El Senat aprova reformar el reglament per encabir les llengües cooficials
L'Entesa ha impulsat la moció
El Ple del Senat ha aprovat una moció de l'Entesa per tal es reformi el reglament de la Cambra Alta a fi i efecte que es pugin utilitzar totes les llengües cooficials de l'Estat de manera oral i escrita dins la seva activitat ordinària. Actualment, les llengües estan restringides a uns pocs àmbits. El PP ha votat en contra de la proposta per considerar que traspassava els límits constitucionals i que calia conduir-ho a través de la reforma del Senat. Per la seva banda el PSOE hi ha votat a favor perquè 'volen ser referència' en la defensa de les llengües i perquè ningú els pot 'donar lliçons' en aquest aspecte, encara que reconeixen que tenen límits com els que representa el PP.
L'ús de les llengües oficials al Senat està restringit als debats de la Comissió General de les Comunitats Autònomes, el debat d'Estat de les Autonomies, el primer discurs del president del Senat, la publicació en el Butlletí de les Corts Generals de les activitats no legislatives i els escrits de ciutadans i institucions dirigits al Senat.El grup defensor de la proposta, l'Entesa, demana amb aquesta moció aprovada aquest dimarts que es reconegui l'ús total de totes les llengües de l'Estat en les sessions del Ple i les comissions, la reproducció íntegra en el Diari de Sessions de les intervencions en la llengua que s'hagin realitzat i la seva traducció al castellà, així com la publicació de les iniciatives de caràcter legislatiu que siguin presentades en altra llengua en el Butlletí Oficial de les Corts Generals.
El portaveu de l'Entesa, Carles Bonet, ha explicat que la Constitució reconeix la protecció de totes les llengües i 'no estableix una única i indissoluble llengua espanyola, sinó que refereix la pluralitat de les llengües'. Ha afegit que 'ja que el Senat és la càmera territorial, aquesta hauria de ser la casa de les llengües'. A més, segons Bonet, pertoca a tots els organismes de l'Estat la protecció de totes les llengües i 'no és lògic que en les institucions europees es reconeguin les diferents llengües espanyoles i en el Senat no'.
El grup parlamentari de CiU ha donat suport a la proposta. El seu portaveu, Jordi Vilajoana, com exdiputat -ho va ser durant la passada legislatura- sempre li havien dit que l'ús de totes les llengües 'li toca al Senat'. Vilajoana ha demanat intentar que 'de veritat' la Cambra tingui un caràcter i territorial. 'Les llengües espanyoles s'han de respectar i la millor manera de fer-ho és utiltizar-les', ha dit.
El portaveu del PNB, Iñaki Anasagasti, ha argumentat que si el problema és de caire pràctic, de haver de traduir totes les llengües, 'doncs parlem en anglès, com a Eurovisió, que tothom el parlava menys el Chikilicuatre'.