directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 13:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Montilla torna a insistir en la necessitat de refer els ponts 'dinamitats' amb l'Estat espanyol

Des de Madrid en l'acte de lliurament del Premi Blanquerna al periodista Iñaki Gabilondo

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, ha reivindicat aquest dilluns des de Madrid la necessitat de refer els ponts 'dinamitats' entre Catalunya i l'Estat espanyol i superar 'una etapa negativa alimentada per massa recels i fins i tot per l'animadversió d'alguns'. Ha fet aquestes manifestacions a l'acte de lliurament del Premi Blanquerna al periodista Iñaki Gabilondo, a qui ha agraït la seva tasca com a 'constructor crític' del diàleg. En el seu parlament, el periodista ha recordat que l'Estat espanyol és un país plural i complex que mai estarà unit 'com la família Trap', i ha reivindicat el 'respecte' en les relacions sigui quin sigui el camí que pren Catalunya en el futur.
josé montilla, iñaki gabilondo
Comparteix
   


Etiquetes
Gabilondo ha rebut el premi per la seva trajectòria professional i 'per reflectir de forma oberta la realitat plural espanyola, pel seu compromís sòlid i profund en la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania; pel reconeixement de la importància del paper de Catalunya a la política espanyola; pel seu reconeixement a l'aportació del catalanisme a la transició de la dictadura a la democràcia i a la construcció de l'estat de les autonomies, i en definitiva per la seva defensa de la pluralitat lingüística, cultural i política, social i espanyola'.

A l'acte hi ha assistit el ministre d'Educació i germà d'Iñaki, Ángel Gabilondo, el conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, a més de representants polítics i institucionals.

Al seu discurs el president de la Generalitat ha reivindicat la necessitat de superar 'una etapa negativa alimentada per massa recels, fins i tot amb declarada animadversió per part d'alguns, i la urgència per reconstruir ponts de diàleg que ma s'haurien d'haver dinamitat'.

Segons Montilla, cal recuperar un major grau de compromís cívic amb els valors del reconeixement, la convivència, la democràcia i les llibertats, quatre pilars de l'Estat que haurien de ser defensats en primera línia pels polítics. Segons el president de la Generalitat, aquests ponts es poden edificar sobre les bases del diàleg acadèmic i científic i el 'sentiment de simpatia' per Catalunya a l'Estat, però per fer-ho de forma intensa cal anar més enllà i comptar també amb el suport dels agents socials, els creadors d'opinió i els mitjans de comunicació.

En aquest marc, ha recordat que Gabilondo ha estat un 'constructor crític del diàleg' des de la seva tasca com a professional, i sempre s'ha esforçat per remarcar la pluralitat de l'Estat. 'Això és el que avui des de Catalunya hem volgut reconèixer i distingir', ha conclòs

Gabilondo: 'No som ni serem mai la família Trap'

Al seu parlament, el periodista ha assegurat que el premi és 'un gran honor' per a ell, i ha explicat que el va impressionar que li donessin la distinció pel 'respecte' amb què sempre ha tractat a Catalunya, fet que -ha recordat- implica que des de Catalunya es 'troba a faltar' aquest respecte.

Segons Gabilondo, en els últims anys hi ha hagut 'moltes exageracions, algunes tremendes i brutals que han pogut fer molt de mal fins al punt que es considera digne de ser destacat el que hauria de ser exigible'.

En aquest sentit, ha assegurat que ell 'estima' Catalunya, però també que observa que a la resta de l'Estat 'no hi ha gaire gent' que senti el mateix. 'Alguns hem aprés a veure amb naturalitat la complexitat de l'estructura d'aquest estat i hem vist com es produeixen friccions que no només no remeten, sinó que van creixent'.

El periodista ha assegurat que els pròxims anys seran decisius per la tensió entre els moviments centralista i identitari, i ha demanat que en comptes de buscar l'enfrontament les parts se centrin en el racionalisme, el civisme i el respecte mutu. 'No som ni serem mai la família Trap', sinó que aquesta serà una relació fraterna i complexa, delicada i difícil que evolucionarà per on hagi d'evolucionar i per on la llibertat dels homes i dels pobles faci que evolucionin les coses'.

Per això, Gabilondo s'ha mostrat esperançat que un cop passi la campanya electoral el debat 'torni a la racionalitat'.'Som molts els que voldríem que Catalunya fos feliç, els que voldríem que Catalunya es trobés còmode, a alguns ens agradaria que es trobés còmode a Espanya, però en tot cas, sigui el que el món i el futur decideixi, volem que tot es desenvolupi d'acord a les regles de la civilitat i la racionalitat'.







COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Santi Vidal fletxa Barcelona
19 d'octubre de 2010, 11.58 h

30 anys refent ponts potser ja és massa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Jordi fletxa Barcelona
19 d'octubre de 2010, 11.35 h

Això està molt bé..... primer dinamites els ponts, i després dius que s'han de refer... és una bona tàctica


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ricard fletxa Barcelona
18 d'octubre de 2010, 23.03 h

Tal com porten la campanya, sembla clar que els socialistes ja han triat els seus operaris per ajudar-los a reconstruir els ponts: la paleta Camacho i el manobre Rivera, gent acreditadíssima a bastir ponts entre cultures i llengües.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4 Sílvia Martínez
18 d'octubre de 2010, 22.40 h

Eufemismes perillosos, com ara: 'una etapa negativa alimentada per massa recels, fins i tot amb declarada animadversió per part d'alguns. I uns quants que veiem avui a la notícia.

No, ja està bé, ja n'hi ha hagut prou de dir mentides, Montilla. I que no hi havia ponts, ja en fa de temps d'això, posi's al dia, que de tant mentir ja no deu ni percebre-hi bé.
Si és que no ho veu, tenim problema d'estar a mans d'un president que viu a un altre món (vagi a manar al seu món, doncs), i si é... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
18 d'octubre de 2010, 21.37 h

No diuen que és un super-home? Doncs que faci els ponts ell, no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
carles fletxa Barcelona
18 d'octubre de 2010, 18.03 h

És alucinant l'Espanyolització del PSC, espero que això els i passi factura negativament


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
18 d'octubre de 2010, 17.59 h

Montilla, qui trenca els ponts entre Catalunya i Espanya? ¿Et sona una cosa que es diu Tribunal Constitucional i uns partits que es diuen PP i PSOE?

Montilla, un dels motius pels quals tinc ganes que hi hagi eleccions, és que tu deixis de ser el president del meu país.

Estic fins als collons del "cuento de la España plural". Fets i paraules.
Va home, si mai ens han volgut com a catalans que som, doncs a la merda! Adéu Espanya i llavors foteu el que voleu amb l'estat que us quedi. Però ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.