directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 19:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Llum verda a la suspensió de la candidatura de Puigdemont

El TC admet a tràmit el recurs del govern espanyol

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Redacció | l Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol amb l'objectiu d'evitar la investidura de Carles Puigdemont en el ple previst pel passat 30 de gener. El govern espanyol va presentar el recurs tot i l'informe contrari del Consell d'Estat.
© Mar Martí

Comparteix
   


Etiquetes
El tribunal es va reunir el 28 de gener per estudiar el recurs i, en aquell moment, no es va admetre a tràmit. Ara bé, els magistrats van dictar una mesura cautelar que vetava qualsevol intent d'investidura a distància. Davant la decisió del TC, el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar el ple. Ara, tres mesos més tard, el ple del tribunal ha decidit, per unanimitat, admetre a tràmit el recurs del govern de Mariano Rajoy. Això suposa la suspensió automàtica de la candidatura de Puigdemont. La decisió arriba just quan JxCAT vol que en el ple de la setmana vinent es voti una reforma de la Llei de presència per permetre la investidura a distància de Puigdemont. Falta, però, el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries per poder portar aquesta reforma al ple.
 
El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat per l'Estat per impugnar la candidatura de Carles Puigdemont. El recurs es va presentar, però, de manera preventiva –dies abans del ple- i el Consell d'Estat (òrgan consultiu del govern espanyol) no va avalar el tràmit. Bàsicament perquè considerava que era un recurs preventiu i no hi havia fonament en aquell moment per recórrer al TC. Tanmateix, el govern espanyol va formalitzar el recurs, ja que el dictamen del Consell d'Estat és preceptiu però no vinculant.
 
El ple es va reunir de manera extraordinària en dissabte per abordar el recurs però, llavors, no va pronunciar-se sobre l'admissió a tràmit i va limitar a dictar una mesura cautelar. En aquesta, fixava que el ple només es podria celebrar si Puigdemont hi era present (prèvia autorització del jutge) i, per tant, vetava qualsevol investidura a distància ja fos a través de mitjans telemàtics o per delegació en un altre diputat. 
 
Admissió a tràmit, tres mesos més tard
 
Ara, tres mesos més tard, el ple ha decidit admetre a tràmit el recurs. Això suposa, en base a l'article 161.2 de la Constitució, la suspensió automàtica dels acords del Parlament a través dels quals es proposava com a candidat Puigdemont i també la resolució de convocatòria del ple del 30 de gener. 
 
Després d'escoltar les parts, el tribunal ha considerat que, tot i que el president del Parlament ajornés el ple i designés un altre candidat, la impugnació de la candidatura de Puigdemont "planteja qüestions d'interès general" que justifiquen, segons els magistrats, que el recurs es tramiti. 
 
A més, justifica que quan es va plantejar el recurs hi havia "dubtes" sobre si es podia admetre llavors a tràmit (bàsicament, pel "possible caràcter cautelar" del recurs). Uns dubtes que, segons la interlocutòria, es van "aclarir" quan el president del Parlament, Roger Torrent, va decidir ajornar la sessió d'investidura fins que el tribunal es pronunciés sobre l'admissió a tràmit de la impugnació. És a dir, que el tribunal aprecia la possibilitat que Torrent pugui tornar a proposar Puigdemont. 
 
Tanca la porta a canvis en la Llei de presidència 
 
De fet, els magistrats ja adverteixen que es declararà "radicalment nul i sense valor ni efecte" qualsevol acte, resolució o acord que contravingui la suspensió acordada. És a dir, que tanca la porta ja a qualsevol modificació de la Llei de presidència per permetre una investidura de Puigdemont a distància. El grup parlamentari de JxCat es planteja portar al ple de la setmana vinent la modificació d'aquesta llei per intentar, altre cop, investir Puigdemont. 
 
El ple ha donat un termini de vint dies al Parlament i a la resta de parts personades per formular al·legacions. A més, com és habitual, notifica personalment la resolució al president del Parlament, Roger Torrent, i a la resta de membres de la Mesa i els adverteix que poden incórrer en eventuals responsabilitats -també penals- si contravenen la decisió del tribunal. 
 
