directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 4 de maig de 2024 21:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Eleccions 2010 doble fletxa

El PSC es compromet amb CpC a aprovar una llei electoral i impulsar el federalisme

Després de decidir no presentar-se en coalició s'ha signat un acord programàtic per dos anys

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president de la Generalitat, José Montilla, i el president de Ciutadans pel Canvi (CpC), Àlvar Roda, han signat aquest dimecres un acord polític d'una durada de dos anys -renovables a dos més- que inclou propostes programàtiques però no una coalició electoral, ja que fa unes setmanes es va descartar la seva reedició. Donar suport a una llei electoral de Catalunya o impulsar una reforma constitucional per una Espanya federal són dos dels compromisos que adquireixen les dues parts. Tot i no reeditar-se la coalició, Montilla ha fet una defensa de la importància que en el passat ha tingut aquesta aliança i també en el futur: 'junts tenim la capacitat de mobilitzar i d'il·lusionar la societat catalana'.
josé montilla, àlvar roda, ciutadans pel canvi
Comparteix
   


Etiquetes
Tot i el trencament de la coalició electoral, dos noms de CpC estan presents a les llistes del PSC. Es tracta d'Antoni Comín i de Mohammed Chaib, números 20 i 24 respectivament. El president de CpC, Àlvar Roda, s'ha mostrat 'plenament satisfet' amb un acord que ha qualificat de 'potent, valent i profund'. De fet, ha dit que aquest acord 'és probablement el més potent i ambiciós de tots els que hem fet amb el PSC des de la creació de Ciutadans pel Canvi', tot i que 'per primer cop no contempla la coalició electoral'.

Federalisme i llei electoral

L'acord polític signat entre PSC i CpC, que té una vigència de dos anys renovable per dos més, fa un 'balanç positiu' de la relació iniciada l'any 1999 i estableix tres grans blocs programàtics. Un primer àmbit és l'institucional, en el qual el PSC es compromet amb CpC a donar suport a una llei electoral per a Catalunya 'basada en un principi de major proporcionalitat, una persona un vot, i que equilibri de forma justa la representativitat dels territoris'. A més, aquest suport inclourà el vot favorable del grup del PSC al Parlament a la ILP que va presentar davant de la cambra CpC quan sigui sotmesa al debat a totalitat.

Una altra de les propostes en aquest àmbit és 'realitzar referèndums i/o consultes per les decisions que afectin substancialment a la ciutadania', així com 'promoure l'esperit d'avaluació per part de la ciutadania i fomentar el rendiment de comptes'.

Un segon àmbit és el federalisme i les relacions amb l'Estat espanya. L'acord estableix impulsar una Espanya federal a partir d'una reforma constitucional que incorpori una configuració federal de l'Estat; un 'reconeixement nacional' de 'totes les identitats nacionals', que 'han de gaudir del mateix estatus jurídic'; la cooficialitat del català a tot l'Estat; la reforma del sant i la instauració estable de la Conferència de Presidents; l'aplicació del principi de subsidiarietat i reconeixement constitucional de l'asimetria competencial; un finançament i una justícia federal; infraestructures en xarxa i seus de l'estat federal descentralitzades.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Tomàs fletxa Valldeoriolf
28 d'octubre de 2010, 19.52 h

Aquests federalistes són bona canalla. Llàstima.... http://www.penyacalipo.com/opinen3i4/blog1.php/2010/10/27/el-federalista-un-tonto-util


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
28 d'octubre de 2010, 14.28 h

Pels unionistes enganya babaus. Que només hi ha un camí!

SI VOLEM +LLIBERTAT, +BENESTAR, +DEMOCRÀCIA I +CULTURA NOMÉS HI HA UN CAMÍ: LA PROCLAMACIÓ D’INDEPENDÈNCIA QUE JA HA ESTAT AVALADA PER LA CORT INTERNACIONAL DE JUSTÍCIA DE L’ONU.

A.- Després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, res del que ara prometen CiU, ERC, IC i PSC és possible sense reformar la Constitució espanyola:

1.- IC admet que fer de l’Estat espanyol un Estat federal exigeix la ref... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
28 d'octubre de 2010, 14.05 h

O el mon virtual de Harry Potter


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Ex votant d'ERC fletxa L'Estartit
28 d'octubre de 2010, 13.58 h

#2 Herminia?....Ah carai!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jaume fletxa Badalona
28 d'octubre de 2010, 13.02 h

Jajajaja que ho impulsaran com fins ara? No fotem home, no enganyeu a ningú jo era federalista però qui s' ho creu això mireu la Defensora del Pueblo a la que heu votat... Ja us dic aquesta per on es passa el vostre federalisme...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Manel fletxa herminia.granger@gmail.com
28 d'octubre de 2010, 10.50 h

#1 El 28-N els convergents unionistes fotreu al carrer el Daniel Osácar, responsable de cobrar les comissions de Ferrovial a través del Millet? Aquest sí que seria un canvi!

Malauradament, tot sembla indicar que alguns convergents unionistes esteu impacients per tornar a robar des de la Generalitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 d'octubre de 2010, 08.06 h

Els Ciutadans pel Canvi estaran contents, perqué tot sembla indicar que si, que el 28-N hi haurà un canvi.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.