directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 22:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El TC suspèn la Llei de presidència i JxCat ja prepara un quart candidat

Puigdemont podria anunciar el nom del pla D entre divendres i dissabte des de Berlín

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

ACN Madrid .- El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit per unanimitat aquest dimecres el recurs que el govern espanyol ha presentat contra diversos preceptes de la reforma de la llei de la presidència de la Generalitat, i ha suspès cautelarment la norma –tal com demanava l’executiu de Rajoy- en aplicació de l’article 161.2 de la Constitució. Els magistrats han inclòs a la seva resolució una advertència al president del Parlament, Roger Torrent, i als membres de la Mesa, del deure d’acatar la seva decisió. El TC ha culminat en poc més de 18 hores les actuacions del govern espanyol per impedir la investidura de Carles Puigdemont, que han suposat la publicació de matinada de la Llei al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) -sota control de l’executiu de Rajoy en virtut del 155-, la convocatòria d’un Consell de Ministres extraordinari a les 11 del matí, el registre del recurs poc després de les 13 i, finalment, la seva admissió a tràmit i suspensió de la llei per part dels magistrats, que s’han reunit a les 18.00 per no esperar a la represa del ple aquest dijous al matí.
 
© Marina Bou

Comparteix
   


Etiquetes
Els membres del TC han acordat admetre a tràmit el recurs després de 45 minuts de deliberació, i obren ara un termini perquè les parts presentin al·legacions contra aquesta decisió. L’admissió a tràmit del recurs no implica una decisió de fons sobre la qüestió, però sí la suspensió automàtica que l’article 161.2 de la Constitució imposa a les lleis recorregudes pel govern espanyol. 
 
La suspensió de la llei talla definitivament la via per investir Puigdemont al Parlament sense provocar un nou enfrontament amb el Tribunal Constitucional i implica l’activació del ‘pla D’ de les forces independentistes, que podrien investir un altre candidat la setmana que ve. 
 
El TC ha acceptat també la petició que el govern espanyol havia incorporat al recurs perquè es notifiqui personalment la seva resolució al president del Parlament, Roger Torrent, i als membres de la Mesa, així com al secretari personal de la cambra i al lletrat major. 
 
A més, els adverteix –tal com també demanava el govern espanyol- del seu deure d’abstenir-se d’iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord que impliqui fer ús dels articles suspesos de la llei de la presidència advertint-los de la nul·litat radical de les actuacions i de la possibilitat d’incórrer en eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en cas de no complir el requeriment. 

JxCat es prepara per activar el quart candidat i investir-lo la setmana que ve

Ara que la llei de Presidència ha quedat suspesa cautelarment, l'escenari obliga JxCat a abordar el pla D sense més dilatacions. D'aquí 13 dies s'esgotarà el termini per investir un president i convocar eleccions de forma automàtica. Així, el grup independentista majoritari s'apressa per enllestir la investidura la setmana que ve. JxCat aposta per començar el ple dilluns 14 i acabar-lo el 16, donant per fet que el quart candidat no tindrà prou suports per ser investir en primera volta -on cal majoria absoluta-, ja que la CUP no es planteja canviar les seves quatre abstencions. D'aquesta manera es complirien els terminis que va anunciar JxCat després de la reunió de dissabte a Berlín amb Puigdemont, on el grup va assegurar que l'objectiu era fer la investidura el dia 14, com a tard. Per la seva banda, a alguns sectors d'Esquerra -així com l'entorn del president del Parlament, Roger Torrent- els semblaria bé començar la investidura dissabte 12 i acabar-la el 14, per no arriscar amb el vot delegat de Toni Comín.
 
El perill de portar la segona volta de la investidura al dia 16 és que, aquell dimecres, el jutge belga resoldrà el cas de les euroordres contra Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. El vot delegat del conseller de Salut destituït és clau per sumar més sís que nos en la segona volta de la investidura, de manera que la majoria perillaria en cas que la justícia belga tragués tots els càrrecs contra Comín. D'aquesta manera la petició del seu vot delegat podria decaure.
 
Abans de la investidura, el número dos de JxCat, Jordi Sànchez -empresonat a Soto del Real des de fa més de mig any-, hauria de renunciar a la seva candidatura per donar pas al quart nom. Tot seguit, Torrent obriria ronda de contactes -es calcula que el cap de setmana- amb els grups parlamentaris per escoltar propostes de noms. Serà aleshores quan Torrent anunciarà la cinquena sessió d'investidura, en constatar que el pla D de JxCat és qui té més suports.
 