El TC també recorda que l'admissió a tràmit només és un pas i que el tribunal no es pronuncia encara sobre el fons de la qüestió. 
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
26 d'abril de 2018, 23.52 h



A aquesta España, li tindrem que demana "SUS SEÑORIAS,¿ NOS PUEDEN INDICAR A QUIEN DESEAN COMO PRESIDENTE DE NUESTRA GENERALITAT?... PUNTO Y CIERRO.

SON MISERABLES I ES CERT QUE VIUEN A LES CLAVEGUERES, PERO FOLRADES AMB BITLLETS DE 500.
ES CERT QUE FAN PODOR, PERÓ ES RUIXEN AMB CHANEL 5.
ES CERT QUE ESTAN A PUNT DE CAURE, PERÒ S'AGUANTEN AMB CROSSES D'OR.
I ES CERT , QUE NO S'AGUANTEN ENTRE ELLS, PERÓ POSEN EN MARXA EL VENTILADOR DE LA HIPOCRESIA.

POBRE GENT..!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
26 d'abril de 2018, 19.39 h

El TP (Tribunal Prostitucional) pot suspendre el desig democràtic de mes de dos milions de persones perquè el PP i els del 155 li han dit?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'esta
26 d'abril de 2018, 17.45 h


#2


Tens raó, sí, he clicat l'enllaç que dones i ho he comprovat.


També he vist que Cronica "global" tot i dir-se global, si cliqueu el link de #2 i veureu que en tota la pàgina NOMÉS PARLEN DE CATALUNYA intentant fent creure que estem arruïnats, quan l'atur és molt més fort a la resta de l'estat (puja al 16,74%) que a Catalunya, (on baixa fins el 12,19%)


Un diari poc sospitós de simpaties cap a l'independentisme com es ElPeriódico, dona aquestes dades abans esmentades: Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
|| || ★ || || PAÍS CATALÀ : DE SALSES A GUARDAMAR, DE FRAGA A MAÓ, UNA SOLA LLENGUA, UNA SOLA NACIÓ . . . . . . || || ★ || || fletxa L'estat espanyol per als espanyols i un estat català per als catalans. Volem un estat on la nostra llengua sigui oficial en tot l'esta
26 d'abril de 2018, 17.39 h



#1

BEJOTAAAAA!!! HUAH HUAH HHUAH HUAH HUAH QUE M'AGRADA QUE SIGUIS TAN PPALURDA I RIDÍCULAMENT GROTESCA!! !! !! !!

M'agrada que demostris públicament quina mena de SUBNORMALS ANALFABETS sou els esPPanyolerus franquistes.

Però . .
. . . qui vols que es cregui una sola paraula dita per tu, POBRE bejota, que has demostrat MIL vegades ser el MÉS PPÀLURDAMENT ANALFABET DEL DIGITAL ??!! !!


Veiam, PPobre ignorant PPatós i PPedant, recordem alguna de les moltes BARBARITATS que has est... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
26 d'abril de 2018, 17.36 h

En el primer trimestre de 2018, comparat amb l'últim de 2017, es va produir una reducció de l'atur del 4,29% a Catalunya, mentre que en el conjunt de l'Estat va pujar un 0,78%.



Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
26 d'abril de 2018, 17.12 h


El comentari #1 l'ha ret amb un copy/paste de https://cronicaglobal.elespanol.com/business/otras-seis-empresas-abandonan-hoy-cataluna_137060_102.html que com saben inclus els més rucs, és una publicació RABIOSAMENT FRANQUISTA que s'inventa mentides per tal de desprestigiar l'indepedentisme.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
BEJOTA fletxa bcn
26 d'abril de 2018, 16.06 h

Otras seis empresas abandonan hoy Cataluña.
Continúa sin desmayo el traslado de sedes sociales a otras partes de España en busca de seguridad jurídica.
Finicon, Montajes Abrera y Johnson Controls Hitachi se van de Cataluña.
Otra quincena de empresas trasladan hoy sus sedes a destinos como Logroño, Teruel y Álava.
Värde Partners y otras cinco empresas emigran hoy de Cataluña.
La aplicación del artículo 155 de la Constitución no ha detenido la diáspora de las sociedades mercanti... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 7
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.