directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 21:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

El Tribunal Europeu de Justícia dictamina que el cànon digital espanyol és il·legal

La cort de Luxemburg dóna la raó a l'empresa de Barcelona Padawan en el seu litigi contra la SGAE

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El cànon digital que s'aplica a l'estat espanyol és incompatible amb la llei comunitària perquè s'aplica 'indiscriminadament' a tots els aparells i materials de reproducció digital. L'impost, que es recapta en favor d'artistes i productors, només s'hauria d'aplicar als suports que es destinaran a còpies privades, però no als adquirits 'per empreses i professionals per a fins distints a la còpia privada'. Així ho ha dictaminat aquest dijous el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, en la sentència final del litigi entre la SGAE i l'empresa catalana Padawan, que comercialitza dispositius d'emmagatzematge electrònic.
cd, disc compacte, cànon digital
Comparteix
   


Etiquetes
El Tribunal de Luxemburg creu que el cànon digital espanyol és abusiu perquè només es pot aplicar a les persones físiques però no a les jurídiques, és a dir, que els ciutadans l'hauran de seguir pagant però les empreses i administracions públiques en quedaran exemptes.

La sentència de la cort europea, però, no considera necessari haver de 'verificar' si les persones físiques que compren suports digitals per fins privats ho fan 'efectivament' per copiar continguts que estiguin protegits pels drets d'autor. Es pressuposa, considera, que les persones 'exploten plenament les funcions de què estan dotats els equips', de manera que la 'mera capacitat dels aparells de realitzar còpies basta per justificar l'aplicació del cànon per còpia privada, sempre que s'hagin posat a disposició de persones físiques en condició d'usuaris privats'.

El Tribunal de Justícia de la UE passa ara la pilota a l'Audiència de Barcelona, que va ser qui hi va recórrer, posant en dubte que l'impost espanyol respectés la normativa europea. Serà, doncs, la cort catalana qui, a la vista de la resposta obtinguda, haurà d'apreciar si el sistema espanyol del cànon per còpia privada 'és compatible amb la Directiva'.

La directiva europea sobre drets d'autor preveu que el dret de reproduir material sonor, visual i audiovisual correspon als autors, intèrprets i productors. Amb tot, la norma preveu que cada estat membre permeti la realització de còpies privades, només si els titulars dels drets en reben una 'compensació equitativa' per l'ús de les seves obres protegides. L'estat espanyol va decidir permetre la reproducció per a ús privat, sense autorització de l'autor, d'obres ja divulgades però va establir una retribució 'a tant alçat' a favor dels titulars dels drets de propietat intel·lectual. És per això que l'Estat va fixar un impost 'indiscriminat' sobre els equips, aparells i materials de reproducció digital amb un cànon per còpia privada.

Els fabricants, importadors o distribuïdors han d'abonar aquest cànon a les entitats de gestió dels drets de propietat intel·lectual. Per això, la Societat General d'Autors i Editors va reclamar a l'empresa catalana Padawan, que comercialitza dispositius d'emmagatzematge electrònic com CD, DVD i MP3, una compensació de gairebé 17.000 euros corresponent al material comercialitzat per l'empresa entre setembre del 2002 i setembre del 2004. Una xifra que Padawan es negava a pagar al·legant que els suports no sempre es destinen a obres protegides per drets d'autor sinó també a copiar informació privada dels usuaris o les empreses.

El cas va arribar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que es va dirigir al Tribunal de Luxemburg. Ja al mes de maig, l'advocada general de la cort de Luxemburg, Verica Trstenjak, va dictaminar que, tot i que cada estat membre té marge d'actuació per establir els esmentats sistemes de 'compensació equitativa', cal que existeixi una relació 'prou estreta' entre l'ús del dret i la corresponent compensació econòmica per còpia privada. Així, si un estat, com l'espanyol, opta per un sistema de compensació que consisteix en un cànon sobre els equips, aparells i materials de reproducció digital, aquest impost només serà legal si els suports digitals es destinen




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
ANTON fletxa san jose
21 d'octubre de 2010, 23.42 h

SGAE....Sociedad de Gandules Asociados de España....venga ya a trabajar de una vez ya esta bien de impuestos mafiosos, estos lo que pretenden es escribir una cancion y vivivr toda la vida de ella.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Oriol fletxa Collsuspina
21 d'octubre de 2010, 13.36 h

LLadres!!! LLadres!!! LLadres!!!!
Ja es veia que això era un robatori (sense afany recaptatori)
LLadres els del govern són uns lladres.
Ara ens haurien de tornar els diners amb efectes retroactius!!!
Mori el mal govern!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
21 d'octubre de 2010, 13.13 h

Menos mal, algo positivo. Ya esta bien de mantener a vagos, maleantes, titiriteros y demas gentes de mal vivir con escaso talento para el arte. Me congratulo por la noticia.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.