directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

La Plataforma per la Llengua edita una guia per conscienciar els nouvinguts de la necessitat d'aprendre català

Justo Molinero ha escrit el pròleg d'aquesta guia animant els catalans a utilitzar la llengua

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

'El català també és meu. Guia per nous i futurs parlants del català'. Amb aquest nom la Plataforma per la Llengua ha editat una nova eina per potenciar la integració de les persones nouvingudes. El llibre s'estructura en les sis fases que les persones no catalanoparlants es troben a l'hora d'intentar aprendre la llengua catalana, per adoptar-la com a habitual. La guia està en català i en castellà, per tal de facilitar l'accés a qui que encara no conegui la llengua. El pròleg ha estat elaborat pel periodista Justo Molinero, com a exemple d'integració lingüística. El popular locutor radiofònic ha assegurat que 'som massa educats' i que caldria no canviar de llengua quan 'se'ns dirigeixen en castellà'.
plataforma per la llengua, justo molinero
Comparteix
   


Etiquetes
Motius per aprendre català i consells per afrontar-se a aquest aprenentatge. Això és el que proposa la Plataforma per la llengua amb 'El català també és meu. Guia per a nous i futurs parlants en català', una publicació que en català però també en castellà, intenta facilitar l'accés a la llengua a les persones nouvingudes que malgrat no ser catalans d'origen volen adoptar la llengua catalana com a habitual, tal i com ho ha explicat, Josep-Anton Fernández, professor d'Estudis Catalans a la UOC i membre de l'Executiva de la Plataforma per la Llengua.

El llibre, una publicació de la Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle s'estructura en les sis fases que els nouvinguts que arriben a Catalunya pateixen a l'hora d'intentar aprendre la llengua. De fet, dels tres autors de la guia són castellanoparlants d'origen que han passat el mateix procés que proposen, en algun moment de la seva vida. Per exemple, es parla de la pèrdua de por i de prejudicis per aprendre la llengua, i sobretot la necessitat un cop adquirida, de seguir utilitzant-la per permetre que nous nouvinguts l'aprenguin.

La guia compta amb un pròleg de Justo Molinero, com a model d'integració lingüística a Catalunya. Molinero ha destacat que s'aprèn el català quan descobreixes que t'obre portes laborals i socials, però ha reconegut que no s'acaba d'entendre fins que no perceps 'el sentiment' que implica pels catalans utilitzar o no la llengua. Molinero però, ha criticat l'actitud dels catalans a l'hora de canviar la llengua quan un castellanoparlant es dirigeix a un catalanoparlant en català. 'Som massa educats' ha dit Molinero, i cal fer aquest canvi de mentalitat i reivindicar d'idioma.

En aquest sentit, una de les autores de la publicació, Carmen Pérez, sociòloga i coordinadora de la comissió de Catalanoparlants d'adopció de la Plataforma per la Llengua, ha qualificat de 'manca d'autoestima cultural molt forta' dels catalans, i com a asturiana d'origen, ha admès que els catalans haurien d'estar 'orgullosíssims' de la cultura 'brillant' de què disposen.

S'han editat 5.000 exemplars de la guia, que es distribuiran bàsicament a Catalunya, i sobretot a l'àrea metropolitana, als centres d'aprenentatge de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, dels Voluntaris per la Llengua i de diferents entitats privades.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.