directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 16:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Una altra veu internacional clama contra l'ús ''estratègic'' que fa l'Estat de les euroordres

Ralph Bunche lamenta que "polítics, fiscals o fins i tot jutges critiquin públicament" el tribunal d'Alemanya

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Redacció| El director a Europa de l'ONG Fair Trials veu "molt preocupant" l'ús que fa l'Estat de l'euroordre i recorda en una entrevista amb l'ACN que el mecanisme es basa en el fet que tot estat membre confia que un altre aplica la normativa europea de manera "justa". En aquest sentit, critica la "manca de confiança" de les autoritats espanyoles cap a altres justícies i cita com a exemple la primera euroordre a Bèlgica la tardor passada. "Va ser retirada pel Tribunal Suprem quan va haver-hi por que els tribunals belgues no es pronunciarien a favor de l'extradició", afirma. 
El director de Fair Trials a Europa, Ralph Bunche
El director de Fair Trials a Europa, Ralph Bunche
© Blanca Blay

Comparteix
   


Etiquetes
A més, també diu que les circumstàncies sobre la seva reactivació i la detenció de Carles Puigdemont "indiquen que va ser una decisió estratègica del govern espanyol" per fer-ho a Alemanya. "Si diferents estats membres adoptessin aquest tipus d'actitud tota l'estona, minaria el sistema de l'ordre de detenció europea (ODE)", adverteix. Per Bunche, el tribunal d’Schleswig-Holstein hauria de ser "reconegut" i lamenta que, per contra, hi hagi "polítics, fiscals o fins i tot jutges criticant públicament les seves decisions".

L'expert de Fair Trials, ONG que treballa per millorar el respecte pel dret fonamental a un judici just i ajuda les persones a entendre i defensar els seus drets, també mostra la seva "preocupació" per la "reticència" d'Espanya envers el procés legal que està tenint lloc a Alemanya i del que en depèn l'extradició de Puigdemont. Des del seu punt de vista, "ara mateix sembla que ha estat perfectament correcte d'acord amb el sistema de l'euroordre".
 
De fet, Bunche apunta que en els fronts judicials oberts a Alemanya però també a Escòcia o a Bèlgica, els tribunals que miren les euroordres i si executar-les o no "ho han gestionat fins ara d'una manera molt deliberativa i amb els drets de les persones subjectes a l'ordre de detenció al capdavant". "Quan hi ha autoritats públiques criticant decisions judicials en altres països estan minant l'Estat de dret i el respecte dels ciutadans pel sistema", insisteix. A parer seu, s’ha dut l'euroordre a un nivell de "politització" que no hauria de tenir. 
 
Protegir els drets de les persones
 
El director de Fair Trials a Europa recorda durant l'entrevista amb l'ACN que el sistema de l'euroordre "també va de l'Estat de dret a Europa i de protegir els drets de les persones". Explica que un dels principis fonamentals de l'Estat de dret és que totes les persones han de tenir els seus drets "administrats ràpidament i efectivament". Amb la retirada de la primera euroordre contra Puigdemont i la resta de consellers destituïts que eren amb ell a Brussel·les, afirma, se'ls va deixar "en un estat d'incertesa legal".
 
Preguntat per la possibilitat que el cas de la petició d'extradició de Puigdemont acabi al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), Bunche entén que si els tribunals espanyols tenen "dubtes" sobre la decisió que prenguin els tribunals alemanys és "correcte" portar el cas a la justícia europea. Amb tot, també apunta que atès que la decisió d'Alemanya és "molt similar" al que "temien" els tribunals espanyols a Bèlgica, la resposta "apropiada" hauria estat portar el cas al TJUE llavors, i no ara.
 
Canvis en l'euroordre
 
Sobre si cal o no ampliar la llista de 32 delictes pels quals una extradició a través d'una euroordre és "automàtica" entre dos estats membres o si s'ha de revisar en algun sentit el sistema de cooperació judicial, Bunche creu que "el principal repte" és incloure-hi més matisos sobre els drets de les persones. "En general les euroordres a la UE s'executen massa ràpid i massa automàticament sense fixar-se en els drets fonamentals de la persona", assevera.
 
A diferència d'altres lleis europees de cooperació transfronterera, l'ODE, explica, no presenta "un impediment específic d'extradició en base a riscos de violació de drets fonamentals". Des de Fair Trials treballen perquè "s'inclogui aquest impediment i es digui clarament que això no passarà".
 
