Montserrat Tura assegura que el PSC regularà per llei la prostitució
L''Esborrany Tura' no hagués permès el macroprostíbul de la Jonquera 'de cap de les maneres'
La consellera de Justícia i número dos del PSC, Montserrat Tura, ha afirmat que els socialistes regularan 'per llei' la prostitució. En una entrevista a l'ACN ha reivindicat de nou el seu avantprojecte, redactat quan era consellera d'Interior, que Iniciativa ha deixat oblidat en un calaix del Departament. Tura, a més, ha negat les paraules del secretari Joan Boada, que va assegurar que només l'Estat espanyol podia regular-la, i ha remarcat que la seva 'opinió', i 'la dels experts legals', és que Catalunya sí està 'capacitada'. Amb un marc legal com el projectat en l'esborrany 'no s'hagués permès l'aparició del macroprostíbul de La Jonquera de cap de les maneres'.
Montserrat Tura ha insistit en una entrevista amb l'ACN que 'continua pensant' que qualsevol normativa que abordi el problema de la prostitució 'ha de tenir el rang de llei'. I ha aclarit que 'la normativa sobre la prostitució' que apareix en el programa electoral del PSC serà 'una llei'. Cal aquest rang 'perquè sigui vinculant pels ajuntaments, per les persones que estan oferint serveis sexuals als espais públics i per aquells que en demanden', ha matisat. 'Si no és una llei no es podrà acusar ningú de desacatament'.La ponència del programa electoral del PSC estableix que es treballarà 'per eradicar l'exercici de la prostitució a les carreteres', així com eixamplar els 'instruments de control i vigilància' dels ajuntaments en la implantació dels locals on s'exerceix la prostitució. Però no inclou la possibilitat de regular aquesta activitat per llei. Una ambigüetat desterrada ara per la número 2 del PSC.
L'espina de Tura
El macroprostíbul de La Jonquera reobre belles ferides en la consellera. L'any 2004 Tura va decidir iniciar la seva croada contra la prostitució després de veure l''espectacle indigne' que presenta Catalunya quan algú entra a l'Estat espanyol creuant la frontera francesa.
Si l'avantprojecte de 'Limitació de les activitats relacionades amb la prestació de serveis sexuals remunerats', batejat amb el sobrenom d''Esborrany Tura', hagués cristal·litzat en una llei no s'hagués permès 'de cap de les maneres' l'aparició d'un macroprostíbul com el de La Jonquera. Perquè 'plantejàvem que els locals tindrien com a màxim sis habitacions' que un propietari 'llogaria' a les persones 'que oferien prestacions sexuals'. Establint que no hi podia existir 'cap relació de jerarquia' entre el propietari 'd'aquests espais petits' i les persones que es prostituïen.
La regulació com a símptoma de maduresa
La consellera defuig qualificar d''hipòcrites' els que s'oposen a la regulació. 'Ho deuen fer per convicció'. Sí afirma però que aquella societat que és capaç d'abordar la qüestió, 'sense pors', i de regular-la demostra 'la seva maduresa'. La prostitució està 'present' a molts llocs del territori català, 'en polígons industrials, carreteres o places públiques'. L'esborrany hagués fet que la seva existència 'no provoqués cap conflictivitat social donant cobertura legal als ajuntaments'.
La prostitució 'no és il·legal', recorda. Allò 'il·legal és el segrest, la coacció, la violació, les amenaces, que obliguen a moltes dones a prostituir-se', per lluitar contra aquesta part 'negra' ja hi ha 'prou elements al codi penal'.
És per a les persones que voluntàriament volen oferir els seus serveis sexuals que 'sí cal una llei'. 'A un dentista se li diu que en una cantonada no pot arrencar queixals, a aquestes persones s'ha de poder dir també que a l'espai públic no poden oferir els seus serveis'. I actualment 'no es pot impedir'. 'Quan parlem de legislar per llei parlem de posar condicions, de convertir-les en treballadores per compte propi perquè ningú pugui explotar-les'.
L'esborrany no és fruit d''una nit d'estiu'
L'avantprojecte 'no és un document que s'elaborés en una nit d'estiu', ha recordat Tura defensant la tasca realitzada anys enrere, quan liderava la conselleria que ara és en mans de Joan Saura. Va ser redactat després de 'dos anys i mig de treball' i 'van participar-hi membres de totes les disciplines de dret'. El document és 'molt interessant', 'tant', que 'encara avui és sol·licitat per altres administracions'.
Catalunya pot regular-la
Les paraules del secretari general d'Interior, Joan Boada, en una entrevista a l'emissora RAC1, en què atribuïa únicament a l'Estat la capacitat de poder legislar sobre aquesta qüestió, han estat frontalment rebatudes per Tura. 'Catalunya té capacitat per regular-la perquè té competències en locals de pública concurrència i espectacles i té també competències en matèria policial'. Ambdues 'donen la capacitat de poder legislar sobre la matèria'. És 'la meva opinió i la de tots els experts' que van redactar l'avantprojecte.