
Salmond reitera que primer cal guanyar les eleccions escoceses i només després vindrà el referèndum
Després d'haver incomplert la promesa electoral de preguntar la independència el 2010
'No em rendeixo', ha assegurat aquest diumenge des de Perth Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia i líder del Partit Nacional Escocès. Durant el seu discurs al congrés de l'SNP, Salmond ha defensat els seus plans per aconseguir una Escòcia independent, i s'ha compromès a guanyar les properes eleccions, previstes pel 2011. 'Sóc el primer ministre d'Escòcia, i pretenc continuar sent-ho', ha defensat Salmond. El líder de l'SNP considera que només si el seu partit aconsegueix una majoria als propers comicis, Escòcia podrà celebrar un referèndum per a la independència. Cal recordar que en l'anterior campanya electoral Salmond va prometre celebrar una consulta aquest 2010, però l'SNP s'ha hagut de fer enrere perquè no ha aconseguit el suport dels partits unionistes.
Tot i que ha hagut d'incomplir una promesa electoral i abandonar els plans per celebrar un referèndum per a la independència el 2010, Alex Salmond ha assegurat davant de la militància de l'SNP que no es rendeix, i que continuarà treballant per a la creació d'un estat escocès independent.L'SNP ha decidit no portar al parlament una llei pel referèndum que els unionistes haguessin tombat a la primera votació, i se centra ara en aconseguir una majoria a les properes eleccions que li permeti organitzar la consulta.
El primer ministre escocès ha reconegut durant el seu discurs que els comicis seran una 'gran lluita', però ha assegurat que l'SNP està més ben preparat que el seu gran rival electoral a Escòcia, el partit laborista. De fet, Salmond ha bromejat que 'només un 9% dels escocesos' sap qui és el líder del partit laborista escocès, Iaian Gray.
El primer ministre ha assegurat que els comicis del mes de maig a Escòcia són una 'elecció simple'. 'O bé Escòcia continua dins de la camisa de força de Westminster, amb un creixement baix, retallades al sector públic i un futur sense progrés, o bé assumim responsabilitats i construir la societat millor que tots volem', ha assegurat Salmond.
Amb tot, és probable que el partit laborista posi totes les seves energies en recuperar el poder a Edimburg, on havia governat des del 1999, quan es va crear el parlament escocès. De fet, Escòcia ha estat sempre un enclau laborista, i en les darreres eleccions, es va convertir en l'única regió del Regne Unit on els laboristes van guanyar còmodament, amb un 42% dels vots. El nou líder laborista, Ed Miliband, ja ha mostrat la seva 'comprensió' per la realitat escocesa, i s'espera que tingui un rol destacat en la campanya electoral de la propera primavera.
Arguments econòmics
Durant el seu discurs a Perth, el líder de l'SNP, Alex Salmond, també ha criticat els plans de retallades pressupostàries del govern de conservadors i liberal demòcrates a Londres, i ha indicat que 'només' el seu govern pot 'protegir' Escòcia de l'abast de la reducció de la despesa. 'No seré l'administrador d'unes retallades dirigides des de Westminster ni formaré part d'un parlament que actuï com el simple missatger d'unes decisions preses en un altre lloc', ha defensat.
'Les retallades seran dolentes. El dolor serà molt gran. Però lluitaré perquè sé que hem d'actuar', ha assegurat Salmond. El primer ministre s'ha compromès a mantenir el pressupost en sanitat, i ha indicat que podria reduir el nombre de cossos policials a Escòcia si cal reduir més la despesa.
Salmond ha indicat que el compromís independentista és 'la gran diferència' entre el seu partit i la resta de formacions escoceses. 'Tenim un objectiu i tenim el què cal per aconseguir-lo', ha assegurat. El primer ministre escocès, que necessita convèncer els ciutadans dels beneficis d'una independència que molts veuen problemàtica arran de la crisi econòmica, ha defensat que un estat propi serà més positiu per Escòcia.
Durant la conferència, l'SNP s'ha compromès a mantenir intacte la 'council tax', un dels impostos locals que més afecten directament a les famílies. En un intent d'aconseguir l'atenció dels ciutadans en un moment de profunda por per l'abast de les retallades pressupostàries promogudes per Londres, l'SNP aposta per l'argument econòmic per intentar augmentar el suport per la causa independentista. Amb tot, la forta pressió de la resta dels partits, i el fet que l'estat britànic hagués de rescatar els bancs escocesos al principi de la crisi, fan d'aquesta estratègia un repte difícil.