"Riscos" sobre la garantia d'un judici just
 
Preguntat per les garanties d'un "judici just" a Espanya, l'expert de Fair Trials creu que "en general, qualsevol persona hi pot tenir un judici just". El "repte" diu, en aquest cas, és que Puigdemont té "un alt perfil" polític i en relació a l'euroordre "hi ha riscos a considerar" si és extradit. "Sabem, per exemple, que el sistema penal a Espanya té un 'secretisme' i que la presó preventiva s'utilitza de forma considerable i de maneres que potencialment violen la Convenció europea de drets humans", assenyala.
 
A més, Bunche diu que a Espanya "hi ha hagut un problema en el passat en casos d'alt perfil quant a la presumpció d'innocència i com les autoritats públiques en parlen a mitjans". De fet, augura que "en algun moment hi haurà un cas sobre si la presumpció d'innocència de Puigdemont i la resta de polítics ha estat violada".
 
Problema "sistèmic" amb l'ús de la presó preventiva
 
El director de Fair Trials a Europa admet que no ha mirat "específicament" els casos dels polítics empresonats preventivament en diferents centres penitenciaris a Madrid. Tot i això, explica que la seva organització va publicar un informe el 2016 sobre l'ús de la presó preventiva. Una de les conclusions, comenta, és que "s'utilitza massa freqüentment i sovint viola els estàndards" de la Convenció Europa de Drets Humans, segons la qual la presó preventiva hauria de ser "l'últim recurs". "Hi ha un problema sistèmic amb la presó preventiva, no només a Espanya, sinó arreu", conclou.
 
Defensa també que la condició preventiva, en cas de ser aplicada -com als polítics independentistes-, "ha de ser revisada". "En aquestes circumstàncies, entenc que un dels motius ha estat la preocupació de reiteració delictiva però ara que alguns d'ells no estan en la mateixa posició de poder que abans i que la situació està més estabilitzada, Espanya podria reconsiderar-ho", diu. 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
16 d'abril de 2018, 09.01 h



Doncs senyor, si es trobés aquí, veuriacom les gasten els FATXES FRANQUISTES , morts de por per la FORÇA I DIGNITAT DELS CATALANS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
. fletxa .
15 d'abril de 2018, 23.24 h

#4 drogat


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
TABARNIA IS NOT CATALONIA AND ALBERT BOADELLA IS TABARNIA´S PRESIDENT fletxa QUERIDOS NAZIS: PONGO REPUBLICA CATALANA EN EL GPS Y ME SALE LA CARCEL DE ESTREMERA
15 d'abril de 2018, 19.48 h

"Perlas" extraidas de las conferencias que el Instituto Nova Historia y el "historiador" Victor Cucurull, actual Miembro del Secretariado NAcional de la ANC y antiguo candidato a las elecciones por UCD, "se atreven" a dar por España (segun afirma el).
http://dolcacatalunya.com/2014/06/01/reir-y-no-parar-vea-a-un-lider-de-la-anc-contando-la-historia-nacionalista-de-cataluna-2/
.
Desde el siglo VII antes de Cristo cuando Cataluña entra en la Historia.

Todo lo que era la Magna Grecia, es decir ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
QUATRE BARRES fletxa II*II Republica Catalana II*II
15 d'abril de 2018, 16.00 h







NO PATIU, AQUESTS DE CAGABARNIA SON UNS COVARDS


NOMES TENEN PEBROTS CONTRA PERSONES SOLES i ENCAPUTXATS


BUP BUP BUP i KAGARRINES DE CAGABARNIA







Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Adolf Hitparade fletxa Tarragona
15 d'abril de 2018, 14.26 h

Aquest sr.? Parla com desgraciadament és un costum estès entre els representants de la societat Europea, amb por a no ofendre ningú, aquesta és actualment la situació de la democràcia, avui ha Europa, quan els suposats defensors de drets humans tenen por de dir quelcom inconvenient, i tanquen els ulls sovint a les injustícies i abusos de poder, això fa que la seva existència perdi el sentit, perquè en lloc de vetllar per una aplicació correcta de política i de la justícia, el que f... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
15 d'abril de 2018, 13.41 h

el gobierno español ha sdo muy exquisito y no ha expresado una sola palabra contra los tribunales alemanes


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.