RCat impedeix a SI obtenir diputats a Girona i Lleida
El segon Racòmetre torna a confirmar la davallada del tripartit · CiU, a tocar de la majoria absoluta
La segona entrega del Racòmetre, el baròmetre electoral de RAC1, torna a confirmar la tendència que apunten tots els sondejos: Artur Mas continua guanyant suports, mentre els socis del tripartit s'enfonsen fins a mínims històrics. Segons el Racòmetre d'aquest dilluns, CiU creixeria encara més i guanyaria dos escons respecte fa un mes, situant-se a fregar la majoria absoluta, amb 65-66 escons, mentre que el PSC s'enfonsaria encara més, perdent 3 escons dels pronosticats el 27 de setembre i quedant-se amb només 27-28 representants, el mínim històric dels socialistes. La segona entrega del baròmetre de RAC1 també atenua la davallada d'Esquerra i certifica que el discurs xenòfob del PP li està passant factura, retrocedint dels 15-16 escons pronosticats el setembre als 13 previstos ara. Entre l'independentisme extraparlamentari, el Racòmetre no dóna representació a RCat i deixa SI a les portes d'obtenir representació amb seguretat a Barcelona i Tarragona, mentre que a Girona i Lleida no n'obtindria a causa dels suports a Joan Carretero.
Respecte el Racòmetre de fa un mes, Esquerra guanyaria un escó i se situaria entre els 11 i 12 representants, de manera que els republicans no aconseguirien frenar la davallada electoral, que els podria portar a perdre la meitat dels 21 diputats actuals. Segons aquest segon Racòmetre, ICV també pujaria un escó, quedant-se entre els 9 i els 11 i esdevenint l'única formació del tripartit que no patiria una fuga de suports.Davallada de la participació
El segon Racòmetre també detecta una tendència a la baixa pel que fa al percentatge de participació que registrarien les eleccions. Segons les dades fetes públiques aquest dilluns 25 d'octubre, els qui anirien a votar serien el 54,04% del cens, mentre que fa un mes la participació estimada era d'un punt més, el 55,30%, i el 2006 del 56,04%.
Montilla, Mas i Laporta, els tres líders més coneguts
El passat de Joan Laporta com a president del Futbol Club Barcelona li ha permès col·locar-se des de l'inici entre els tres líders polítics més coneguts per l'electorat català juntament amb José Montilla i Artur Mas. Tots tres tenen un coneixement superior al 90%, mentre que la resta de candidats a les eleccions se situen en posicions inferiors com Joan Puigcercós (82,3%), Alícia Sánchez-Camacho (75,8%), Joan Herrera (69,1%) i Albert Rivera (68,1%). Si exceptuem el cas de Joan Laporta, els candidats de les formacions que enguany s'estrenen a les eleccions -Montserrat Nebrera, Josep Anglada i Joan Carretero- se situen en franges inferiors al 60%.
L'explicació de la davallada d'ERC i l'esperança dels indecisos
ERC recupera un diputat frenant en certa mesura la davallada que pronosticava el darrer Racòmetre. Tot i això, la nova enquesta assenyala que Joan Puigcercós és 'el líder polític que en menor mesura rep el suport de les seves bases electorals potencials'. Una dada que podria relacionar-se amb el fet que un 82,6% dels votants republicans rebutgen la gestió del tripartit. Segons el Racòmetre ERC registra una escassa fidelització, una alta dispersió del vot però també encara molta indecisió, fet que el 28-N podria modificar substancialment els resultats que pronostiquen les enquestes. Aquesta fuga de vots respecte el 2006 aniria a parar principalment a altres partits i no pas a l'abstenció. Fins a un 16,4% dels votants optarien ara per CiU, un 6,9% per Reagrupament i un 6,7% per Solidaritat Catalana. En front d'aquesta dispersió del vot, el partit de Joan Puigcercós només aconseguiria captar una ínfima part del vot del PSC. El quadre de dades negatives per als republicans es completa amb una escassa capacitat de captar votants joves i abstencionistes, a més, seria una de les formacions que més contribuiria a engreixar la bossa del vot en blanc fins a un 50,000 sufragis.