple del mes de febrer a l'Ajuntament de Berga.
 
Sant Cugat ho intenta
 
L'Assemblea Nacional Catalana ha engegat una recollida de signatures per canviar el nom de la plaça del Rei de Sant Cugat per plaça de l'1 d'octubre. Les signatures es poden deixar al local de l'ANC a Sant Cugat el dimarts, dimecres i dijous entre les 18 i les 20 hores. L'espai es troba al carrer de Cristòfor Colom, 24.
 
Els veïns es mobilitzen a Lleida
 
Una setantena de veïns del barri de Cappont de Lleida van rebatejar de manera simbòlica el novembre passat la plaça de davant el CAP com a plaça 1 d'octubre. L'acte va ser organitzat pel CDR i l'associació de veïns i volia pressionar l'alcalde Àngel Ros per a la seva posició davant del referèndum.
 
Altres intents
 
S'han fet accions a Sabadell, Terrassa i, fins i tot, algú va rebatejar al Google Maps la plaça Espanya de Barcelona com la plaça 1 d'Octubre.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
28 de maig de 2018, 23.51 h

Adjunto una actualització dels carrers de l'1 d'octubre http://bit.ly/2xllBgf


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
mario fletxa barna
13 de febrer de 2018, 10.00 h

Aprovo la proposta. Quan serà a Barcelona a la Plça d'españa?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
13 de febrer de 2018, 09.16 h

Escriuré a l'Ajuntament del meu poble per demanar que rebategin la Plaça Major.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ara(gones)ya E // TABARNIA IS NOTHING , CATALONIA WILL BE AN EUROPEAN STATE AND ALBERT BOADELLA IS CRAZY fletxa QUERIDOS NAZIS, PONGO REPUBLICA ESPAÑOLA EN EL GPS Y ME SALE LA CARCEL DE ESTREMERA. NO DEJO DE TOMAR LA DOSIS DIARIA DE VALIUM Y FORTASEC. EL DIA QUE RAJOY DICE TONTERIAS EN RUEDA DE PRENSA, DOSIS DOBLE.
13 de febrer de 2018, 09.04 h



¡ AHORA SI! AHORA DESPUÉS DE TANTO RATO PROBANDO SIN ÉXITO, ME ACABO DE TIRAR UN CUESCO QUE HA DADO LAS CINCO PRIMERAS NOTAS DEL CARA AL SOL, CONCRETAMENTE LAS EQUIVALENTES A "CARA AL SOL CON LA"

ALGO DESACOMPASADAS, ES CIERTO, PERO YA IRÉ MEJORANDO. DE MOMENTO ME HAN LLENADO DE OPTIMISMO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ara(gones)aya E // TABARNIA IS NOTHING , CATALONIA WILL BE AN EUROPEAN STATE AND ALBERT BOADELLA IS CRAZY fletxa QUERIDOS NAZIS, PONGO REPUBLICA ESPAÑOLA EN EL GPS Y ME SALE LA CARCEL DE ESTREMERA. NO DEJO DE TOMAR LA DOSIS DIARIA DE VALIUM Y FORTASEC. EL DIA QUE RAJOY DICE TONTERIAS EN RUEDA DE PRENSA, DOSIS DOBLE.
13 de febrer de 2018, 08.35 h


Yo recordaré tembién toda la vida el 1 de octubre por ser la fecha del dia especialísimo para mi, porque se me acabaron de desinchar las ALMORRANAS.

Claro que como dice el dicho, poco dura la felicidad en casa del pobre, y el 3 de octubre, después de comerme unos choricitos de Cantimpalo que "me regalaron" en el supermerdado, se me volvieron a hinchar como pelotitas de ping-pong-ping-pong-ping , y el dia 5 ya me volvian a sangrar.

NO ENTIENDO QUE HE HECHO YO PARA QUE DIOS ME CASTIGUE DE... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
13 de febrer de 2018, 07.09 h


L'estat espanyol passarà a la història com l'últim reducte del feixisme europeu, i Catalunya passarà a la història com un exemple admirable de bon saber fer democràtic.

El primer dia d'octubre del 2017, la data en què un poble democràtic va ser agredit per uns menyspreables feixistes covards.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
fideli fletxa rdnes
13 de febrer de 2018, 06.44 h

Per vergonya del Reino de España i el seu rei...Au, us ho heu guanyat a pols, vull dir a porra... A gaudir-ho, Ñ, autòcrata, feixista....


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.