directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La mesa del Congrés ajorna la suspensió de la ILP Televisió sense fronteres fins que conegui els arguments de La Moncloa

El Govern espanyol vetarà la ILP perquè 'faria augmentar els crèdits pressupostaris' · Des d'ACPV es mostren sorpresos i ja preparen una resposta

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Mesa del Congrés dels Diputats, l'òrgan que s'ha de pronunciar sobre la tramitació o no de la ILP Televisió sense fronteres, no ha acceptat de moment el vet del Govern espanyol contra la llei, que aquest dilluns s'oposava a la ILP perquè 'tindria com a conseqüència un augment dels crèdits pressupostaris'. D'aquesta manera, la Mesa ha endarrerit l'acceptació del veto de La Moncloa perquè primer vol rebre informació addicional sobre els motius pels quals s'oposen a que es discuteixi a Les Corts. Davant la voluntat de l'executiu espanyol de fulminar les 650.000 signatures sense que es discuteixin al Congrés, des d'ACPV s'han mostrat sorpresos i ja estudien possibles respostes a la liquidació exprés de la ILP.
congrés diputats
Comparteix
   


Etiquetes
El Congrés ajorna la decisió

La negativa del govern espanyol a la tramitació de la ILP s'havia de veure aquest dimarts a la Mesa però finalment els representants de les formacions han decidit reclamar informació complementària a l'executiu espanyol perquè argumenti quins són els motius de pes que impedeixen que les Corts debatin sobre una iniciativa signada per 650.000 persones. D'acceptar l'informe de La Moncloa, la Mesa suspendria la tramitació de la Llei en exercir el Govern el seu dret a vet.

Fonts de La Moncloa apuntaven aquest dimarts que l'aplicació del que reclama la ILP tindria un 'cost inassumible' i suposaria restar banda ampla a la televisió per a mòbils. Segons aquestes fonts la mesura obligaria a la creació d'un nou múltiplex, perquè la ILP, afirmen, pretenia utilitzar un espai de banda ampla que l'executiu preveu destinar a la televisió per a mòbils, l'anomenat dividend digital.

ACPV, sorpresos

Des d'Acció Cultural del País Valencià es mostren sorpresos per la manera com el govern espanyol ha rebutjat el tràmit de la ILP Televisió Sense Fronteres. El coordinador de l'entitat, Toni Gisbert, ha manifestat en una primera valoració que ACPV preveia algun tipus d'obstacle polític però no problemes del tipus tècnic ni legal. Gisbert no ha volgut valorar de manera definitiva la decisió del govern espanyol fins que conegui tots els detalls i ha avançat que els serveis jurídics d'ACPV estudien una possible resposta al rebuig del tràmit de la ILP.

L'entitat va presentar el passat mes de juny al Congrés unes 650.000 signatures, xifra que superava amb escreix el mig milió necessari per impulsar el tràmit de la ILP Televisió Sense Fronteres. La iniciativa proposava l'intercanvi de ràdios i televisions en les llengües catalana, basca i gallega entre els territoris dels seus respectius àmbits lingüístics, fet que havia de garantir la recepció de TV3 al País Valencià.

La ILP demana desenvolupar la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries que a l'article 12.2 estableix que els governs signants han de garantir la recepció de ràdios i televisions en els territoris que comparteixen alguna d'aquestes llengües europees, encara que siguin administracions distintes. A això cal afegir com a base jurídica les normatives europees que fan referència a la unitat del mercat cultural.

A partir d'aquesta base, es proposa una llei completa, amb preàmbul i articulat, el contingut del qual és simplement l'aplicació de la Carta en allò referent a garantir l'intercanvi de ràdios i televisions en les llengües catalana, basca i gallega entre els territoris dels seus respectius àmbits lingüístics.

La resposta del Govern espanyol

El govern espanyol va fer públic aquest dilluns el rebuig a la ILP perquè la seva aprovació 'tindria com a conseqüència un augment dels crèdits pressupostaris'. El ministeri espanyol de la Presidència argumentava el seu rebuig en virtut de l'article 134.6 de la constitució, que estableix que 'tota proposició o esmena que suposi l'augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris requerirà la conformitat del govern per a la seva tramitació'.

Segons apunta el ministeri de la Presidència, la ILP Televisió Sense Fronteres pretén ampliar la xarxa de difusió de titularitat i gestió estatal per donar cobertura i garantir aquestes emissions sense que les comunitats autònomes hagin de fer ús d'aquestes capacitats que ja estan a la seva disposició.

Això requeriria la planificació de nous múltiplexs digitals a la banda que quedés disponible atesa l'ocupació de la banda de freqüències utilitzada per a la difusió terrestre. En aquest sentit, seria l'Estat qui hauria de finançar els costos dels nous múltiplexs per a les comunitats autònomes afectades, cosa que suposaria un cost anual d'aproximadament 15 milions d'euros.

Així, segons el govern espanyol, s'haurien de dedicar una gran quantitat de recursos per intentar replanificar tots els múltiplexs digitals actuals amb un gran cost econòmic per a l'administració. Un cos que segons assenyala oscil·laria entre els 600 i els 800 milions d'euros destinats a compensar els costos dels operadors de televisió i usuaris, així com el moviment de canals per alliberar el dividend digital.

Per altra banda, la introducció d'un nou múltiplex digital provocaria la necessitat de revisar tota la coordinació internacional i modificar els canals dels nous múltiplexs ja atorgats als operadors. Segons el govern espanyol els costos serien encara més alts si s'adoptessin les mesures necessàries per tal de garantir la radiodifusió de TV3 a territoris de fora de l'estat espanyol, com ara Andorra o l'Alguer.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2 Vicent Company
Vicent Company fletxa [object Object]
20 d'octubre de 2010, 02.25 h

ESTAT DE DRET ? No és presentable que una ILP que reuneix tots els requisits legals establerts no li se done tramit en un parlament democràtic ???? El PSOE torna a traïr al poble valencià, mentre s'enfonsa electoralment convertint el nostre país en una republica guananera en mans del PP amb la conscupisència del PSOE, CIU i PNV ...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
19 d'octubre de 2010, 23.21 h

Si ja no en tenen diners ni per això, que faran quan els bancs tornin a necessitar els mils de milions de diner públic per salvar-se?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.