directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:53 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Muriel Casals creu que Joan Solà hauria cridat 'a no deixar-nos vèncer'

Clam polític i social en la mort de Joan Solà, estudiós i defensor radical de la llengua catalana

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 6 vots )
carregant Carregant

La mort del lingüista Joan Solà, premi d'Honor de les Lletres Catalanes i defensor aferrissat de la llengua catalana davant les agressions estatals, ha commocionat bona part del país, i durant tot aquest dimecres s'han anat succeïnt les paraules de record entre personalitats de tots els àmbits i filiacions. Des de la Generalitat, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha qualificat el lingüista com un dels 'grans intel·lectuals de referència' catalans, i ha defensat la 'radicalitat i contundència' amb que defensava els seus ideals, la llengua i el país. Des d'Òmnium Cultural la seva presidenta, Muriel Casals, ha destacat que Solà hauria cridat a 'no deixar-nos vèncer' davant la persecució lingüística que pateix el català i que s'ha evidenciat les darreres hores amb les suspensions cautelars d'aquells reglaments lingüístics que prioritzaven la llengua del país.
muriel casals òmnium
Comparteix
   


Etiquetes
El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha destacat la vàlua del lingüista Joan Solà com a 'gran intel·lectual de referència' de la llengua catalana. Tresserras ha dit que la seva mort 'és molt sentida', perquè amb ell Catalunya perd un referent en els camps de la Filologia, la Lingüística i la Història de la Llengua. El conseller ha definit Solà com una persona 'molt sàvia' que va saber forjar i construir 'una posició ètica i política' al voltant de tots els camps d'estudi on va ressaltar. A més, Tresserras ha destacat la 'radicalitat i la contundència' amb què el lingüista defensava els seus ideals, 'cosa que no sempre es dóna en el cas dels grans intel·lectuals'.

'Realment, la desaparició de Joan Solà és una mort molt sentida', ha afirmat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació. Joan Manuel Tresserras ha volgut recordar el gran reconeixement que el lingüista va assolir durant tota la seva vida com a estudiós del català. 'Apart de ser un professor unànimement reconegut, és un intel·lectual de referència en molts àmbits, com la Filologia, la Lingüística i la Història de la Llengua', ha afirmat.

Radicalitat i contundència

Per últim, el conseller també ha elogiat 'l'actitud cívica' que va tenir Solà al llarg de la vida, i n'ha defensat 'la radicalitat i contundència' amb què va defensar els seus ideals. 'Cosa que no sempre es dóna en el cas dels grans intel·lectuals', ha afegit.

Muriel Casals: 'Joan Solà hauria recordat que no ens deixarem vèncer' per les agressions a la llengua

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, també ha tingut paraules de record al lingüista, qui hauria recordat que el català és una llengua 'viva' i 'forta'. Davant del que ha qualificat com a 'agressions' d'alguns partits polítics 'que volen contradir la voluntat del poble català i les lleis aprovades al Parlament', Casals ha afirmat que Solà s'hauria mostrat convençut que 'no ens deixarem vèncer'. La presidenta d'Òmnium ha destacat la figura de Solà com la d'un savi 'que ha sabut parlar per als experts' i 'per a les persones del carrer'. Casals ha reconegut la tasca del lingüista com a divulgador 'que ens ha donat confiança en la manera d'utilitzar la llengua'.

'Solà ens feia sentir que érem parlants d'una llengua important', ha afirmat Casals, que ha destacat sobretot la tasca divulgadora del lingüista. Segons ha dit, va suposar 'moltíssim' per al català que ha tingut repercussió tant en el món acadèmic com en el carrer, entre 'els que no som experts, però que tenim amor i respecte per la llengua', ha afegit.

Bernat Joan: 'Va treballar fins l'últim moment pel país'

Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan, ha lamentat la mort de Solà i l'ha definit com un 'científic i acadèmic de primer ordre' i una 'personalitat clau en la cultura catalana dels últims anys'. 'Va ser un renovador de la gramàtica, ha estat un impulsor dels estudis en diferents camps de la lingüística', ha recordat Joan, en declaracions a l'ACN a Brussel·les. Joan assegura que Solà ha treballat 'fins l'últim moment' i 'd'una manera generosa, desinteressada', combinant 'de manera molt sabia la capacitat de posar de manifest allò que s'havia de millorar amb el seu suport per poder-ho fer'. Solà ha mort aquest dimecres als 70 anys.

Cridava a 'plantar cara' per defensar la llengua

La militància de Joan Solà en la defensa de la llengua serà considerada històrica, i el juny de 2009, davant els polítics catalans al Parlament, no va dubtar en cantar-los les quaranta i recordar-los que el català 'no està bé de salut, ni política, ni social ni filològica'. Solà va recordar als polítics la seva 'responsabilitat més gran', en tant que legisladors, per redreçar la situació.

