Muriel Casals creu que Joan Solà hauria cridat 'a no deixar-nos vèncer'
Clam polític i social en la mort de Joan Solà, estudiós i defensor radical de la llengua catalana
La mort del lingüista Joan Solà, premi d'Honor de les Lletres Catalanes i defensor aferrissat de la llengua catalana davant les agressions estatals, ha commocionat bona part del país, i durant tot aquest dimecres s'han anat succeïnt les paraules de record entre personalitats de tots els àmbits i filiacions. Des de la Generalitat, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha qualificat el lingüista com un dels 'grans intel·lectuals de referència' catalans, i ha defensat la 'radicalitat i contundència' amb que defensava els seus ideals, la llengua i el país. Des d'Òmnium Cultural la seva presidenta, Muriel Casals, ha destacat que Solà hauria cridat a 'no deixar-nos vèncer' davant la persecució lingüística que pateix el català i que s'ha evidenciat les darreres hores amb les suspensions cautelars d'aquells reglaments lingüístics que prioritzaven la llengua del país.
El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha destacat la vàlua del lingüista Joan Solà com a 'gran intel·lectual de referència' de la llengua catalana. Tresserras ha dit que la seva mort 'és molt sentida', perquè amb ell Catalunya perd un referent en els camps de la Filologia, la Lingüística i la Història de la Llengua. El conseller ha definit Solà com una persona 'molt sàvia' que va saber forjar i construir 'una posició ètica i política' al voltant de tots els camps d'estudi on va ressaltar. A més, Tresserras ha destacat la 'radicalitat i la contundència' amb què el lingüista defensava els seus ideals, 'cosa que no sempre es dóna en el cas dels grans intel·lectuals'.'Realment, la desaparició de Joan Solà és una mort molt sentida', ha afirmat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació. Joan Manuel Tresserras ha volgut recordar el gran reconeixement que el lingüista va assolir durant tota la seva vida com a estudiós del català. 'Apart de ser un professor unànimement reconegut, és un intel·lectual de referència en molts àmbits, com la Filologia, la Lingüística i la Història de la Llengua', ha afirmat.
Radicalitat i contundència
Per últim, el conseller també ha elogiat 'l'actitud cívica' que va tenir Solà al llarg de la vida, i n'ha defensat 'la radicalitat i contundència' amb què va defensar els seus ideals. 'Cosa que no sempre es dóna en el cas dels grans intel·lectuals', ha afegit.
Muriel Casals: 'Joan Solà hauria recordat que no ens deixarem vèncer' per les agressions a la llengua
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, també ha tingut paraules de record al lingüista, qui hauria recordat que el català és una llengua 'viva' i 'forta'. Davant del que ha qualificat com a 'agressions' d'alguns partits polítics 'que volen contradir la voluntat del poble català i les lleis aprovades al Parlament', Casals ha afirmat que Solà s'hauria mostrat convençut que 'no ens deixarem vèncer'. La presidenta d'Òmnium ha destacat la figura de Solà com la d'un savi 'que ha sabut parlar per als experts' i 'per a les persones del carrer'. Casals ha reconegut la tasca del lingüista com a divulgador 'que ens ha donat confiança en la manera d'utilitzar la llengua'.
'Solà ens feia sentir que érem parlants d'una llengua important', ha afirmat Casals, que ha destacat sobretot la tasca divulgadora del lingüista. Segons ha dit, va suposar 'moltíssim' per al català que ha tingut repercussió tant en el món acadèmic com en el carrer, entre 'els que no som experts, però que tenim amor i respecte per la llengua', ha afegit.
Bernat Joan: 'Va treballar fins l'últim moment pel país'
Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan, ha lamentat la mort de Solà i l'ha definit com un 'científic i acadèmic de primer ordre' i una 'personalitat clau en la cultura catalana dels últims anys'. 'Va ser un renovador de la gramàtica, ha estat un impulsor dels estudis en diferents camps de la lingüística', ha recordat Joan, en declaracions a l'ACN a Brussel·les. Joan assegura que Solà ha treballat 'fins l'últim moment' i 'd'una manera generosa, desinteressada', combinant 'de manera molt sabia la capacitat de posar de manifest allò que s'havia de millorar amb el seu suport per poder-ho fer'. Solà ha mort aquest dimecres als 70 anys.
Cridava a 'plantar cara' per defensar la llengua
La militància de Joan Solà en la defensa de la llengua serà considerada històrica, i el juny de 2009, davant els polítics catalans al Parlament, no va dubtar en cantar-los les quaranta i recordar-los que el català 'no està bé de salut, ni política, ni social ni filològica'. Solà va recordar als polítics la seva 'responsabilitat més gran', en tant que legisladors, per redreçar la situació.
Llavors Solà va recordar que Catalunya és una 'comunitat lingüística malalta des de fa molts anys, segles de fet', víctima de 'l'actitud hostil' dels espanyols, que ha considerat 'no acceptaran mai' que catalans bascos i gallecs parlen altres llengües' i tenen un 'sentiment patriòtic' diferent.
La capella ardent s'instal·larà al Paranimf de la UB
La capella ardent de Joan Solà s'instal·larà aquest dijous al Paranimf de l'Edifici Història de la Universitat de Barcelona a partir de les nou del matí i fins a dos quarts de tres del migdia. Tot seguit, a dos quarts de quatre de la tarda es farà un acte de reconeixement públic al lingüista al que hi assistiran totes les personalitats de la Universitat de Barcelona. Encara resta per confirmar la representació política que el presidirà. Totes aquelles persones que vulguin donar el seu últim adéu a Joan Solà ho podran fer a la casa on va exercir de professor des del 1965 i fins el 17 de juny d'enguany.
Notícies relacionades
- Mor el lingüista Joan Solà als 70 anys 27.10.2010.