El Tribunal Europeu de Justícia dictamina que el cànon digital espanyol és il·legal
La cort de Luxemburg dóna la raó a l'empresa de Barcelona Padawan en el seu litigi contra la SGAE
El cànon digital que s'aplica a l'estat espanyol és incompatible amb la llei comunitària perquè s'aplica 'indiscriminadament' a tots els aparells i materials de reproducció digital. L'impost, que es recapta en favor d'artistes i productors, només s'hauria d'aplicar als suports que es destinaran a còpies privades, però no als adquirits 'per empreses i professionals per a fins distints a la còpia privada'. Així ho ha dictaminat aquest dijous el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, en la sentència final del litigi entre la SGAE i l'empresa catalana Padawan, que comercialitza dispositius d'emmagatzematge electrònic.
El Tribunal de Luxemburg creu que el cànon digital espanyol és abusiu perquè només es pot aplicar a les persones físiques però no a les jurídiques, és a dir, que els ciutadans l'hauran de seguir pagant però les empreses i administracions públiques en quedaran exemptes.La sentència de la cort europea, però, no considera necessari haver de 'verificar' si les persones físiques que compren suports digitals per fins privats ho fan 'efectivament' per copiar continguts que estiguin protegits pels drets d'autor. Es pressuposa, considera, que les persones 'exploten plenament les funcions de què estan dotats els equips', de manera que la 'mera capacitat dels aparells de realitzar còpies basta per justificar l'aplicació del cànon per còpia privada, sempre que s'hagin posat a disposició de persones físiques en condició d'usuaris privats'.
El Tribunal de Justícia de la UE passa ara la pilota a l'Audiència de Barcelona, que va ser qui hi va recórrer, posant en dubte que l'impost espanyol respectés la normativa europea. Serà, doncs, la cort catalana qui, a la vista de la resposta obtinguda, haurà d'apreciar si el sistema espanyol del cànon per còpia privada 'és compatible amb la Directiva'.
La directiva europea sobre drets d'autor preveu que el dret de reproduir material sonor, visual i audiovisual correspon als autors, intèrprets i productors. Amb tot, la norma preveu que cada estat membre permeti la realització de còpies privades, només si els titulars dels drets en reben una 'compensació equitativa' per l'ús de les seves obres protegides. L'estat espanyol va decidir permetre la reproducció per a ús privat, sense autorització de l'autor, d'obres ja divulgades però va establir una retribució 'a tant alçat' a favor dels titulars dels drets de propietat intel·lectual. És per això que l'Estat va fixar un impost 'indiscriminat' sobre els equips, aparells i materials de reproducció digital amb un cànon per còpia privada.
Els fabricants, importadors o distribuïdors han d'abonar aquest cànon a les entitats de gestió dels drets de propietat intel·lectual. Per això, la Societat General d'Autors i Editors va reclamar a l'empresa catalana Padawan, que comercialitza dispositius d'emmagatzematge electrònic com CD, DVD i MP3, una compensació de gairebé 17.000 euros corresponent al material comercialitzat per l'empresa entre setembre del 2002 i setembre del 2004. Una xifra que Padawan es negava a pagar al·legant que els suports no sempre es destinen a obres protegides per drets d'autor sinó també a copiar informació privada dels usuaris o les empreses.
El cas va arribar a l'Audiència Provincial de Barcelona, que es va dirigir al Tribunal de Luxemburg. Ja al mes de maig, l'advocada general de la cort de Luxemburg, Verica Trstenjak, va dictaminar que, tot i que cada estat membre té marge d'actuació per establir els esmentats sistemes de 'compensació equitativa', cal que existeixi una relació 'prou estreta' entre l'ús del dret i la corresponent compensació econòmica per còpia privada. Així, si un estat, com l'espanyol, opta per un sistema de compensació que consisteix en un cànon sobre els equips, aparells i materials de reproducció digital, aquest impost només serà legal si els suports digitals es destinen