Mas reconeix que el concert econòmic només reduiria l'espoli fiscal un 40%
El líder de CiU assegura a l'Àgora que tot i les dificultats, si és president tindrà 'l'obligació' d'intentar-ho
El concert fiscal que proposa CiU per la propera legislatura no solucionaria l'espoli fiscal, que enguany s'ha xifrat en 18.000 milions d'euros d'impostos catalans que Madrid no retorna al Principat. Així ho ha reconegut Artur Mas, que ha avançat a l'Àgora que d'aconseguir el règim fiscal que proposa CiU, Catalunya recuperaria només entre el 40% i el 50% dels diners que actualment es queda l'Estat. Mas també ha reconegut que el camí per aconseguir aquestes modificacions legislatives estatals és difícil, però ha confiat en plantejar aquest tema 'quan comenci la nova legislatura espanyola, que és quan pots tenir tota la força per negociar aquests temes'. En aquest sentit, s'ha mostrat esperançat de trobar a Madrid un Govern dialogant com el PP d'Aznar, que 'del Pujol enano habla castellano en pocs dies va passar a l'Aznar parlant català en la intimitat'.
Pel que fa al suposat independentisme del seu partit, Artur Mas ha continuat sense parlar clar, i ha assegurat que 'si plantegem l'Estat propi avui en dia tindríem la divisió, i estaríem paralitzats perquè no avançaríem com a nació. Si plantegem el pacte fiscal, com jo anomeno el concert econòmic, tenim un 70% de la població catalana que diu que juguem-hi'.Mas ha reconegut que el procés per modificar la LOFCA i introduir-hi el concert només podria dur-se a terme amb els vots a favor de PP o PSOE, però ha confiat ser prou decisius a Madrid el 2012 per aconseguir-ho. Amb aquest 'pacte fiscal català', la Generalitat aconseguiria 'administrar nosaltres els nostres propis recursos' i disposar de més diners pels catalans. 'Renunciant a la solidaritat? No', ha assegurat Mas, qui ha xifrat la reducció de l'espoli fiscal català entre el 40% i el 50%, de manera que Madrid continuaria quedant-se prop de 9.000 milions l'any dels diners dels catalans.
Un únic debat i en castellà, inacceptable
En referència a la polèmica pel cara a cara entre José Montilla i ell, Artur Mas ha assegurat que el debat serà en català i per TV3 com a mínim, i ha assegurat que en unes eleccions al Parlament de Catalunya, 'només un cara a cara i en castellà seria inacceptable'. A més ha defugit la polèmica sobre la poca representació d'un debat presidencialista d'aquestes característiques, en assegurar que 'en aquesta mateixa casa [TV3] hi haurà un debat entre els sis, i jo mateix sóc el qui menys interès té en fer aquest debat, perquè serà un cinc contra un', ha pronosticat el candidat de CiU.
60 diputats per 'aixecar el país'
Pel que fa als resultats de les eleccions del 28 de novembre, Artur Mas s'ha mostrat convençut que podrà governar si aconsegueix 55 o 56 diputats, però ha explicat que 'per governar bé en necessitem 60'. Només així podran aconseguir 'el Govern fort que fa falta per aixecar el país'.
El principal problema de Mas, l'ambigüitat independentista
En el marc de l'entrevista a TV3, els responsables de l'Àgora han entrevistat els directors dels principals diaris de Barcelona per conèixer les virtuts i els defectes d'Artur Mas. Entre les virtuts del candidat de CiU s'ha destacat la capacitat per recompondre's després de dues victòries electorals sense aconseguir presidir la Generalitat, i entre els defectes del candidat de CiU s'ha destacat majoritàriament l'ambigüitat de Mas amb l'independentisme.
Àlex Salmon, des de El Mundo, ha definit el principal defecte de Mas com 'no haver definit encara si és independentista o no, o si és nacionalista', mentre que des de l'AVUI el director Xevi Xirgu assegurat: 'Artur Mas no és clar amb el tema de la independència, i això em fa pensar en quatre anys més de peix al cove'.