directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 03:20 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Milers de persones homenatgen i reclamen la llibertat dels 'presos polítics' i el retorn dels exiliats a Santa Perpètua de Mogoda

Coincidint amb l'aniversari de Jordi Cuixart, artistes, actors, poetes, amics i familiars han reivindicat la cultura com a eina contra la repressió

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

ACN Santa Perpètua de Mogoda .- Milers de persones s'han acostat aquest diumenge al Parc de la Ribera de Santa Perpètua de Mogoda, el poble natal de Jordi Cuixart, per homenatjar-lo a ell i a la resta de 'presos polítics' i exiliats al Festival 'Cultura contra la repressió' organitzat per Òmnium Cultural. Coincidint amb el 43è aniversari del president d'Òmnium, empresonat fa més de sis mesos a Soto del Real, músics, poetes, actors, amics i familiars han pujat a l'escenari per reivindicar la cultura "com una eina fonamental per recuperar els drets fonamentals que l'estat espanyol vol robar als catalans". Tampoc han volgut faltar a la cita els consellers cessats, Lluís Puig i Meritxell Serret, i el president Carles Puigdemont, que en un vídeo han donat les gràcies als assistents per "defensar la llibertat i fer front a la repressió". El vicepresident i portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha destacat que l'acte d'aquest diumenge "és la resposta solidària davant d'aquells que diuen que sóm violents"

Comparteix
   


Etiquetes
El festival, organitzat per Òmnium Cultural amb el suport de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, ha començat a dos quarts de dotze del migdia amb una concentració i una cercavila a la plaça de l'Ajuntament. Ja al Parc de la Ribera, als volts del migdia han començat gairebé vuit hores seguides d'actuacions diverses.
 
Les primeres han estat reservades per grups locals de Santa Perpètua molt relacionats amb Jordi Cuixart com el grup d'animació infantil la Belluga o Brassband, o els PinkPoni, grup format per amics de Cuixart.
 
A partir d'aquí, per l'escenari i davant milers de persones que han desafiat el sol i la calor, ha anat passant una nodrida representació del món cultural català amb noms com Marina Rossell, Animal, Gossos, Gemma Huguet, Brams, Gerard Quintana i Josep Thió, entre molts d'altres.
 
Actors, escriptors, poetes i periodistes també han volgut felicitar Jordi Cuixart en el seu aniversari i recordar els polítics a la presó i a l'exili. Així, Sílvia Bel, Roc Casagran i Àurea Màrquez han llegit poemes i David Fernàndez, Sebastià Alzamora o Bel Olid també han tingut oportunitat de denunciar la situació injusta que viuen per culpa d'un estat, l'espanyol, que l'única eina que coneix és la repressió.
 
Malgrat que ha estat una festa d'aniversari sense la presència del principal protagonista, l'humor ha tingut una presència molt destacada i terapèutica durant tot l'acte. Personatges televisius i radiofònics com en Peyu, l'Òscar Dalmau i l'Òscar Andreu han fet riure els assistents amb els seus monòlegs.
 
Els moments emotius també s'han anat succeint al llarg de la jornada com quan veïns i amics de Cuixart han llegit un text escrit pel president d'Òmnium a Soto del Real, quan els assistents han cantat l''aniversari feliç' amb Marina Rosell, les intervencions dels familiars o quan s'ha recordat a Muriel Casals.
 
En el seu escrit, Cuixart ha donant les gràcies a tots els participants i assistents al festival. Entre d'altres coses, ha encoratjat tothom a seguir defensant les seves idees de manera pacífica davant un estat repressiu que no entén que la solució al conflicte passa pel diàleg. "Voldrien que ens autocensuréssim per por a les represàlies, que deixéssim de ser crítics i oblidar-nos de com de saludable és la dissidència, voldrien que deixéssim de cantar rap no perquè els espanta les lletres sinó perquè no volen que se sàpiga la veritat", ha afirmat.
 
També han volgut participar, en aquest cas a distància, els consellers cessats, Lluís Puig i Meritxell Serret, i el president Puigdemont que ha recordat que la cultura "és un instrument fonamental en democràcia, i més quan està en perill, perquè és la biga mestra per garantir la cohesió social". Per això, el president ha encoratjat a seguir fent actes com el d'avui i a utilitzar la cultura com a eina per expressar les idees.
 
Cultura contra la repressió
 
Al seu torn, el vicepresident i portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, ha destacat que l'acte d'aquest diumenge és la resposta solidària davant l'estat espanyol que "només sap respondre amb imposició i repressió" com es va tornar a demostrar ahir dissabte durant la final de la Copa de futbol on la policia va requisar samarretes grogues. "Seguirem endavant per construir un país lliure on la cultura sigui un pilar fonamental per recuperar els drets fonamentals que ens estan robant", ha afegit.
 
A més, Mauri ha destacat que l'atac contra la llibertat d'expressió d'ahir demostra que l'estat espanyol "es veu cada cop més arraconat" per una Europa "que diu prou a la repressió" i que no sap com aturar un moviment pacífic. "Quan persegueixen samarretes és que han perdut el nord", ha reblat.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Josep Pagès i Canaleta deCARDEDEU .UN POBLE SENSE MARQUESINA A LA ESTACIÓ DE TREN UN ELS COTXES NO RESPENTEN ELS PASOS DE VIANATS I JA CACAS DE GOSSOS PER TOT ARREU EL BARRI DELS ESTALVIS EL PITJOR DE CARDEDEU ,UN JA GENT MOLT DOLENTA fletxa JUNTS PER CATALUNYA ,E.R.C. y LA CUP ¿ VOLEU FER SI O NO UN NOU GOVERN CATALÀ ? SI NO ¿ PER QUÈ HUS BAN VOTAR ? ¿PER QUÈ NO ELIMINEU EL ARTICLE 155 ? DE QUE HUS SERBEIX TENIR UNA MAJORIA ? SI NO FEU UN GOVERN
23 d'abril de 2018, 06.36 h

FEU UN SANT JORDI BEN GROC , Cal hus poseu SAMARRETES DE COLOR GROC La millor la SENYERA DEL BARÇA Es de Color Groc i asobre porta LA BANDERA CATALANA ..En resposta ALS LLADRES DE LA POLICIA NACIONAL Que por orden de RAJOY DEL P.P. Ban robar ROBEN SAMARRETES I BUFANDES ALS CATALANS I CATALANES I DE AIXO LI DIUEN DEMOCRACIA HA HA QUE EN PIXU DE RIURE Aquesta es una DEMOCRACIA CON LA DE VENEÇUELA O SIRIA O RUSIA HA HA UN NO JA LLIBERTAT NI DRETS RAJO... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.