Ball de noms
 
Pel que fa als noms, continua la incògnita com a valor predominant. Artadi es manté a les travesses des de l'inici. Tot i que en públic i en privat la portaveu de JxCat s'ha autodescartat reiteradament, cal apuntar que en les dues darreres entrevistes radiofòniques dels darrers dies s'ha limitat a dir que tots els diputats del grup estan al servei de Puigdemont. El nom de Morral també apareix com a futurible candidat. Es tracta d'un home proper a Sànchez, exsecretari nacional de l'ANC, exalcalde de Cerdanyola del Vallès, amb carnet d'ICV del 1987 al 2015. Morral va ser un dels impulsors de l'agrupació d'electors per fer una llista unitària el 21-D. 
 
També apareix com a possible candidat Costa, home amb un perfil més tècnic i estratega jurídic de Puigdemont. Al llarg dels mesos també han sonat noms com els independents Quim Torra i Laura Borràs, o dirigents amb carnet del PDeCAT, com els alcaldes Marc Solsona i Marta Madrenas. Sigui com sigui, JxCat insisteix que el pla D serà un president "provisional", per mantenir la "legitimitat" de Puigdemont a l'exili. De fet, la formació assegura que tornarà a intentar investir el president destituït al llarg de la legislatura.
 
L'article cinquè de la llei de Presidència estipula que el president o presidenta de la Generalitat, un cop investit pel Parlament, és nomenat pel rei espanyol a proposta del president del Parlament. La decisió es publica en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i té efectes a partir de la presa de possessió, que ha de tenir lloc en el termini de cinc dies a partir del nomenament. Així doncs, i després de set mesos, quatre candidats i cinc investidures, Catalunya podria tornar a tenir president i Govern a partir de la setmana que ve.

Mas: "Em consta que la decisió que prendrà Puigdemont serà amb ple sentit de país"
 

L'expresident Artur Mas ha assegurat que li consta que la decisió sobre el candidat alternatiu que proposi Carles Puigdemont es prendrà "amb ple sentit de país". Mas ha afirmat que no té "cap pista" de qui serà la persona i que no li toca "especular". També ha criticat que les decisions d'un "estat espanyol intolerant" hagin "barrat el pas" a les candidatures de Puigdemont i també Jordi Sànchez i Jordi Turull. Sobre el procés judicial contra els líder sobiranistes, ha llençat una advertència als tribunals espanyols. "Haurien de reflexionar perquè quan es forcen tant les costures de l'estat de dret es pot convertir en un boomerang", ha declarat. Mas, que és a Madrid per pronunciar una conferència, creu que això ja s'està produint "en part" amb alguns "revessos" dels tribunals belgues i suïssos. També ha criticat que la Fiscalia del Tribunal de Comptes demani ara que se'ls condemni a retornar els 5 MEUR que, segons el ministeri públic, va gastar en el 9-N. "Això ja s'ha jutjat per la via penal i ens van absoldre del delicte de malversació, què fan ara removent això?", s'ha preguntat.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
10 de maig de 2018, 08.34 h

Res es mou allà!

Tal dia com avui de l’any 1730, fa 288 anys, el Consejo General de Castilla —el govern imposat per Felip V arreu dels seus dominis— ordenava que totes les sales de justícia de Catalunya —i també del País Valencià i de Mallorca i Eivissa— fossin proveïdes, majoritàriament, per funcionaris castellans i que la figura del fiscal fos assignada, exclusivament, a funcionaris castellans. Aquesta mesura, que s’aplicava de forma no reglamentada des de l’ocupació ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
M. Sobresous en Sobre fletxa fuuuuuuum ui quin fuuuuum ! mareeeeeeeee
10 de maig de 2018, 02.08 h

La independència judicial està fora de tota discussió, a on hi hagi una bona colla de prevaricadors, no calen parlaments ni polítics escollits, és la democràcia espanyola, una dictadura togada!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 de maig de 2018, 20.42 h



Que diligents i ràpids els magistrats al servei d'un govern que fa aigües per arreu.

VAN A LA DESESPERADA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.