Llavors Solà va recordar que Catalunya és una 'comunitat lingüística malalta des de fa molts anys, segles de fet', víctima de 'l'actitud hostil' dels espanyols, que ha considerat 'no acceptaran mai' que catalans bascos i gallecs parlen altres llengües' i tenen un 'sentiment patriòtic' diferent.

La capella ardent s'instal·larà al Paranimf de la UB

La capella ardent de Joan Solà s'instal·larà aquest dijous al Paranimf de l'Edifici Història de la Universitat de Barcelona a partir de les nou del matí i fins a dos quarts de tres del migdia. Tot seguit, a dos quarts de quatre de la tarda es farà un acte de reconeixement públic al lingüista al que hi assistiran totes les personalitats de la Universitat de Barcelona. Encara resta per confirmar la representació política que el presidirà. Totes aquelles persones que vulguin donar el seu últim adéu a Joan Solà ho podran fer a la casa on va exercir de professor des del 1965 i fins el 17 de juny d'enguany.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
lo Sapastre d'Urgell fletxa Vilafemosa d'Urgell
29 d'octubre de 2010, 09.38 h

Per començar el meu més sincer i apenat condol a la família, al poble de Bell-lloc i els Països Catalans, per tan irreparable pèrdua com hem tingut amb el traspàs inesperat d'en Joan Solà. Un altre homenot que se'n va, deixant-nos més orfes i desemparats.

Sobre la política catalana en general, prefereixo callar, car ja en vaig tenir prou en veure la cara de circumstàncies de certs polítics, ahir durant la cerimònia in memoriam d'en Joan Solà. Quina gent, pobra i desvalguda pàtria... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
28 d'octubre de 2010, 11.51 h

Rogerdeflor, relaxa't: aquesta notícia no és un obituari de Joan Solà, sinó sobre Muriel Casals i "no deixar-nos vèncer". És clar que si jo hagués demanat aquí el vot als sonats de RCat o SCI segur que llavors t'hagués semblat fenomenal, oi? Au, passa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
28 d'octubre de 2010, 03.21 h

Jo coneixia al Solà i de tota la vida que ha sigut de Convergència, fins que al final del seu camí es va radicalitzar més i va passar a Esquerra, que en l'últim moment la va criticar per haver fracassat amb el Tripartit. Solà sempre va defensar la llengua catalana, només per això i deixant a banda les ideologies s'hauria de respectar un lluitador com pocs hem tingut i deixar-vos estar del vot a ERC quan tothom sap que si sumen tornaràn a fer el Tripartit, amb o sense referèndum... es ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Rogerdeflor fletxa Sant Martí de Riudeperes
28 d'octubre de 2010, 00.31 h

Molt penós que en aquesta noticia us dediqueu a demanar el vot per un o altre partit. Una mica de respecte a la familia i amics d'en Joan Solà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
27 d'octubre de 2010, 23.54 h

Per cert, el penós Albert Rivera té raó en una cosa, sense que serveixi de precedent: Artur Mas és el candidat no només de CiU sinó també del PSOE i del PP. El candidat total! Artur Mas és el candidat ideal que vol el PSOE, perquè sap que CiU ven Catalunya més barata que ERC (i que el Tripartit!). I també és el candidat ideal per al PP, per poder tractar "los asuntos catalanes" amb "sensatez" si el 2012 torna a la Moncloa. Espanya està encantada amb l'Arturo i CiU, que fan servir e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
27 d'octubre de 2010, 23.46 h

Només ERC fa por a Espanya i als interesos espanyols. Només ERC pot trecar amb l'establishment sociovergent amb que es tapen vergonyes mútues. Només ERC pot evitar que el PP esdevingui la 3ª força política al Parlament. Aquesta és la pura realitat. La resta són focs d'encenalls i contes fantàstics. Deixeu-vos tots de romanços, ara hi ha coses molt serioses que estan en joc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ARA ERC, mes que mai fletxa CATALUNYA LLIURE
27 d'octubre de 2010, 19.25 h

Cal evitar que el PP sigui decisiu al nou Parlament. Es per aixó que votar a ERC es el vot útil que garanteix que el PP no decideixi amb el MAS.
Es per aixó que cal fer un vot VALENT per que el PSC i CiU no obtinguin cap majoria (PSC) que ja ha dit que no vol saber res de cap referendum que demana ERC de cara formar nou gobern i que CiU tampoc vol. ERC el vot ÚTIL per parar al PP i a la sociovergència unionista den Mas i Montilla amb Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Sergi fletxa Sitges
27 d'octubre de 2010, 17.29 h

Simplement hem de vèncer a CiU per a recuperar Catalunya com a nació sobirana i el català com a única llengua oficial!
Joan Solà,descansi en pau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.