directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 10:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'exconseller de Tarradellas creu que l'error del sobiranisme ha estat ''no tenir en compte els costos''

Publica les seves memòries, on es mostra crític amb els líders independentistes

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

"El principal [error] ha estat no haver tingut en compte els costos". Són paraules de Josep Maria Bricall, col·laborador del president Josep Tarradellas des que va tornar a Catalunya, i que va ser secretari general de la Presidència i conseller de Governació durant el seu mandat (1977-80). Amb motiu de la publicació de les seves memòries -"Una certa distància. Assaig de memòries"- ha estat entrevistat per 'Nació Digital', on s'ha mostrat crític amb la deriva que ha agafat el procés independentista. 

 
Josep Maria Bricall, en una imatge d'arxiu
Josep Maria Bricall, en una imatge d'arxiu

Comparteix
   


Etiquetes
Segons Bricall s'ha ignorat la força de l'Estat; però no només pel que fa als "aspectes coactius" sinó a les "relacions econòmiques amb la resta de la península". "No podem creure que ens podem sortir sense conseqüències. Després, tots aquests anys s'han aconseguit coses sobre la llengua i l'ensenyament que poden estar en risc. No podem fer les coses com si, per tenir raó, ens l'haguessin de donar", ha dit. 

En aquest sentit, l'economista ha apuntat que "fa molts anys que els catalans hem oblidat qui són els espanyols" i creu que "han actuat suaument perquè formen part de la Unió Europea, si no ja tindríem aquí l'exèrcit". Bricall ha destacat la importància d'Europa per a Catalunya pel fet que atorga a Barcelona "una rellevància que està més enllà de Catalunya i d'Espanya". 
 
"Des del moment que Barcelona deixi de ser el que ha estat històricament, crec que el catalanisme històric, el nacionalisme català perdrà una part de la seva rellevància. S'han pres unes decisions per mi equivocades", ha criticat per lamentar el canvi de seus d'algunes empreses de Catalunya a la resta de l'Estat espanyol. Amb tot, ha reconegut que "Catalunya és viable econòmicament" però ha instat a mirar amb lupa "el procés a través del qual es produeix" la independència. "Mariano Rajoy és qui va fer vessar el vas. I un cop té el problema creat, no ha estat capaç de resoldre'l. A no ser que vulgui dur l'aigua al seu molí. Que és diluir el pes de Barcelona a la península. Espanya té dues capitals i després d'aquests anys només en tindrà una", ha explicat. 

Sobre els propers passos, ha apuntat que "l'única sortida que veig és que tothom rebaixi plantejaments". "Pot canviar. A diferència del que diu molta gent, no és el mateix que mani el PP que els socialistes", ha respost a la pregunta sobre si és possible que l'Estat espanyol es mostri disposat a cedir i negociar. Preguntat sobre com valora el fenomen de Ciutadans s'ha mostrat preocupat que "perilli tot el que s'ha aconseguit en el tema de la llengua i que ells qüestionen". "Soc crític amb el procés però em preocupa tot aquest moviment antiprocés", ha conclòs. 
 

 

 
 

 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
20 de febrer de 2018, 11.02 h


Senyor Bricall, aquí a aquest diari tots tenim molt clar que el principal error va ser no preparar el terreny explicant al món que espanya és un estat feixista, governat per un partit franquista, amb una monarquia imposada per Franco y una constitució imposada per l'exèrcit franquista. Si vostè ho ignora, sisplau, RECICLI'S, POSI'S AL DIA.

Si Europa i el món haguessin tingut ben present això que li dic, sens dubte ens haurien ajudat i ja seríem independents.

De qui és la culpa? a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Andreu fletxa BCN
20 de febrer de 2018, 03.10 h

No en va, va ser conseller de Tarradellas, si no penses com pensa no ho hagués estat- Per tant la seva opinió queda molt lluny de la realitat actual. No s'hi arriba mai enlloc si es comencen a tenir en compte totes les variants possibles, això et paralitza.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
JOSEPH fletxa VIC
19 de febrer de 2018, 22.14 h

Ja ha sortit el tabarnacle que es pensa ser mes llest que la resta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
19 de febrer de 2018, 21.18 h





D'on ha sortit aquest bufampolles ?
Tarradellas primer va anar a madrit a demanar permis.



Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.