directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Així justifica Montoro el control sobre les finances de Catalunya

Segons Montoro les declaracions de Torra son "un element de desconfiança"

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Redacció | El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha replicat al recent investit president de la Generalitat, Quim Torra, que el govern espanyol mantindrà un cert control sobre les finances de la Generalitat un cop aixecat el 155 perquè les declaracions que ha fet Torra fins ara són un "element de desconfiança de primer ordre".
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
© Roger Pi de Cabanyes

Comparteix
   


Etiquetes
"I aquest element de desconfiança és el que ens va portar a implantar aquest control l'any 2015", ha afegit. "A qui pot molestar que existeixi un control de la legalitat?", s'ha preguntat Montoro en un esmorzar amb periodistes organitzat pel diari 'El Economista', després que el president investit hagués demanat aquest dimarts des de Berlín que s'aixequi la supervisió als pressupostos del Govern. El ministre ha defensat que es tracta d'un control "eficaç" i ha dit que no ha entès per què Torra ha instat a aixecar-lo. D'altra banda, Montoro ha avisat que el govern espanyol impedirà que les delegacions a l'exterior que vol restituir Torra facin "activitats il·legals".
 
Montoro ha assegurat que, com a mínim, mantindran el control imposat el 2015. És a dir, la supervisió mensual de totes les despeses de la Generalitat i un control específic sobre les operacions d'endeutament. Montoro ha afegit que Catalunya està "posant en risc la qualificació sobirana del regne d'Espanya" i ha dit que de fet va ser això el que va fer implementar els primers controls sobre el pressupost el 2015. "Mentre segueixin entossudits amb una actitud desafiant davant de la legalitat vigent, el control seguirà", ha assegurat. 

El Diplocat i les delegacions a l'exterior
 
Preguntat sobre el Diplocat i la voluntat de Torra de restablir i ampliar les delegacions de la Generalitat a l'Exterior, Montoro ha assegurat: "Depèn del que facis. Pots obrir ambaixades amb una finalitat noble però després utilitzar-les per a activitats il·legals".

En aquest sentit, ha afirmat: "El que impedirem és que vagin a activitats il·legals perquè és la nostra obligació. El govern està per fer complir la llei. A partir d'aquí s'anirà delimitant una activitat o una altra perquè el que no es poden és dedicar recursos públics a activitats il·lícites". 

Control a TV3
 
Pel que fa a TV3, ha assegurat que actualment ja es controlen els comptes de la televisió pública catalana i ha dit que és obligació de les autoritats evitar que s'hi faci "promoció d'activitats il·legals", ja sigui de manera directa o indirecta. "És com si en una televisió pública féssim una informació sobre els beneficis del consum de drogues o el contraban de tabac", ha reblat. "Això seria obligació de les autoritats impedir-ho", ha assegurat. 
 
D'altra banda, Montoro ha anunciat que convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera, que reuneix els màxims responsables econòmics de les autonomies amb el ministeri, entre finals de maig i principis de juny. 

Es recuperarà la gestió dels diners?
 
L'Estat aixecarà el gruix de la intervenció econòmica sobre les finances de la Generalitat, de manera que la Generalitat recuperarà la gestió dels diners de la bestreta del model de finançament per pagar els serveis bàsics.

A més, l'estat espanyol deixarà d'exigir a la intervenció una autorització per a cada factura que certifiqui que no es gasten diners a finalitats considerades il·legals. Així ho van acordar aquest dimarts el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - República de Catalunya
16 de maig de 2018, 15.54 h

El Consejo de Europa sanciona al senador del PP Agramunt con 10 años de inhabilitación http://www.publico.es/


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.